Odp: Pytania do tematu Strojenie gitary
Dzięki Darek, a wiesz, że gdyby nie Ty to bym nie zaczął grać bo ciągle bym myślał, że nie mam talentu i się do tego nie nadaję. Mimo tego, że zawsze bardzo chciałem. Ale teraz nic mnie nie zniechęci. DZIĘKI!
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzięki Darek, a wiesz, że gdyby nie Ty to bym nie zaczął grać bo ciągle bym myślał, że nie mam talentu i się do tego nie nadaję. Mimo tego, że zawsze bardzo chciałem. Ale teraz nic mnie nie zniechęci. DZIĘKI!
Super, na pewno dasz radę
Ostatnio nie mogę nastroić gitary AP Tunerem. 3 najcieńsze struny stroi się dobrze, ale 3 najgrubsze to niewykonalne, gdy uderzam w strunę wskazówka pokazuje mi tylko przez sekundę dźwięk D3, A2 lub E2, a później pojawia się jakieś G1, na każdej z nich. Próbowałem usunąć i nagrać program od nowa, ale ciągle to samo. Może coś jest nie tak ze strunami? Może powinienem je wymienić?
Skoro wiolinowe nastrojone, to co za problem ze słuchu nastroić resztę?
Nie daj swoim uszom zapomnieć od czego są, używaj ich do strojenia.
Hmm, ja mam pytanie. Trochę mnie to niepokoi - dobrze [wg mego stroika (Aroma AT-03B)] nastroiłem gitarę, lecz brzmienie z kursu (z tych flash'owych odtwarzaczy), a brzmienie uzyskiwane z mej gitary jest inne (gram kostką)... Nie wiem więc, czy wszystko jest ok. Pomóżcie, bo zaczynam popadać w czarną rozpacz. ;_;
Brzmienie brzmieniem, wysokość dźwięku wysokością dźwięku
Zagraj dźwięk i puść go z tego odtwarzacza, zobacz czy jest ta sama wysokość. Szukaj zjawiska "dudnienia", jak go nie będzie to lekko przekręć klucz. Jeżeli wtedy będzie, to znaczy że gitara była nastrojona dobrze.
W ostateczności wrzuć nagranie z gitary pustych strun.
Hmmm, problem po prostu w tym, że u mnie słychać, jak struny się "uspokajają" w przeciwieństwie do nagrań. Może to z powodu szybkości grania, albo, nie wiem, przytłumienia tegoż "uspokajania" się strun w nagraniu (może szanowny pan Darek też się wypowie, on wie najlepiej jak to z tymi nagraniami jest)... I dostroiłem jeszcze raz, bo okazało się, że źle nastroiłem. Bo rozumiem, że jak trącę pustą struną E1 i mi tuner pokaże "1E" i dodatkowo zieloną diodę, to wtedy jest ok??? Analogicznie pusta struna B2 - pokazuje "2B" i zieleń, itp??
Ano zakładając, że stroik działa dobrze, to właśnie wtedy powinny być struny nastrojone.
Oki, spoko. Jeszcze tylko ta sprawa z "uspokajaniem" się strun. Rozumiem, że na akustyku raczej nie bardzo występuje te "uspokajanie", w przeciwieństwie do elektryków i to jest normalne, tak??
Uspokajanie? Co masz na myśli? Możesz to jakoś przybliżyć? Albo jakiś filmik czy coś..
Znaczy, takie jakby tłumienie się dźwięku. Po brzdąknięciu w strunę drga ona jeszcze przez chwilę, ale coraz słabiej (i to jest dobrze słyszalne na elektryku), czego nie ma w nagraniach (albo słabo te "uspokajanie" słychać na akustyku). Czyli rozumiem, że to jest jedna z różnic pomiędzy akustykiem a elektrykiem. Albo po prostu mam na tyle poluzowane struny, że tak się robi. Mimo, iż dobrze nastrojone. Nie wiem, czy dobrze to wytłumaczyłem. ;D
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc