1,961

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Cześć, zanim podjąłem się procesu rejestracji długo czytałem wasze forum. Nie jestem gitarzystą, mam jedynie takie marzenie, jednak zawsze coś stawało na drodze miedzy mną a gitarą.

Z lektury forum wynika, że co drugi użytkownik tego działu pisze "pierwszy post".
Mój może jest pierwszy, ale prawdopodobnie nie ostatni.
Nareszcie w moim życiu poukładało się wystarczająco, ażebym mógł zacząć spełniać marzenia.

Już wiem, że chcąc grać na elektryku powinienem przebrnąć przez etap "akustyczny". Wiem wiem, że nie koniecznie, ale uważam, że to taki rodzaj nauki progresywnej. Ale wracając, po przejrzeniu miliarda forów, i przeczytaniu hektolitrów literek stwierdzam, że najlepszym dla mnie przystankiem na drodze do fajnego szarpidructwa będzie Yamaha F310.
Nie zadaję pytania w stylu jaką gitarę mam kupić na początek bo te informacje mogę znaleźć bardzo łatwo. Chodzi mi bardziej o stronę techniczną zagadnienia. Można powiedzieć, że pieniądze nie są problemem, ale wybrałem akurat ten "podstawowy" ponieważ uznałem, że "na początek wystarczy". Jednak problem drzemie gdzie indziej. W mojej wiosce niema sklepu muzycznego i jestem zmuszony zamówić gitarkę przez internet. Wiem, nie powinienem bo trzeba posprawdzać, obadać, po dotykać itp. Nie mam możliwości.
Wybrałem więc

http://www.amazon.co.uk/gp/product/B000 … d_i=468294

W czym tkwi problem. Porównywałem ceny gitar w sieci i są na prawdę najróżniejsze (cena w funtach bo mieszkam w UK) i nie wiem, czy to możliwe, aby gitara z tego linku była "tą Yamahą" a nie "Jamahą" czy "Yamacha".
Co do jakości instrumentu spodziewam się loterii. Jestem na to gotowy najwyżej będę bawił się w odsyłania i inne klocki.

Proszę o wyrozumiałość bo moje pytanie ma charakter szczegółowy a nie ogólny.

Jak nie chce Ci się czytać całego posta!

Czy gitara z linku to faktycznie to co w opisie, za taką cenę?

1,962 (edytowany przez GeNeX 2012-01-07 11:17:20)

Sądzę, że strona taka jak amazon ma dość sporą renomę i nie ma co się bać.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

1,963

Witam. Jestem nowym użytkownikiem. Chcę kupić gitarę i nie wiem co wybrać. Zastanawiam się nad tymi modelami
Yamaha F310   http://music.hifi24.pl/pl/yamaha-f310-g … yczna.html
T.BURTON GREENGO   http://allegro.pl/gitara-akustyczna-t-b … 93952.html
OSCAR SCHMIDT OA    http://sklepakord.pl/p8614,gitara-akust … -oa-b.html
Proszę o pomoc

1,964

Siema ponownie w tym temacie.  Okazało się, że mój znajomy ma gitarę, która mu już zbędna więc mi odstąpił. 

Brunswick BMT104-N Rodeo     

Co sądzicie? dotykać to czy z procy karmić?
Zaznaczam, że sprawdzałem pod względem stanu technicznego(z pomocą forum wink) i wygląda dobrze (na podstawie punktów gdzieś w temacie "Jak sprawdzić gitarę" czy coś tam).
Chciałbym jednak poznać Waszą opinię o tym moim modelu. O ile go znacie...

Prooooszęęęęę... tongue

1,965

Kurcze, ciężko o niej znaleźć cokolwiek.
Za ile ją kolega sprzedaje? Nowa chyba kosztuje jakieś 3 stówy.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick

1,966 (edytowany przez Vecti 2012-01-08 23:38:17)

Odstąpił mi, za friko.
Ale jak się orientuje to nie na wszystkim powinno się uczyć grać. Dlatego nie wiem czy na tym powinienem czy lepiej nie, bo sobie obrzydzę tylko grę ;p.
Z tego co widzę to nie jest sklejka, nie "zaczepiam" palcami o progi, struny są w odpowiedniej odległości od gryfu i jest "szparka" jak przycisnę na końcu i początku.
Jedyne co mnie dziwi (może o tym nie wiedziałem) to takie wycięcie na mostku pod H, wygląda jak oryginalne (nie śmiać się po prostu myślałem, że mostek na być gładki).

EDIT: Jak tak zawsze wygląda mostek to wyjdę na nowicjusza. A w sumie spoko, w końcu jestem nowicjuszem.

http://s1.pokazywarka.pl/i/854078/597103/img-0207.jpg

1,967 (edytowany przez GeNeX 2012-01-08 23:39:51)

Jest to normalne, nie bój się smile
Część ta nazywa się strunnik, a wycięcie to jest sprawką ustawiania menzury.

1,968

Hmmmm, a może skoro ciężko coś o niej znaleźć to może dopadłem takiego gitarowego Stradivariusa. Nie no ale tak serio to fajnie by było gdybyście mogli coś powiedzieć od strony takiej bardziej zaawansowanej. Chyba, że faktycznie to takie nie wiadomo co.

1,969

nawet nie tragiczna gitara
dawno temu w uk troche ponad 100f
świerk i Agathis

1,970

prosze o pomoc przy wyborze gitary:
yamaha 310 czy morrison 12
  http://music.hifi24.pl/pl/yamaha-f310-g … yczna.html
  http://prusakowski.pl/index.php?szuk_pr … XzYxNDk%3D

1,971

Hej,
Wiem, że już pytałem o gitarę, ale znalazłem jeszcze jedną o której nie mogę znaleźć za bardzo opinii w necie, może ktoś z Was miał z nią styczność: chodzi o suzuki sdg-2

Z góry dzięki

1,972 (edytowany przez DiamondCreature 2012-01-14 02:15:41)

Pierwszy raz słyszę i o takim producencie gitar jak Suzuki, i o takich materiałach. Agatis? Nie wiem jak to się przekłada na jakość i brzmienie.

Co do pozostałych modeli, to wg mnie materiały, z których zostały zrobione jak najbardziej odpowiadają. Myślę, że najlepszą będzie Cort. To moje zdanie. Wybór należy do Ciebie.
I taka gitarka z pewnością wytrzyma więcej niż pół roku. Nie zapomniaj przetestować instrumentu. Przymierz się do gitary, nawet jeśli nie umiesz grać. Ważne, żeby sobie pobrzdąkać i sprawdzić czy dobrze się na niej gra.
Chyba że zamawiasz przez internet, ale nawet w takim przypadku jest możliwość przetestowania sprzętu i ew. wymiany na inny bądź zwrotu.

Fender CD60 BK

1,973

Dzięki wielkie. Właśnie zacząłem myśleć o zakupie przez internet. Po sprawdzeniu wielu (może nawet wszystkich) sklepów w Gdańsku nie znalazłem T.Burton'a, którego bym chciał, a myślałem o innych firmach, tylko dlatego, że tamtego nigdzie nie ma.

Gitarę Suzuki pan w sklepie zachwalał, że to jedna z lepszych. Mieli ich tam sporo, ale właśnie problem jest z opinią, w internecie cisza na ten temat. Trochę znalazłem na temat innych modeli, ale droższych, więc niekoniecznie musi się to przełożyć na jakość tego konkretnego modelu.

Czekam tak z tym kupnem, bo w styczniu mają być dostawy do sklepów. Niestety okazało się też, że wraz z dostawami wzrosły ceny sad a T.Burton'a jak nie było tak nie ma.

1,974

Polecam sklep internetowy music&more, mają tam szeroki wybór gitar T.Burton'a.

Fender CD60 BK

1,975

Im dłużej czytam o tych gitarach wszystkich tym mam większy mętlik w głowie. Jak się prawie zdecydowałem na T.Burton to znowu wpadł mi ten wątek i tak w zasadzie w kółko.

Postanowiłem, że jednak spróbuję kupić gitarę w sklepie. Jak poszedłem do Riff'u to Pan polecił mi Tensona. Tutaj na forum z kolei czytam, żeby omijać szerokim łukiem tę firmę.

To może z innej strony. Czy jest tutaj ktoś kto mógłby polecić mi dobry, sprawdzony sklep w Trójmieście. Może tak byłoby najlepiej, zdać się na wiedzę sprzedawcy, ale w sklepie do którego choć trochę będę miał zaufania, na podstawie Waszej opinii oczywiście. Nie chcę kupować tam, gdzie sprzedawca wciska byle co jako rewelacyjny towar tylko dlatego, że chce się go pozbyć. Znacie jakiś sklep?

Pozdrawiam

1,976

W każdym chyba sklepie jeśli sprzedawca widzi, że ma do czynienia z laikiem będzie starał się mu wciśnąc chłam zachwalając, że jest to porządna rzecz.
Najlepsze co możesz zrobic to wybrac się do sklepu z kimś kto się orientuje w temacie.
Zastanów się czy znasz taką osobę.

1,977

Co sądzicie o
http://guitarcenter.pl/catalog/index.ph … lter_id=33
A może ktoś posiada i ma o tej gitarze opinie? Gdzie najtaniej znajdę?

1,978

Wrzuciłeś link do katalogu gitar e-akustycznych fendera.

J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15

1,979

a no tak już poprawiam
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … 0ce-rw-3cs

1,980

Hej, proszę o poradę, czy warto brać tą gitarę? Zależy mi na elektroakustyku, do 600zł.
http://allegro.pl/gitara-elektroakustyc … 80687.html

1,981

Chciałbym się nauczyć grać na gitarze, ale niestety posiadam tylko pożyczoną klasyczną. Zdecydowanie wolałbym do nauki akustyczną, tylko zupełnie nie mam pojęcia jaką wybrać. Nie dysponuje zbyt dużym budżetem, wiec najlepiej by było gdyby cena nie przewyższała 400 zł. Poczytałem kilka dyskusji o najlepszej akustycznej na start, ale szczerze mówiąc, co osoba to inna opinia. Wybrałem sobie kilka modeli i byłbym bardzo wdzięczny, jeżeli moglibyście coś o nich więcej powiedzieć. Wybrałem jeszcze 3 modele powyżej 400 zł, oraz 1 powyżej 500 zł. W tym Yamaha F-310 o której słyszałem dużo dobrego. Zastanawia mnie jednak czy te modele poniżej 400 zł, aż tak bardzo odbiegają jakościowo od droższych. W pierwszej kolejności wybiorę tańszą, chyba że któraś z droższych będzie NAPRAWDĘ gwarantowała dużo większą jakość za te kilkadziesiąt złotych więcej.

1. Poniżej 400 zł.
-Washburn OG2 N Oscar Schmidt
-Ibanez V50BK Jam Pack
-Epiphone DR100 EB
-Epiphone AJ 100EB
-Squier SA 105 BLK

2. 400-500 zł.
-Yamaha F310 NT
-Ibanez V72E BK
-Washburn OG2 FYS

3. Powyżej 500 zł.
-Fender CD60 BK

Z góry dziękuje za wskazówki.

1,982 (edytowany przez Sklerotyk 2012-01-31 23:06:43)

@Soldier121
Jeśli naprawde o ta gitare chodzi to naprawde pozadna, watpie ze spotkasz bubel za 1000 zl big_smile

@mzstrider
Hell, NO!! za 600 zł... nie lepiej kupic akustyka pobawic sie na akustyku dotad az uzbierasz 300 zl i kupisz i zamontujesz elektronike? Wg mnie lepsze, ja tak zrobilem i wyjdzie wg mnie lepiej

@dedmicz
hmmm... nie bierzesz od uwagę T.burtona ani Morrisona?
Jeżeli naprawde nie bierzesz tych w/w gitar to celowalbym predzej w Yamahe badz jesli naprawde chcesz zaoszczedzic to Washburn OG2 N Oscar Schmidt co podales. Ale wszystkie znacznie przebija (moze oprocz Yamahy) Fender CD60.

Teraz moje pytanie jeszcze niniejszym:
czym sie rózni taki np. pickup do akustyka, a wbudowana elektronika???
Czy bede mogl to jakos z tym pickupem podpiac do pieca gitarowego? ;O poprostu nie widze roznicy. a mysle ze wy cos powiecie big_smile

Oabliss here ~~
Takamine G320 i pickup Shadow SH330 Soon

1,983 (edytowany przez AndrzejBDG 2012-02-01 14:51:04)

Witam wszystkich smile

Od dłuższego czasu przeglądam to jak i inne fora w celu wyszukania informacji jaką gitarę zakupić na początek. Pierwsza myśl akustyczna czy klasyczna. Muzyka w jaką celuje wskazuje na gitarę akustyczną. 

Dziś wybrałem się do jednego z sklepów z instrumentami w Bydgoszczy. Na początek chciałem na żywo obejrzeć klasyka Yamaha C30M, na co sprzedawca odpowiedział "niestety nie ma albo nawet stety" jako alternatywe dla niej wymienił klasyka firmy Kirkland.

Jeśli chodzi o akustyki, myślałem o gitarze Yamaha F310 ze względu na dobre opinie wyczytane w internecie.
W sklepie niestety też jej nie było, sprzedawca doradzał aby nie przepłacać za markę i że warte uwagi gitary yamahy zaczynają się od ok. 1000zł, w cenie około 400zł polecał:
-Epiphone  AJ100 za 369zł
-Morrison MBD100 WS za 419 jako lepszy wybór z kluczami olejowymi i w którym nie przepłaca się za markę,

O ile opinie o gitarach epiphone w tych cenach nie są zbyt przychylne to o MBD100 nie bardzo można je znaleźć.

Może ktoś z was ogrywał te gitary, a może do tego F310, na którą mógłbym sobie pozwolić ale tylko przy zakupie przez internet (w Guitar Center są po 468 lub 558 w zestawach).

Co byście polecili?

Pozdrawiam, Andrzej.

1,984

Lis1994, o ile się nie mylę, posiada właśnie Yamahę F310:)
Z jego filmików( Patrz - Tenacious D - tribute) widać, ze solidny sprzęt smile

Ja osobiście polecam Takaminę G320, chociaż nieco droższa, to naprawdę warto zainwestować .

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson
--------------------------------------------------
Schecter Diamond Series Omen 6 i Fender Frontman 25R smile

1,985

Andrzeju nie wierz w to co ten gosciu mowi bo poprostu wciska ci glupote big_smile i zgadzam sie z aliasem ze takamine w stosunku jakosc/cena przebija wg mnie wszystko (sam osobiscie posiadam) jakbys chciał jakies próbki z takamine g320 to prosze zglosic sie do mnie wink
A dalej nie zna nikt odpowiedzi na moje pytanie? sad

Oabliss here ~~

1,986

Sklerotyk - wiele zależy od tego, jakich konkretnie pickupów użyjesz.
AndrzejBDG - mam Yamahę F310 i polecam, nie zawiodła mnie nigdy. Kawał na prawdę porządnej gitary, nie mogę jej nic zarzucić.

1,987

Obawiam się że po prostu chce wciskać to co ma na sklepie wink
Po opiniach wyczytanych w internecie i filmikach z YT skłaniam się ku F310. Tylko trochę boje się wysyłki z Guitar Center, zamawiał ktoś z was od nich gitary?

Takamine G320 jest już po za zasięgiem cenowym. Yamaha F310 w pełnym komplecie to maksimum które mogę wydać na zakup.

GeNeX, posiadasz może jakieś swoje nagrania z f310? Zaczynałeś od niej?

1,988

Nagrań nie posiadam. Na youtubie jest pełno.
Pierwsze kilka miesięcy spędziłem na starej gitarze klasycznej z metalowymi strunami, którą dostałem, polskiej produkcji.
Gdy zakupiłem tą Yamahę, nauka ruszyła pełną parą i było wygodniej.
Na prawdę polecam.

1,989

Ja zamawiałem Takaminę z Guitarcenter.
Doszła bez żadnych problemów starannie zapakowana, bez żadnej ryski:)
Jedyny mankament, to to, że szła jakieś dwa tygodnie, bo nie mieli akurat na stanie.

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson

1,990

Kiedyś wyczytałem, że gitary w wersji "pack" częściej trafiają się z niedoróbkami, mit i kompletna bzdura czy coś w tym jest?

1,991

AndrzejBDG napisał/a:

Kiedyś wyczytałem, że gitary w wersji "pack" częściej trafiają się z niedoróbkami, mit i kompletna bzdura czy coś w tym jest?

Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
A na F310P grałem ze 3 lata temu i nie pamiętam.

1,992

chodzi mi o ten pickup
Shadow Sh330 - http://musicman.pl/sklep/gitara-i-akces … -330-7453/

Oabliss here ~~

1,993

Sklerotyk napisał/a:

@dedmicz
hmmm... nie bierzesz od uwagę T.burtona ani Morrisona?
Jeżeli naprawde nie bierzesz tych w/w gitar to celowalbym predzej w Yamahe badz jesli naprawde chcesz zaoszczedzic to Washburn OG2 N Oscar Schmidt co podales. Ale wszystkie znacznie przebija (moze oprocz Yamahy) Fender CD60.

T.Burton Riverside polecał mi gość w sklepie muzycznym, no i znalazłem jeszcze 3letnią używaną Takamine G320 za 450 zł. Więc jeżeli Takamine będzie w dobrym stanie to kupie ją, a drugim wyborem jest własnie T.Burton, którego ograłem i był całkiem sympatyczny. Znajomy muzyk tez mówił, że jest w porządku. Morrisony mi odradzali.

1,994

tfu wybacz dedmicz pomylilo mi sie z gitara marris bodajze nie mialem na mysli morrisona wybacz moj blad tongue

Oabliss here ~~

1,995

Nick masz zatem odpowiedni big_smile

Marrisa ma znajomy i jak grałem to miał dziwne brzmienie, które mi nie pasowało. Więc odpuściłem tą firmę

1,996

Sklerotyk... dziwny zbieg okoliczności. Wczoraj byłem akurat w ełckim musicmanie przetestować tego pickup'a, niestety, był problem...większość gitar, które tam mieli, miały zbyt małe ootwory rezonansowe, by owego pickup'a zamontować. Za jakiś czas wybiorę się tam z w własna Takaminą i zobaczymy jak to cudo brzmi. Fakt faktem, facet mówił, ze pickup bardzo profesjonalny i naprawę go polecał:)
Zobaczymy za jakiś czas ile w tym prawdy

1,997

OOO ALIAS ZBAWCA big_smile
Bede wdzieczny jak tak zrobisz big_smile o dziwo jeszcze bede mial do przetestowania pickupa za 30 dyszki co sie przyczepia na glowe gryfu, moj nauczyciel od muzyki jest zachwycony o dziwo o,O ale jakby co to napisz mi no tutaj jak wyszedl ten twoj test ;D byłbym wdzieczny

@dedmicz
wiem, temu go stosuje ;D pomysl przedni dla mnie na nick smile jeszcze mozesz popatrzec na corta 810 czy jakos tak smile

Oabliss here ~~

1,998 (edytowany przez Prosanctus Inferior 2012-02-02 19:43:25)

Witam
jak łatwo zobaczyć, jest to mój pierwszy post na forum wink

Przyznam że pierwszą rzeczą jaką chciałem zrobić było wklepanie nowego tematu w stylu "Kupno gitary do 300 zł + akustyczna czy klasyczna?", ale gdy zdałem sobie sprawę jak wielkie hordy laików zaśmiecają Internet dokładnie takimi samymi tematami, postanowiłem że się wyróżnię i zapiszę w temacie już stworzonym dla takich narwańców tongue

Mam 16 lat i absolutnie zerowe pojęcie o muzyce oraz gitarach. No dobra, absolutne minimum (co to jest mostek i gryf tongue) wiem, słucham sporo muzyki (rock/metal, zarówno starsze klasyki jak modern shit), co nie zmienia faktu że te wszystkie bicia, riffy i solówki są dla mnie czarną magią tongue
Zamiar kupna gitary przedsięwziąłem ok. 2 miesiące temu, gdy stwierdziłem że nie chcę reszty życia przesiedzieć przed kompem i chcę COŚ UMIEĆ. W sumie zawsze gitary i te klimaty mnie pociągały, lubiany kolega gra na elektryku, a że ostatecznie nie jestem głuche beztalencie (śpiewanie nawet mi wychodzi) to stwierdziłem- czemu nie?

Udało mi się desperacko zwiększyć osobisty budżet ze 100 do 400 zł, rodzina niewiele dołoży do gitary lub wcale tak więc 400zł to górna granica. W ciągu najbliższych paru dni wybieram się do muzycznego sklepu, mam jeszcze tylko kilka pytań...

1) Zakładając, że kupuję taniego klasyka i nie chcę badziewia z bazaru- z tego co widzę w necie najbardziej polecane cenie 300-400zł są dwa modele: Yamaha C-30 i Hohner HC-06.
Tak z ciekawości... Który byście bardziej polecali? smile
2) Strasznie banalne pytanie: co muszę obowiązkowo kupić do kompletu z gitarą? Pokrowiec i stroik są niezbędne?
3) Muszę kupować specjalne środki konserwacyjne do gitary?
4) Prawdą jest obiegowa opinia, że klasyki są lepsze dla początkujących, ale sensownie da się grać dopiero na akustykach? sad
5) Prawdą jest opinia że klasyczne gitary są raczej do muzyki rozrywkowej, jazzu itp, a potrzeba akustycznych do prób pogrywania rocka? Prawdę mówiąc bardziej niż harcerskie piosenki pociąga mnie rock, choć wiem że wiele wody w Wiśle przepłynie zanim będę zdolny sensownie zagrać coś takiego :f

Z góry dzięki za rady smile

PS
Samą determinację do nauki gry mam olbrzymią, co w połączeniu z moim uporem może sprawi że się nauczę grać samodzielnie (kursy nauki gry są dla mnie niedostępne sad)

1,999

1) Zakładając, że kupuję taniego klasyka i nie chcę badziewia z bazaru- z tego co widzę w necie najbardziej polecane cenie 300-400zł są dwa modele: Yamaha C-30 i Hohner HC-06.
Tak z ciekawości... Który byście bardziej polecali?
2) Strasznie banalne pytanie: co muszę obowiązkowo kupić do kompletu z gitarą? Pokrowiec i stroik są niezbędne?
3) Muszę kupować specjalne środki konserwacyjne do gitary?
4) Prawdą jest obiegowa opinia, że klasyki są lepsze dla początkujących, ale sensownie da się grać dopiero na akustykach?
5) Prawdą jest opinia że klasyczne gitary są raczej do muzyki rozrywkowej, jazzu itp, a potrzeba akustycznych do prób pogrywania rocka? Prawdę mówiąc bardziej niż harcerskie piosenki pociąga mnie rock, choć wiem że wiele wody w Wiśle przepłynie zanim będę zdolny sensownie zagrać coś takiego :f

1) Osobiście grałem na tej Yamaszce i gorąco polecam, jest świetna.
2) Stroik - jest całkowicie niezbędny dla początkującego
    Pokrowiec lub stojak - nie są niezbędne na początek, ale ja np. nie lubię gdy mi gitara leży od tak na kanapie
    Kostka - jeżeli chcesz grać bardziej rockowe kawałki to się przyda, wręcz konieczna.
3) Ja osobiście ich raczej nie używam, nic niezbędnego, smaruję tylko struny coby dłużej wytrzymały
4) Wszystko zależy od tego co chcesz grać. Każdy typ gitar brzmi inaczej i inaczej jest wykorzystywany w muzyce.
5) No i właśnie jw. - gitara klasyczna to kiepski wybór do gry muzyki rockowej. Do tego to już zdecydowanie bardziej odpowiada gitara akustyczna.
    Ja od siebie polecam Ci Yamahę F310, dostaniesz ją za 500zł. Mam ją i nie zawiodła mnie nigdy. Mimo, że mam elektryka, wciąż mi się przydaje i wciąż ją cenię, to kawał przyzwoitego "wiosła".

2,000 (edytowany przez Prosanctus Inferior 2012-02-02 20:38:57)

GeNeX napisał/a:

4) Wszystko zależy od tego co chcesz grać. Każdy typ gitar brzmi inaczej i inaczej jest wykorzystywany w muzyce.
5) No i właśnie jw. - gitara klasyczna to kiepski wybór do gry muzyki rockowej. Do tego to już zdecydowanie bardziej odpowiada gitara akustyczna.

Cholera, miałem nadzieję na coś w stylu "Bzdura, można i rocka grać na klasycznej" tongue

GeNeX napisał/a:

Ja od siebie polecam Ci Yamahę F310, dostaniesz ją za 500zł. Mam ją i nie zawiodła mnie nigdy. Mimo, że mam elektryka, wciąż mi się przydaje i wciąż ją cenię, to kawał przyzwoitego "wiosła".

500zł... Moje plany właśnie się komplikują. Chyba że bym wycyganił jakąś dobrą używaną, ale szukanie jakiegoś przyjaznego handlarza- muzyka opóźni kupno. Miałem nadzieję że będę miał gitarę przed końcem ferii zimowych ;p

Wobec tego stawiam inne pytanie: czy nauka gry na akustyku, np. na wspomnianej Yamaha F310 jest dużo trudniejsza?

EDIT
PRECYZUJĄC: są jakieś poważne przeciwskazania jeśli chodzi o początkujacego i gitarę akustyczną poza twardością strun? Jeśli potworny ból opuszek palców na początku byłby jedynym problemem to jakoś bym to zniósł za możliwość bardziej sensownej gry w przyszłości ;p

GeNeX, to prawda że Yamaha jest "miękka"? Takie opinie mi wyskakują w googlach smile