Witam, mam 24 lata i chciałbym nauczyć się gry na gitarze. Generalnie zbieram się do zakupu gitary od 3-4 lat, ale niestety nigdy nie mogłem znaleźć wolnych pieniędzy, a jak już były to mój zapał lekko ucichł i nie dawał o sobie za głośno znać. Teraz pieniądze się znajdą, ponieważ zarabiam trochę więcej pieniędzy niż wcześniej, co pozwoli mi na luźniejsze zakupy.
Otóż, mam także parę pytań, z racji tego że na gitarze nigdy nie grałem.
1. Przede wszystkim chciałbym się nauczyć gry na gitarze elektrycznej ponieważ głównie chciałbym grac muzykę rock'ową i Metal'ową, tu też pytanie czy zaczynanie nauki na gitarze elektrycznej nie jest przeszkodą, skoro nigdy nie grało się na gitarze klasycznej czy akustycznej?
2.Drugie pytanie, dotyczy już samego zakupu gitary elektrycznej, jakiej firmy gitarę kupić ? (dodam że na ten cel przeznaczam jakieś 1000zł nie wliczając w to pieca, sam wzmacniacz to będzie całkiem inny wydatek) Nie chciałbym brać najtańszego sprzętu firmy "krzak" żeby rzecz jasna nie zrazić się od razu do nauki, ale też żeby nie był to sprzęt z najwyższej półki, bo kto wie czy wciągnę się w to na tyle że taki zakup będzie miał sens. Wydaje mi się, że 1000 zł to już nie najgorszą gitarę dostanę do nauki.
3. Trzecią rzeczą, będzie już sam piec, tak samo jak wyżej, jakiej firmy kupić, oczywiście też jakiś nie najdroższy, ale jakościowo na tyle dobry żeby się uczyć grać z przyjemnością. Czy też może jest jakaś możliwość hmmm... no nie wiem podłączenia gitary do komputera, czy kina domowego?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam