Temat: Pytania do tematu Improwizacja na gitarze
Tutaj możecie dzielić się swoimi pytaniami i uwagami do tematu Improwizacja na gitarze.
Gitara dla początkujących
Ukulele dla początkujących
Ćwiczenia słuchu dla gitarzystów
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możecie dzielić się swoimi pytaniami i uwagami do tematu Improwizacja na gitarze.
Podałbyś jakąs skale od 7 progu?
Tutaj masz je wszystkie, w dowolnej kombinacji. Teraz pozostaje tylko grać ^^
Nie umiem sobie dobrze skali dobrać, podasz jaka dobra do rocka
Gitarzystek mówiłeś o ciekawej solówce
[video]http://www.youtube.com/watch?v=QAHFvhmHu30[/video]
odpowie ktos
Angus Young ma znakomite solówki. Nie są tak skomplikowane jak solówki Satrianiego czy Van Halena a mają w sobie to coś.
Co do skal się nie znam więc nie podam ;/
Zacznij po prostu od którejkolwiek skali pentatonicznej, to one są bardzo często wykorzystywane.
a są inne niz a-moll ??
Pentatonika to ogólny schemat, możesz grać ją w dowolnej tonacji :-)
ja mam małe problemy z tą skalą ... nie mam pojęcia jak grać żeby to miało sens niby znam skale i w ogóle ale nie mam pomysłów jest jakaś możliwość żeby mi na to pomóc czy po prostu mam za słabą wyobraźnie ?? ;P
Możesz poszukać inspiracji w sieci, są różne zagrywki na stronach, a z czasem powinno Ci wychodzić już składniej.
1.Puszczasz sobie jakąś piosenke
2.Myślisz nad melodią pasującą do piosenki
3.Grasz
Na początku może cudów nie będzie ale z czasem...
No tak ale znając tylko pantatonike a moll musiałbym szukać piosenek w gamie a moll prawda a nad tym trzeba by już spędzić trochę czasu
W kursie jest podana pentatonika w a-mol a podkład ponieżej jest A-dur więc albo ja źle rozumie, albo jest błąd. Bo w takim razie powinna być podana pentatonika w A-dur albo podkład w a-mol?? To taka mała dygresja:P
Może się to komuś przyda... jeśli pentatonika molowa w pierwszej pozycji jest na 5 progu to durowa jest cofnięta o 3 progi i gra się tak samo wiem, że na pewno tak jest przy A:)
Dzięki za uwagę, znalazłem inne podkłady, które na pewno są w a-moll.
Polecam się na przyszłość:D
Mam pytanie: Czy skale pentatoniki dobiera się taką jaka jest tonacja utworu?? Czy moze trzeba dobrac osobno do każdego chwytu w piosence??
Chyba, ze to jest jeszcze inaczej Prosze o odpowiedz bo nie moge tego rozkminic
Raczej do tonacji
a jakie skale oprócz pentatoniki są dość proste i można na nich fajnie grać ??
Pentatoiki są chyba najprostsze
Lis: Skala chromatyczna jest fajna, nadaje się do każdego stylu
wielkie dzięki z taką skalą xD może z niej skorzystam tylko wytłumaczcie mi jak !!! xD bo to tak samo jakbym się żadnej skali nie uczył ...
no wlasnie... jesli chodzi o tlumaczenie to skale sa poukladane tak jak dzwieki na gryfie?? Na forum podany jest przyklad ze pentatonika a-moll jest na 5 progu (domyslam sie, ze tam sie znajduje, bo tam jest dziwęk "A"), czyli bedzie tak ,ze na pierwszym progu jest dzwiek F wiec bedzie skala F-dur czy tam f-moll, 2 progi dalej jest G wiec bedzie skala G-dur/g-moll, itd... Dobrze mowie czy tylko mi sie wydaje?? :D:D:D
Dobrze kombinujesz
a jeszcze do tego: każda skala wyglada tak jak podana skala a-moll??
Schemat opalcowania będzie taki sam dla każdej pentatoniki molowej, będzie się tylko przesuwał po gryfie.
Najlepiej rozpisz sobie jakie dźwięki wchodzą w skład skali, a wtedy zobaczysz jak ona wygląda.
A skala durowa??
Skala pentatoniczna durowa też wygląda tak samo tylko jest przesunięta o bodajże 3 progi w dół ;]
@beatle dzięki za pokazanie błędu
to moze przykład:
skala a-moll
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 e |----|----|----|----|-a--|----|----|-c--|----|----|----|----| h |----|----|----|----|-e--|----|----|-g--|----|----|----|----| g |----|----|----|----|-c--|----|-d--|----|----|----|----|----| d |----|----|----|----|-g--|----|-a--|----|----|----|----|----| a |----|----|----|----|-d--|----|-e--|----|----|----|----|----| e |----|----|----|----|-a--|----|----|-c--|----|----|----|----|
to skala A-dur bedzie taka??:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 e |----|-F#-|----|----|-A--|----|----|----|----|----|----|----| h |----|-C#-|----|----|-E--|----|----|----|----|----|----|----| g |----|-A--|----|-H--|----|----|----|----|----|----|----|----| d |----|-E--|----|-F#-|----|----|----|----|----|----|----|----| a |----|-H--|----|-C#-|----|----|----|----|----|----|----|----| e |----|-F#-|----|----|-A--|----|----|----|----|----|----|----|
??
dokładnie ;]
ok dzieki wielkie temat się troche rozwinął, ale teraz juz cos wiecej wiem czyli wychodzi na to ze skala A-dur jest najprostsza, bo naleza do niej dzwieki ktore sa na tabie wyzej i dzwieki na pustych strunach (gdy puścimy wszystkie palce) (tak bylo wlaśnie podane w przykladzie ze skalą a-moll, ktora jest na 5 progu, to na 3 progu wszysktie dzwieki do niej nalezą), czyli w przypadku A-dur beda to puste struny
skala durowa pentatoniki
Skala pentatoniczna durowa albo pentatonika durowa, nie durowa pentatoniki
wielkie dzięki z taką skalą xD może z niej skorzystam tylko wytłumaczcie mi jak !!! xD bo to tak samo jakbym się żadnej skali nie uczył ...
@lis1994 bez urazy, ale przedtem sam sie pytales o skale bo nie czailes o co chodzi i teraz nie wiem czy na pewno mi dobrze wytlumaczyles xD tzn nie zebym podwazal Twoja wiedze na temat gitary ale wole sie upewnic xD :D:D:D:cool:
pytałem się o inne skale oprócz pentatonik a jeśli chodzi o chromatyczną to ... z resztą sam zobacz jak ona wygląda http://www.all-guitar-chords.com/guitar … p;choice=1 więc jest pewien problem z używaniem tej skali
widzialem wlasnie, ta skala A chromatyczna jest genialna tu mozna dopiero zaimprowizowac xD
każda skala chromatyczna wygląda tak samo ;]
a Ty no popatrz xD i jak tu sie improwizuje??
no właśnie dlatego podziękowałem tej skali ;p xD
heh tez mi moze na poczatek pentatonika wystarczy jak ją opanuje to sie wezme za cos trudniejszego chyba ze chromatyczna jest łatwiejsza, tylko nam się tak wydaje?? moze warto zapytac o zdanie innych?? :D:D:D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc