Odp: Pytania do tematu Improwizacja na gitarze
nooo chromatyczna jest najłatwiejsza tylko najciężej ją zastosować w praktyce
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nooo chromatyczna jest najłatwiejsza tylko najciężej ją zastosować w praktyce
aha takie buty... a ktos wie jak to zastosowac??
to moze przykład:
to skala A-dur bedzie taka??:1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 e |----|-F#-|----|----|-A--|----|----|----|----|----|----|----| h |----|-C#-|----|----|-E--|----|----|----|----|----|----|----| g |----|-A--|----|-H--|----|----|----|----|----|----|----|----| d |----|-E--|----|-F#-|----|----|----|----|----|----|----|----| a |----|-H--|----|-C#-|----|----|----|----|----|----|----|----| e |----|-F#-|----|----|-A--|----|----|----|----|----|----|----|
??
Dokładnie tak, a jednocześnie jak widać jest to pentatonika fis-moll
aha takie buty... a ktos wie jak to zastosowac??
Tak samo jak pentatonikę, tylko że zamiast pięciu dźwięków masz 12 do wyboru
oo czyli na jednym progu z tych samych dźwięków mozna zastosować dwie skale pentatoniki fajnie nawet nie wiedzialem ze to takie proste a co do skali chromatycznej to jak teraz beda ułożone dźwięki??
a co do zastosowania to wiem jak zastosować tylko chodzi mi to gdzie beda sie znajdowały dźwięki danej skali chromatycznej oczywiscie
Myślę, że świetnym ćwiczeniem będzie jeżeli sam sobie rozrysujesz dźwięki skali chromatycznej (na przykład A). Powinno Ci wyjść ułożenie podobne do pentatoniki, tylko więcej dźwięków będzie ;-)
Zachęcam do zgłębienia teorii, a nie uczenia się na pamięć :-)
Tak tez własnie robię tylko chce sie na czym wzorowac jak np skala a-moll pentatoniki, juz wiem jak wygladaja inne skale. Dlatego chce sie troche dowiedziec o chromatycznej
Ale nie rozumiem, dlaczego przy skali chromatycznej np A-dur, są pokazane wszystkie dzwięki na gryfie http://www.all-guitar-chords.com/guitar … p;choice=1 ?? A w skali pentatonicznej są tylko wybrane dzwięki
Przecież skala chromatyczna to wszystkie 12 dźwięków z oktawy, więc nie może być mowy o żadnym dur doczytaj teorię
Tak tez własnie robię tylko chce sie na czym wzorowac jak np skala a-moll pentatoniki, juz wiem jak wygladaja inne skale. Dlatego chce sie troche dowiedziec o chromatycznej
Ale nie rozumiem, dlaczego przy skali chromatycznej np A-dur, są pokazane wszystkie dzwięki na gryfie http://www.all-guitar-chords.com/guitar … p;choice=1 ?? A w skali pentatonicznej są tylko wybrane dzwięki
powiem ci czemu tak jest ;] skala chromatyczna to WSZYSTKIE dźwięki na gryfie ;]
a Ty no popatrz xD i jak tu sie improwizuje??
no wlaśnie najlepiej
A ja mam takie pytanie w pentatonice a moll można te dzwięki grac nie po kolei ( np. tak jak poniżej zaznaczyłam ) czy trzeba wszystko po kolei grac ?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
e |----|----|----|----|-a--|----|----|-c--|----|----|----|----|
h |----|----|----|----|-e--|----|----|-g--|----|----|----|----|
g |----|----|----|----|-c--|----|-d--|----|----|----|----|----|
d |----|----|----|----|-g--|----|-a--|----|----|----|----|----|
a |----|----|----|----|-d--|----|-e--|----|----|----|----|----|
A ja mam takie pytanie w pentatonice a moll można te dzwięki grac nie po kolei ( np. tak jak poniżej zaznaczyłam ) czy trzeba wszystko po kolei grac ?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
h |----|----|----|----|-e--|----|----|-g--|----|----|----|----|
g |----|----|----|----|-c--|----|-d--|----|----|----|----|----|
d |----|----|----|----|-g--|----|-a--|----|----|----|----|----|
a |----|----|----|----|-d--|----|-e--|----|----|----|----|----|
To jest improwizacja grasz jak chcesz
grzesiek2805 napisał/a:a Ty no popatrz xD i jak tu sie improwizuje??
no wlaśnie najlepiej
to juz slyszalem ze jest fajna i w ogole, ale dalej nie moge jej "zaczaić" o co tu w ogole chodzi??
fajna to ona może być dla gitarzysty z wieloletnim stażem W skali chromatycznej nie jesteś niczym ograniczony, więc możesz docisnąć na gryfie każde miejsce jakie ci się tylko podoba. Poprostu nie patrzysz na żadne skale, niczego się nie uczysz, grasz jak chcesz.
Ok, dziękuję bardzo
no tak, ale dzwięki i tak musza jakos sie zgrywać z podkladem, bo chyba nie kazdy dzwiek pasuje np. do A-dur
Na podstawie pentatoniki a - moll ułożyłam coś takiego. Mógłby mi ktos z Was powiedziec czy to jest dobrze zrobione ?
------------------------------------------------------------8---5------------------------
-------------------------------------------------------5------------8--------------------
----------------------------------------------5---7--------------------------------------
---------------------------7---5---5---7-------------------------------------------------
----7---------5------7-------------------------------------------------5---7-------------
-5-----5--8------8---------------------------------------------------------------8----5--
Na podstawie pentatoniki a - moll ułożyłam coś takiego. Mógłby mi ktos z Was powiedziec czy to jest dobrze zrobione ?
Wszystko co zawiera dźwięki pentatoniki w jakiejkolwiek kolejności będzie dobrze zrobione.
no tak, ale dzwięki i tak musza jakos sie zgrywać z podkladem, bo chyba nie kazdy dzwiek pasuje np. do A-dur
Dlatego właśnie musisz mieć do zagrania tego duże doświadczenie i wyczucie dźwięków żeby wyszło Ci coś fajnie brzmiącego.
Jak narazie jesli chodzi o improwiazcję, to puszczam sobie jakiś podkład (piosenkę) w miare wolny i sobie gram, jak mnie palce poniosą nawet się nie zastanawiam jakie poszczególne dzwięki przyciskam na gryfie, tylko tak jakoś ze słuchu jesli dobrze zagram to ok, ale jak zagram cos nie tak na danym progu to już wiem, że muszę przesunąć palec wstecz lub do przodu jak myślicie to dobre ćwiczenie?? pewnie to jest ta skala chromatyczna, jesli się nie mylę, ale jeszcze muszę dużo ćwiczyc, żeby zagrać cos na prawdę z sensem.
Oczywiście pentatonikę jak najbardziej preferuję i tez jej uzywam, tylko, że w tym przypadku wiem jak mam grać
Jak dla mnie bardzo dobre ćwiczenie, jeżeli tylko domownicy to wytrzymują
rożnie bywa, ale ja się nie daję!!
a jezeli chodzi o to ćwiczenie to to jest ta skala charmoniczna??
Wygląda na to, że tak
ok dzieki za wszelki informacje i rady Pozdro
a ja mam taka prośbę czy mógłby ktoś podać jakieś utwory żeby było dobrze improwizować z pentatnoniki a-moll. Te co są w kursie znudziły mi sie i szukam czegoś nowego
a co do pentatoniki d moll to ona jest na 10 progu???????
Jest na całym gryfie, tak jak pentatonika a-moll, rozpisz sobie dźwięki to się przekonasz.
a skąd wziąć dźwięki jakie należą do tej pentatoniki d-moll?? A czytałem forum i pisało że układ pentatonik jest taki sam tylko na innych wysokościach. WIęc na jakiej będzie ta d-moll?
Przecież włąśnie napisałeś - na 10. progu będą te dźwięki, które w a-mol są na 5.
oki juz wszystko kumam
A na tej stronie http://www.all-guitar-chords.com/guitar … p;choice=1 są różne skale. I jak jest zaznaczona/ zapisana skala C-dur?? Ja z anglika cienki jestem i mało się orientuję a jest mi ona potrzebna
C-Dur -> C D E F G A H C... /// na tej stonie co podales zaznacz FULL C Major / i bedziesz mial wszystkie dzwienki nalezace do C-Dur , grajac skale pamietaj ze pierwszy i ostatni pownienie byc ten sam [w przypadku C-Dur jest to dzwiek C].
oki spróbuje coś wyczarować
@Nemoris: ej ale te całe greckie skale są takie same tylko różnią sie pozycjami na gryfie ... o co w tym w ogóle chodzi ?? czyli może wyjść nawet że jakaś skala Ionian B może wyglądać tak samo jak powiedzmy Mixolydian C i jak to załapać ?? O.o (podałem tylko taki przykład nie koniecznie musi tak być ^^')
1.Nie bedzie taka sama,poniewaz kazdy rodzaj skal ma inne "rozlozenie" na gryfie.
2.Dajmy na to masz piosenke x i w tej piosence masz tonacje C-dur,no to zeby wszystko sie zgadzalo jedziesz z solowka np. Dorycka C,czyli patrzysz na dzwieki( chyba ze juz umiesz ) ktore ta skala obejmuje i je jakos sensownie ukladasz.
To chyba tyle,mam nadzieje ze nic nie pomieszalem
w sumie racja sory xd ale to dla tego że wszystkie mają podobne schematy ;d ale zanim ja się naucze nawet tych siedmu to minie spoooro czasu ;d
Z tego co wiem...
Darek: wyciąłem żeby nie wprowadzać innych w błąd
Może się zdarzyć, że dźwięki skali się pokryją, tak jak na przykład dźwięki gamy C-dur pokrywają się z gamą a-moll. Co prawda zaczynamy od innego dźwięku więc nie jest to ta sama gama, ale jak patrzycie na opalcowanie na gryfie to może to nie być zaznaczone.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc