Może nie będzie, a może będzie, tego nie wiesz. Uważam, że warto działać, póki jeszcze możemy. Rozumiem podejście ludzi, którzy uważają, że przeciwdziałanie piractwu to doba sprawa. Rozumiem. Sama nie ściągam z internetu muzyki i filmów (ani innych rzeczy), tylko kupuję płyty ulubionych zespołów. Są jednak płyty, których póki co nie kupię, bo sprowadzenie ich z Japoni wyniesie mnie jakieś 200 zł. Co do muzyki streamowanej w necie, korporacje moga się dogadac inaczej. Widać to na przykładzie vevo. Jestem użytkowniczką YT, a jeśli uchwalą SOPA i PIPA to nawet nie włożycie tam filmiku, żeby inni ocenili, jak gracie na gitarze, bo to będzie nielegalne. Wszystkie strony, które kiedyś zalinkowaliście i w świetle prawa będą nie legalne pójdą pod nóż. Dostawca będzie miał prawo odciąć wam dostęp do usługi już za samo podejrzenie, że naruszacie prawa autorskie!
To narusza zasadę domniemanej niewinności i podstawowe prawa obywatelskie i będzie miało zgubny wpływ na wolność słowa w internecie. Ja nie chce zastanawiać się za każdym razem, kiedy będę umieszczać gdzieś posta, lub link, czy czasami za miesiąc lub rok nie zapukają do mnie stosowe władze, bo ktoś na zalinkowanej przeze mnie stronie umieścił nielegalny filmik.
A jeśli was nie ruszają rzeczy, które te ustawy wprowadzają, to powinien was chociaż ruszyć fakt, że porozumienie ACTA zostało zawarte za naszymi plecami, nikt nie pytał nas o zdanie i gdyby nie Wikileaks nic byśmy o tym nie wiedzieli. O ACTA nie decydują ludzie, których wybraliśmy demokratycznie, ale ci, którzy sprawują urzędy z mianowania i kórzy mają swój interes w działaniu korporacji. Już samo to powinno spotkać się z ostrym protestem. Pomijam giganyczne skutki w gospodarce.
Polecam ten filmik: http://www.youtube.com/watch?v=kZOK-O15li8
Może się wydawać, że nic nie da się zrobić, jak prawi Rock. Faktycznie, jeśli nie zareagujemy, to politycy będą robić co chcą i kiedy chcą. Jeden głos może być niezauważalny. Ale teraz tych głosów są tysiące.
Ja nie chce żyć w globalnym PRLu, więc dziękuję wszystkim, którzy dołączą się do akcji bojkotowania ACTA, SOPA i PIPA.
"(...) I'll try it in the normal key, and if it sounds bad these people are just going to have to wait"