Temat: Jakich gitar NIE kupować - PORADNIK
To jest akurat skrajny przypadek - w każdym razie właściciel może mieć problemy z dociśnięciem strun do progów .
Ostrożnie z gitarami firm:
MSA
Adelite
Sounder
Skyway
SignS
Echo
Vision
Dimavery
Tenson
Craftman
Wszelkie gitary marki gitara, akustyki co mają mostki od klasyków, plastikowe pudła (płyta wierzchnia jest jedynie z czegoś drewnopochodnego).
Duża ilość gratisów, ma was zachęcić do zakupu bubla, pamiętajcie o tym, że nie ma nic za darmo, gitara za 200zł z pokrowcem, strunami, kostkami warta jest tak naprawdę jakieś 150zł.
Gitary takich firm jak Epiphone i Ibanez które kosztują mniej niż 1000zł też nie są specjalnie udane (choć mogą trafić się perełki).
Jeśli chcecie wiedzieć jaką gitarę kupić to tutaj na pewno się dowiecie:
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/f … php?id=145
i
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/f … php?id=147
To chyba koniec, jeśli o czymś zapomniałem, albo napisałem jakąś głupotę to piszcie
Tutaj dosyć fajnie napisał użytkownik forum, warto przeczytać
Rok temu kupiłem akustyka J&B Brothers w sklepie internetywym za ok. 200zł do nauki. NA początku wydawała się ok, tzn. do nauki składania chwytów i bić, ale jak już zacząłem coś grać było gorzej. Progi niskiej jakości, klucze nie trzymają, nie da się prawidłowo nastroić, jak trzyma na pustych strunach, to na progach lipa. Kiedy zaczynałem grać i nic mi nie brzmiało byłem bliski zniechęcenia, ale kolega, który gra bardzo dobrze stestował ją i stwierdził żebym wyrzucił to pudło bo popsuje sobie słuch. Dał mi zagrać na swoim akustyku (nie pamiętam marki, ale powyżej 1tys zł) i okazało się że tam wszystko brzmi milion razy lepiej.
Teraz mam zamiar kupić Yamahę ale koniecznie w sklepie bo w internecie nie wiadomo na co trafisz. Koniecznie muszę zagrać i zobaczyć który egzemplarz mi podpasuje.Wnioski:- tania gitara tylko do nauki bić i chwytów, jak chcesz pograć to kup coś lepszego (500zł w górę)
Dawisiek21 napisał/a:pfffff Sounder - Najgorsza na świecie firma produkująca gitary
Muszę przyznać stu procentową rację rok temu nie posiadając żadnej wiedzy gitarowej... Zakupiłem na allegro ten chłam zupełnie niczego nieświadomy.... Olałem z początku luzujące sie gniazdo ktore do dziś musze poprawiać z resztą... gryf jest nie równy krzywy nie wygodny progi nie sa nabite równo potencjometry to jedna wielka sciema (jeden wcale nie działa) struna D sie non stop zdziera bo progi sa jakies dziwne ze z basowych strun co rpóg zrywa sie owijka i robia sie wypukłe a po jakimś czasie pekaja myslalem ze to wina sdtrun ale kupiłem D'Addario i znowu to samo... NIE POPEŁNIAJCIE TEGO BŁĘDU CO JA nie kupujcie tego wytworu gitaropodobnego...Dopiero po zakupie przeczytałem co to naprawde jest za firma ... i zaluje... ze wydałem kase na to coś... Sprzedać tego nie idzie.., ale w przyszłym roku zakupię sobie Epiphone'a LP Standard albo Vintage V100 jeszcze sie zastanawiam..a to chyba schowam w ciemny kąt by nikogo to nie straszyło Polak zawsze mądry po szkodzie
PS. I do wszystkich którzy chcą kupować gitary na allegro: chocbyscie nie wiem jakie powody mieli nie kupujcie!! gitare trzeba uslyszec dotknac i ograc przede wszystkim... Ja już nigdy wiecej zadnego sprzętu muzycznego nie zakupie przez neta
Pozdrawiam