Zostawiłem to sobie na koniec bo tego najwięcej. Jak pisałem najważniejsza tutaj jest systematyka, te ćwiczenia co dam są ćwiczeniami około 15 minutowymi wszystkie. Kiedy je wykonujemy musimy pamiętać by ręce nie były "zgrabiałe" albo sztywne z jakiegoś innego powodu.Ćwiczenia opracowane przez mojego nauczyciela. Dodam jeszcze byście uważali na prawą rękę - nie może ona dotykać mostka ani pudła rezonansowego ma być luźna! Miłej nauki i powodzenia jak i zaciętość, tak na prawdę to nie szkoła muzyczna uczy tylko sami do czegoś dochodzimy, w muzyce tak powstają najwspanialsze utwory ;]
ĆWICZENIA CODZIENNE NA POPRAWIENIE TECHNIKI GRANIA NA GITARZE (ok.15 min)
Oznaczenia:
Palce prawej reki
p - kciuk
i - palec wskazujący
m - p.środkowy
a - p. serdeczny
1.Uderzaj po 4x palcami "p" , "i" , "m" , "a" w odpowiednio struny E6(6) G(3) H(2) e1(1)
2. Uderzaj po 4x "p" w struny E6(6) , A(5), D(4)
3. Uderzaj naprzemiennie po 4x palcami "i" , "m" w struny G(3), H(2), e1(1)
Ćwiczenia na arpeggio (bicie w pojedyńcze struny) bijcie w struny jakie chcecie mogą być puste lub nie ale pamiętajcie że kciuk czyli palec "p" jest od basówek. Od razu będę pisał palce bez cudzysłowów skapniecie się o co biega ;]
1)p,i,m,i
2)p,i,m,a
3)p,i,m,a,m,i
4)p,i,m,i,a,i,m,i
Zmiany pozycji akordu
Ćw pół tonowe* + ćw nr. 3
Ćwiczenia na Legato
1) np lecisz strune E6 w górę czyli kolejno progami 1h2h3h4 robiąc legato lub hamer on jak to niektórzy piszą w tabach ;]
2)legato w dół czyli robicie to samo na ktorejś ze strun tylko zaczynać od 4 progu np ^^
Prawidłowe legato powinno wyglądać tak że w gorę bijemy tak mocno żeby struna wydobyła dźwięk z czego wzięła się nazwa hamer od angielskiego młotek, a z kolei w dół należy strunę trącić dodatkowo palcem u lewej ręki tak żeby wyszły również 2 dźwięki( ale pamiętajcię by ją tam trącić palcem u lewej ręki dodatkowo!) na tym forum nieźle legato wyszło koledze kresterowi w coverze utworu mettalici podam link żeby pokazać jak powinno to wygladać prawidłowo ;]
[video]http://www.youtube.com/watch?v=cWcTosuFVQg[/video]
Na koniec początkującym gitarzystom jak i gitarzysztką życzę powtórnie już wytrwałości i tego czegoś co pozwala odróżnić prawdziwego muzyka od wykutego na blachę w szkole wyrwi druta. Wielu nagrań i miłych (końcowych wakacji) ;]
*znaczy żebyś zminiał/ła tony(progi wraz z uderzeniem w strune)