Temat: Opracowanie metrum ze słuchu
Witam. Czy jest możliwość opracowania metrum utworu ze słuchu? Wydaje mi się, że jest to byłoby to bardzo przydatne, ponieważ dzięki temu można by było np bez problemu wymyślać pasujące bicia do utworów
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Czy jest możliwość opracowania metrum utworu ze słuchu? Wydaje mi się, że jest to byłoby to bardzo przydatne, ponieważ dzięki temu można by było np bez problemu wymyślać pasujące bicia do utworów
Upraszczając w muzyce popularnej spotkasz dwa metra: 4/4 i 3/4
3/4 np. Nothing Else Matters, Still Got The Blues, albo np. typowy walc
4/4 znacznie bardziej popularne, ogromna ilość przykładów. Proponuję posłuchać na YT lekcji dla perkusistów gdzie prezentowane są podstawowe rytmy 3/4 i 4/4, łatwo załapiesz różnicę.
Oprócz tego oczywiście występują też inne metra np. Pink Floyd - Money w 7/4 i 4/4, Beatles - All You Need is Love gdzie pojawia się 7/4, 4/4, 6/4.
Generalnie prog rock/metal, jazz, inne "trudne" gatunki muzyki są pełne nietypowych metrów, warto poszukać przykładów
Oczywiście że jest. Myślę że po jakimś czasie nie jest to najmniejszym problemem - już po kilku taktach będziesz bezproblemowo odczytywać metrum.
Jak słuchasz czegoś, to staraj się wystukiwać rytm jakąkolwiek kończyną, to ułatwi sprawę.
Bardzo często spotykane jest również metrum 2/4, pewnie nawet częściej niż 3/4.
Metrum najlepiej rozpoznac wsłuchując się w sekcję rytmiczną - perkusja, bas.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc