Temat: Co myślicie o gitarach 7 - strunowych?
Co myślicie o siedmiostrónówkach z niższą struną basową? Czy to dobry pomysł? Jeśli np. chce się grać metal, metal, oraz więcej metalu?
Line 6 Spider IV 15
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co myślicie o siedmiostrónówkach z niższą struną basową? Czy to dobry pomysł? Jeśli np. chce się grać metal, metal, oraz więcej metalu?
No tak na pewno brzmienie było by cięższe...
Ale zastanawiam się nad strojeniem takiej gitary.
Pewnie ostatnie trzy struny w stroju DAD zeby byl power hords od razu.
No ale wtedy koleje jak normalnie GHE a siódma jak?
D--------------
A-------------
D------------
G-----------
H----------
E---------
?--------
Może A? (5 próg struny E1)
Odwrotnie struny napisałeś, chyba, że to jakiś dziwny strój. Z tego, co pamiętam, szłoby to tak:
e1
H
G
D
A
E
D?
Tu sobie już chyba można pozostawić pewną dowolność: w kocu, czy A, czy C, czy nawet D i tak nie popsują stroju standardowego, na którym gramy inne utwory.
masz racje.
ale jak chwycił byś power chordsa??
Mogło by być H, wtedy
e -------------------
H -------------------
G -------------------
D -------------------
A ---3---------------
E ---3---------------
H --1---------------
Albo Cis, wtedy
e -------------------
H -------------------
G -------------------
D -------------------
A ----3---------------
E ----3---------------
Cis --3---------------
Ja proponuje dac tez E tylko z ciensza struna
ja bym 7 stroił na B bo to najgrubsza struna a w baśkach pięciostrunowych też standard to B
Taaa... a ja bym sobie najpierw kupił tą siedmiostrunówkę.
Chciałem za pomocą tego tematu dowiedzieć się, jakie są różnice w graniu na 6 i 7, oraz jakie bonusy się dzięki 7 łapie.
PS Myślę o Schecterze Omen 7 na gwiazdkę. Choć jak znam życie, to raczej na przyszłoroczną
A nie lepiej zainwestować w jakąś 6strunową tyle, że z cięższymi przetwornikami? Np. Schecter Demon ma ciemne brzmienie. Właściwie przeczytałem, że siódmą strunę stroi się do H, a nie do jakiej się chce, a do D (strój drop-D, chyba tak do się nazywa) można przecież nastroić w zwykłej gitarze strunę E i też Ci wyjdzie ciemniejsze brzmienie.
Ciemniejsze? Chodziło mi przede wszystkim o wysokość... Jeśli chodzi o brzmienie, to omen7 prezentuje się całkiem, całkiem. Może to kwestia tonacji, ale brzmi bardzo ciepło. Sami zobaczcie:
http://www.megamusic.pl/dane/prod/8499/omen7.mp3
A 7 strun zaciekawiło mnie głownie tym, ze nie muszę zmieniać stroju dla utworów z niższymi dźwiękami, nie rezygnuję więc z grania utworów w standardowym stroju. Czyli np. zamiast drop D można ostatnią H zmienić na D, E zostawić jak jest.
No chyba że tak. Myślałem, że chcesz po prostu bardziej metalowe brzmienie.
Zależy od metalu
Brzmienie jest fajne, do metalu moim zdaniem w sam raz. Do tego dosyć ciepła barwa.
A tak na marginesie, jak myślicie: czy młodociana grupa christian metalowa znalazła by potencjalnych słuchaczy?
Każda grupa znajdzie słuchaczy, wszystko zależy od tego na ilu by Ci zależało
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc