A mogłabyś opisać, co konkretnie Ci nie pasuje w tym brzmieniu? Jeśli ją już nastroiłaś, to powinno być git. Bo elektroakustyk od akustyka różni się zasadniczo tylko tym, że możesz go nagłośnić za pomocą wzmacniacza, naprawdę - poza tym to zwykła, zwyczajna gitarka. Co do tego, że nie brzmi jak "typowy" elektroakustyk - co dokładnie masz na myśli? Wiesz, brzmienie to nie tylko kwestia gitary, ale miliarda różnych czynników - nałożonych strun, stopnia ich zużycia, konkretnego egzemplarza (nawet wśród tego samego typu modeli Fenderów za 4000 zł często są indywidualne różnice w brzmieniu konkretnych egzemplarzy), nawet samej akustyki pomieszczenia (ojjj, to jest często olewane, a wpływ ma ogromny
). Także to, że Twoja gitara brzmi inaczej, niż na YouTubie (kolejny czynnik - jakość nagrania i to, jak mikrofon zbierał dźwięk!), to nie jest duży deal, pytanie brzmi, jak bardzo brzmi inaczej.
Czy można na nią założyć struny do gitary akustycznej i nie uszkodzić gryfu?
Nie jestem specjalistą od elektroakustycznych, ale nie zakłada się do nich właśnie strun do gitar akustycznych? Tzn. takie powinny być w komplecie. Masz w takim razie teraz założone struny nylonowe, czy jak? 
Może, tylko MOŻE kwestia tego brzmienia leży w Twojej technice. Jeśli dopiero zaczynasz się uczyć, to naturalne jest to, że masę błędów jeszcze musisz poprawić - kilka dni temu uczyłem swoją dziewczynę grać na gitarze, bo ma dwie od kilku lat, leżą i kurzą się, a szkoda i widać od razu, czy początkujący prawidłowo chwyta gryf, ma dobre ułożenie ręki, dobrze dociska struny na progach etc. Nie znam nikogo, kto by wziął gitarę i z miejsca grał czysto
.
Może nagrałabyś, jak na Twojej gitarze brzmi choćby e-moll, A-dur, etc., wrzuciła na jakiś hosting, wrzutę, czy co i dała tu link, żeby można było ocenić, czy rzeczywiście coś jest nie tak, czy to po prostu nienastrojone jeszcze dokładnie. A najlepiej byłoby ją dać do oglądu jakiemuś bardziej doświadczonemu gitarzyście albo do sklepu muzycznego, bo nie mając teraz w rękach tego instrumentu mogę się jedynie domyślać, co i jak
.