Temat: Rozpoczęcie gry na gitarze elektrycznej PYTANIA
Witam, mam parę pytań dot. rozpoczęcia gry na gitarze elektrycznej. Z ŻADNĄ gitarą nie miałem nigdy styczności, jestem po prostu fanem takich zespołów jak Slipknot, Bullet for my valentine, disturbed itp.
Pytanie 1: Czy nie jestem "za stary"? Mam już/dopiero 15 lat, słyszałem że wszyscy "wielcy" gitarzyści rozpoczynali grę bardzo młodo (10 lat np.) i tak się zastanawiam, czy jeszcze mogę myśleć o tej nauce gry na gitarze?
Pytanie 2: Jak już napisałem, nigdy nie miałem z żadną gitarą styczności. Czy muszę zacząć grę na gitarze akustycznej czy jednak mogę od razu od elektrycznej (słyszałem, że rozpoczynanie nauki na akustyku by potem przejść na elektryka to zło i ogólnie to mit)?
Pytanie 3: Jeśli zakupiłbym teraz jakąś gitarę, nauczyłbym się na niej grać ucząc się z poradników w internecie? W moim mieście nie ma żadnego prywatnego nauczyciela, ani żaden znajomy nie potrafi grać.
Pytanie 4: Ile musiałbym co najmniej wydać pieniędzy na te wszystkie potrzebne rzeczy do nauki (instrument, kostki, struny itp. itd.)? Załóżmy, że mam 1000zł, dało by się coś z tego wykręcić?
No to już chyba wszystkie pytania, chyba ponieważ czuje ze jakieś mi uciekło podczas pisania poprzednich. Jeśli sobie przypomnę to edytuje temat (o ile się da, jestem tu pierwszy raz) albo dodam komentarz. Dziękuje z góry za odpowiedzi.