521

Odp: [Wzmacniacze i efekty gitarowe] Co wybrać?

do tego chyba nie trzeba pętli z tego co się orientuje .. grałem kilka razy na multiefekcie kumpla (KORG) i wpinałem go normalnie -gitara>multiefekt>piec bez pętli ... a jeszcze wcześniej miałem pożyczony multiefekt i spróbowałem go podpiąć pod pętle to jak odpaliłem wzmacniacz to jeden wielki pisk xd

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

522

jak nie uzywasz symulacji wzmacniaczy to lepiej wpiac w petle. wtedy efekty lepiej zabrzmia.

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

523

Właśne jak symulujesz wzmacniacz to powinieneś wpiać w pętlę, żeby ominąć preamp. Jak pewniesz bezpośrednio do input w preampie wtedy powstaje nieciekawa mieszanka Twojego wzmaka i symulowanego.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

524

acha czyli jak ten Floor POD posiada symulacje tych 12 wzmacniaczy to kożystając z któregoś z nich powinienem wpinać go pod pętle a gitare normalnie pod piec tak ?

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

525

Gitara -> preamp (w tym przupadku POD) -> końcówka mocy -> głośnik. Tak powinien wyglądać prosty schemat. Jeśli podłączasz symulację z PODa to preampem jest teraz POD, więc do niego wpinasz gitarę smile

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

526

Jak korzystasz z symulacji to gitare w input POD'a, a output POD'a w return wzmacniacza. Dzięki temu omijasz preamp wzmacniacza i wtedy POD go zastępuje.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

527

Witajcie!
W najbliższym czasie mam zamiar kupić gitarę elektryczną, lecz niestety nie mam na to zbyt dużo środków i dlatego mam takie pytanie: Czy podłączenie gitary elektrycznej pod zwykły wzmacniacz (2x40W - tranzystory) jest dobrym pomysłem? Chodzi mi głownie o to czy nie będzie jakiś zakłóceń itp.?
Sądzę że powinienem dodać że wzmacniacz ten nie jest "firmowy", lecz "własnej roboty" i nie posiada przedwzmacniacza, jednak dobrze słucha się na nim muzyki z gramofonu czy komputera.

528

1.Jak nie posiada przedwzmacniacza to gitara go nie wysteruje.
2. Nawet jeśli by wysterowała to najprawdopodobniej spaliłbyś głośniki

Pomyśl o jakiś symulacjach w stylu Pocket POD, które będziesz mógł podłączyć pod taki wzmacniacz.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

529

mpx napisał/a:

1.Jak nie posiada przedwzmacniacza to gitara go nie wysteruje.
2. Nawet jeśli by wysterowała to najprawdopodobniej spaliłbyś głośniki

Pomyśl o jakiś symulacjach w stylu Pocket POD, które będziesz mógł podłączyć pod taki wzmacniacz.

Nie jestem pewien, ale czy wzmacniacz gitarowy słuchawkowy mógłby pomóc? Mam na myśli to że do gitary podłączyłoby się ten wzmacniacz słuchawkowy, a z niego poprowadziłoby się sygnał do mojego "dużego" wzmacniacza. To pomogłoby ocalić głośniki?
Jeśli miałoby to sens, czy dobrą decyzją byłoby zrobienie takiego wzmacniacza  http://mirley.firlej.org/sluchawkowy_wz … z_gitarowy
lub w ostateczności zakup czegoś w stylu http://allegro.pl/wzmacniacz-gitarowy-s … 85999.html ?

530

Jak podłączysz wzmacniacz słuchawkowy to on wysteruje normalny wzmacniacz i głośniki pójdą z dymem, distortion zrobi to samo, co więcej całkowicie zepsuje całkowicie brzmienie, bo przesteruje Ci gitarę, a przester na szerokopasmowych głośnikach ohydnie. Jeśli masz tanie głośniki to możesz próbować z tym wzmacniaczem słuchawkowym, ale mocniejsze uderzenie w struny skończy się źle dla nich. Oczywiście nie masz co marzyć o jakimkolwiek przesterze, no chyba, że nie zależy Ci na tym efekcie.

Dozbieraj sobie te 300 i kup POD'a, masz w nim wszystko, żeby grać co chcesz i jakie kawałki chcesz.

531

mpx napisał/a:

Dozbieraj sobie te 300 i kup POD'a, masz w nim wszystko, żeby grać co chcesz i jakie kawałki chcesz.

Jednak 300pln to dla mnie sporo, czy mógłbyś mi polecić jakiś emulator wzmacniacza na PC (najlepiej darmowy)? Wiem że to nie to samo co prawdziwy sprzęt, ale na jakiś czas by mis się przydał.

532

http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/w … ey-cub-12r Laney CUB 12 z reverbem - nadaje się to do czegoś? Chciałbym mieć coś fajnego do domu z ładnym przesterem, no i niby lampy najlepsze. Ale lampy muszą być głośno, żeby brzmieć. Ten ma wejście <1W, które wg producenta zapewnia ciche granie z ładnym brzmieniem. Z drugiej strony chciałbym też żebym mógł na nim czasami z kolegą perkusistą pograć, będzie to w ogóle słyszalne przy akustycznej perkusji? Proszę o jakieś opinie, rady czy warto.

533

Rames, ten combiak jest jak najbardziej ok, ale nie ukręcisz na nim przesteru Petrucciego wink a z 15 wattami spokojnie się przebijesz smile

534

A dopalając jakąś kostką? Z resztą tutaj ma niezły gain (nie wrzucam w tagach zeby nie zasmiecac tematu) - http://www.youtube.com/watch?v=op1Rv5kljZw Przester Petrucciego nie jest moim docelowym, ale to tak poza tym tongue

535

Koleś ma aktywne przetworniki, stąd ma tyle gainu(chociaż jak dla mnie strasznie mało czytelny ten przester, ale koleś ustawił mid na 0...).
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dopalić go kostką.

536

Co sądzicie o Kustom KG212 FX ?
Chciałbym grać rock/metal, dobrze by było gdyby piec przebił się przez perkusję.

537

Krester miałeś jakieś problemy z piecem, czy wszystko cacy warto brać? Dzisiaj w sklepie sobie grałem na Valvekingu 112 i zrobiło na mnie wrażenie. Nawet na cicho pięknie brzmiał, ehh się napaliłem, a mnie nie stać big_smile jeszcze to jest fajne i chyba dodają FS http://www.thomann.de/pl/bugera_v55.htm

538

bugery sa ponoc mocno awaryjne.
Nie nie mialem zadnego problemu, jedynie szymu w starym mieszkaniu mialem (brak uziemienia).
Musisz ograc pare piecy zanim sie na niego zdecydujesz, po pokreceniu galkami znalazlem brzmienie, ktore mi sie bardzo podoba (gain na 6, gain booster wlaczony bas 8 mid 1 i trb.6) Teraz zmienilem glosnik to da sie nawet deth metal wycisnac, chociaz to bardziej heavy metalowy wzmak. Niektrorzy narzekaja na niego (brzmienie), dlatego warto ograc, ale mysle ze w tej klasie cenowej jest bezkonkurencyjny)

Ex Emg 81 /60 ->Dunlop GCB-95 -> Valveking 112 (Celestion Vintage 30)
Nie mam polskich znakow!

539

Mi się bardzo spodobał, najlepsze na czym grałem. Twoje ustawienia raczej nie dla mnie - ja midy bardziej podbijam, basu mam mniej, kwestia gustu. W tej klasie cenowej jest jeszcze właśnie ta bugera V55 i w sumie nie wiem co lepsze.

540

Dobra - tak jak mi Krester radził wybrałem kilka modeli wzmaków z głośnikami min. 10" i znalazłem te oto:
- LINE 6 Spider III 30
- LINE 6 Spider IV 30
- Marshall MG4 30FX
- FENDER Frontman 25 R

Chyba, że mi podacie coś lepszego do 800zł do rock'a, hard-rocka i metalu [Guns N' Roses, AC/DC, Iron Maiden, Nirvana itp.]

541

Jeśli masz zamiar grać coś mocniejszego to Fendera trzeba by było dopalić do metalu. Co do Marshalla MG, nie słyszałam o nim najlepszych opinii. Bynajmniej o starszej wersji. A co do Spidera III, to jest trochę słaby, jeśli chodzi o grę z zespołem (dźwięk niknie przy innych wzmacniaczach). Ale do grania w zaciszu domowym jest całkiem w porządku, ma dużo efektów (chociaż nie zawsze byłam zadowolona ze brzmienia, jak jeszcze na nim grywałam). O Spiderze IV nic nie napiszę, bo szczerze mówiąc nie wiem, czy coś się zmieniło w stosunku do poprzedniej wersji.

Epiphone G400 CH r. 2006 + Roland Cube 30X
gg:5122421

542 (edytowany przez grzesiek2805 2011-01-13 18:52:25)

@Raff575, za tyle kasy możesz mieć znacznie lepszy wzmacniacz, np:
http://allegro.pl/piec-randall-rg75-rg2 … 82917.html
http://allegro.pl/laney-tfx-2-i1408826302.html
ewentualnie gdybyś dołożył 30 zl to jeszcze: http://allegro.pl/peavey-bandit-65-i1400435661.html

543

A coś z jakiegoś sklepu w Warszawie albo z Allegro z odbiorem osobistym w Warszawie?

544

A co np. z tymi:

http://allegro.pl/wzmacniacz-roland-cub … 48106.html

http://allegro.pl/vox-ad-30-vt-stan-ide … 37106.html

http://allegro.pl/h-k-edition-blue-30r- … 85806.html

545

Ja by brał Voxa

546

Jak często trzeba lampy wymieniać? Bo podobno się zużywają, jak to żarówki. Głównie pytanie do Krestera - jak długo masz ten piec? Musiałeś już lampy wymienić? Z góry dzięki.

547

Z preampu wytrzymują bardzo długo (koło 10 lat), z końcówki to zależy od grania ale też raczej parę lat.

548

Podobno brzmienie zależy też od rodzaju lamp. Czyli "zasoby" gainu też możemy sobie zmienić?

549

Ilość gainu zależy od tego jak jest zrobiony wzmacniacz i ile ma stopni wzmacniających w preampie. A brzmienie rzeczywiście w pewnym stopniu zależy od rodzaju lamp, ale nie firmy która ją zrobiła.

550

Ja mialbym pytanko do obeznanych w temacie:
czy POD musze podpinac do wzmaka? Czytalem, ze aby to wszystko dzialalo, to musze podpiac gitare do POD'a, a POD do wzmaka?

Czyli procz samego POD'a musze miec jeszcze piec?
Jaki wzmacniacz bylby zalecany do POD'a, zeby wszystko ladnie chodzilo?

551

Wcale nie musisz mieć wzmaka. PODa możesz podłączyć do komputera.

SEX, Drugs, Rock'n Roll
Dean Vendetta 1.0 + MXR dist+diy + Kustom KG112FX
GG:2539337

552

Klaudija napisał/a:

Wcale nie musisz mieć wzmaka. PODa możesz podłączyć do komputera.

Zależy jakiego POD'a. Te zwykłe typu np. Pocket trzeba podłączyć pod wzmacniacz, ale nie wzmacniacz gitarowy, tylko zwykłą wieżę Hi-Fi albo głośniki od komputera.

553

Na pewno bede sie przymierzal do zakupu POD'a v2.0 lub xt, ale to na pewno nie w tym momencie.

Czyli bede go mogl podlaczyc pod wzmacniacz gitarowy?

554

Możesz nawet podłączyć do kota, bo kto Ci zabroni ? big_smile

555

Myslalem raczej o tym, czy bedzie dzialac? roll

556

Tanie combo - POD ujowo brzmi, drogie combo - nie potrzeba PODa. Podłącz lepiej do zwykłej wieży, albo głośników komputerowych, słuchawek, nie ma sensu kupowac pieca do PODa.

557

Rrumcek napisał/a:

Myslalem raczej o tym, czy bedzie dzialac? roll

Być może kot będzie kompatybilny big_smile

Jeśli masz słaby wzmacniacz to POD może Ci poprawić brzmienie jak podłączysz go pod kanał clean, a jeśli nie masz to podłącz pod wierze wink

558

A g.. mu poprawi, sam mam kiepski piecyk i multiefekt, podłączałem do każdej dziury - na clean, na przester, na aux in. Brzmi okropnie, już wole grac na słuchawkach. A mam też fajniejszy piecyk pożyczony od kolegi i do niego też nie ma sensu podłączać efektu, próbowałem i i tak najlepiej brzmi piecyk sam w sobie.

559

Może nie z każdym gada wink

560

ja podpinam swojego Floor POD'a pod Laney'a i gada dużo lepiej niż z samego pieca ;]

Yamaha F-310