Temat: Szum
Witam, czy to, że piec przy grze cały czas mi szumi (tak cicho, ale szumi...) to może być wina kabla? Modlę się, żeby tak było... Jak na gitarze wezmę volume na 0 to nie szumi, ale jak pogłośnię to już szumi...
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, czy to, że piec przy grze cały czas mi szumi (tak cicho, ale szumi...) to może być wina kabla? Modlę się, żeby tak było... Jak na gitarze wezmę volume na 0 to nie szumi, ale jak pogłośnię to już szumi...
Przy gitarze masz na pewno taki przełącznik. Nim spróbuj usunąć to.
Ja tam raczej się spotykam z opiniami że coś takiego to przez kabel jest spowodowane.
Przy gitarze masz na pewno taki przełącznik. Nim spróbuj usunąć to.
przy gitarze 'z przełączników' to mam tylko to do zmiany przetwornika, prawda, jak zmienię na ten na środku, albo przy gryfie to ścisza ten szum, ale ja gram prawie tylko AC/DC to muszę na bridge, bo brzmienie ma inne...
Podaj najpierw co to za gitara i co za piec i przy jakich ustawieniach pieca Ci szumi.
szumi przy każdych ustawieniach, na cleanie też, tylko, że mało słychać jak wezmę na maksa piec rozkręcę to wtedy słychać wyraźnie ten szum. Gitara Squier Bullet piec Peavey Solo
Ten Bullet to ze singlami czy ma też humba pod mostem?
Single szumią i nic na to nie poradzisz.
Możesz zrobić lepsze ekranowanie (o ile w ogóle w tej gitarze istnieje coś takiego). Odkręć maskownice i sprawdź czy drewno jest pomalowane grafitem w miejscu gdzie siedzą przetworniki, potencjometry, albo obłożone jakąś folią z metalu, jeśli nie to kup sobie farbę grafitową i sam pomaluj. Możesz zmienić okablowanie na takie z ekranem. Powinno to pomóc na zakłócenia z otoczenia, ale szum z sieci nadal będzie i im więszy dasz gain na wzmaku tym bardziej będzie uciążliwy.
A to nie jest po prostu wina kabla?? mpx gdzieś pisałeś (nie pamietam juz dokładnie), że to może też być wina uziemienia (ktorego nie ma ).
Edit: mi też szumi gitara, ale wiem, że to kabel bo jak tylko nim poruszam to tak cicho trzeszczy
Brzytwa Ockhama.
mój kabel w dodatku był z 10 razy lutowany (połowę razy nieudolnie przeze mnie xd)
Hmm, możesz sprawdzić kabel tzn kupić nowy, ale single i tak będą szumieć(bo już taka ich konstrukcja). Jak przystawisz gitarę do kompa to będziesz miał siekę z głośnika pieca.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc