Witam wszystkich entuzjastów gry na gitarze
Zacznę może od tego, że od małego lubiłem pobrzdąkać sobie na keyboardzie.. Tak naprawdę, nigdy nie miałem w pełni działającego instrumentu, posiadam do dziś dzień, niezbyt sprawny keyboard yamahy, na którym niestety nie dało się rozwinąć skrzydeł zbyt szeroko. Tak więc szybko zniechęcałem się do gry, choć czasem potrafiłem spędzać wiele godzin, próbując zagrać melodie z jakichś znanych mi kawałków lub gier
Chciałem iść kiedyś do szkoły muzycznej i marzyłem właśnie o grze na gitarze, mimo że nigdy wcześniej nie miałem tego instrumentu w rękach i jak możecie zauważyć powinienem się bardziej kierować w klawiszowce. Do dziś pluje sobie za to w brodę i żałuje, że nigdy do tego nie doszło.
Muzyka towarzyszy mi codziennie, w domu, w drodze do szkoły.. na co dzień słucham rocka, metalu i w zasadzie wszystkiego co wpadnie mi w ucho.. Bardzo lubie zespoly typu RHCP, SOAD, Within Temptation, Dragonforce(kosmos) i wiele innych, tak więc lubię dźwięk gitary elektrycznej.
Parę miesięcy temu, poszedłem do kolegi, który porzyczył od swojego znajomego gitarę elektryczną, sam gra na gitarze klasycznej. "Grywałem" wcześniej na jego klasyku, ale nie sprawiło to jakiegoś większego przewrotu w moim zyciu. Dopiero moment w którym złapałem do ręki elektryka. Tego samego dnia, nauczyłem się grać kawałek piosenki Stinga - Shape of My Heart. Przez skromność nie zaprzeczę, mówiono mi, że mam talent do muzyki Tak więc zakochałem się w gitarze elektrycznej. Nie posiadam jeszcze własnej, ale mam zamiar takową sobie kupić po świętach. Całe dnie spędzam na przeglądaniu przeróżnych for internetowych, oglądaniu filmików, recenzji o gitarach itp.
Mam 18 lat, więc myślę, że jeszcze nie jest tak tragicznie późno na realizację marzeń Choć jak zauważyłem, większość gitarzystów zaczynała w wieku ~15-16 lat no ale cóż.
Napewno zwrócę się jeszcze do was, drodzy forumowicze, o pomoc w wyborze odpowiedniej gitary. Mam jeszcze małe pytanko. Mianowicie, wiem że zalecana jest nauka najpierw na gitarze akustycznej, więc czy to, że zacząłbym naukę na elektryku, będzie jakimś wielkim błędem lub utrudni mi to w pewnym stopniu naukę, czy jest to jedynie różnica finansowa?
Dziękuję za ten serwis i możliwość nauki, którą twórca, wkładając w to swoją pracę i wiedzę, nam umożliwił.
Życzę również wszystkim powodzenia!