Temat: Pytania do tematu Ćwiczenia rytmiczne
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu Ćwiczenia rytmiczne.
Gitara dla początkujących
Ukulele dla początkujących
Ćwiczenia słuchu dla gitarzystów
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu Ćwiczenia rytmiczne.
Witam wszystkich użytkowników forum
Na gitarze gram od niedawna, jakieś dwa miesiące. Staram się ćwiczyć regularnie, ale jest kilka kwestii związanych z teorią muzyki, które nie dają mi zaznąć :P
Nurtuje mnie ostatnio pytanie, albo inaczej, zagadnienie związane
z graniem z metronomem lub bez, ogólnie o akcentowanie nut w takcie.
- Czy zawsze jest akcentowany pierwszy dźwięk w takcie? I czy jeśli
takt zaczyna się od ósemki, albo jest złożony z samych ósemek to tą
pierwszą ósemke akcentujemy?(i czy tylko ją)I jeśli pierwsza w takcie
Jest np. właśnie ta ósemka a następna po niej ćwierćnuta, to
którą należy akcentować?
- W niektórych utworach, słysze, że akcent przypada szybciej aniżeli
się kończy takt, chodzi o to np. że dwa akcenty na jeden takt. Czy to
ma związek z ćwierćnutami ;> ? (czy to ja jestem głuchy)
Dziękuje z góry za pomoc i Pozdrawiam
Mateusz
Ja na przykład czasem odnosze wrażenie, że akcent przypada w niektórych utworach na ostatni dźwięk. Czekam więc na odpowiedź.
Az tak gleboko w teorie sie nie wgryzalem co do akcentow, ale nie ma zelaznej zasady, nakazujacej akcentowac zawsze pierwsza nutke, kazdy moze akcentowac jak mu sie tylko podoba, w koncu o to chodzi w muzyce, zeby wyrazic swoje emocje
Ale jak wtedy mają się takty?
Dziękuje za odpowiedź
Z tego co sam się zdążyłem już dowiedzieć to tak jak pisał Darek, akcenty mogą przypadać różnie np. jeśli jest takt 4/4 to akcent moze padac tylko na pierwszą ćwierćnute, jak i na trzecią, ponieważ 3 ćwierćnuta jest pierwszą częścią półnuty(takt 2/2). Tak sobie to przynajmniej zrozumiałem, jeśli się myle to proszę mnie poprawić
Pozdrawiam
Cześć,
przyswajam sobie właśnie 12 skal majorowych i nie mogę rozgryźć o co chodzi autorowi mojego samouczka, gdy sugeruje żeby nagrać partię gitary rytmicznej... (what???)
Na dodatek pisze: "ze zmianą akordu przechodź od jednej skali do drugiej itd.".
nie wiem czy wybrałem dobry dział na takie pytanie, pierwszy raz zwracam się o pomoc przy nauce gry, a jest to jedna z tych kwestii do której odpowiedzi szukam i szukam - przecież facet nie chce chyba żebym tworzył własne utwory w studiu, podczas gdy brzdąkam na tych strunach od miesiąca...
proszę, niech ktoś wyjaśni co to jest partia gitary rytmicznej, co to znaczy nagrać pgr i poda przykład
dzięki za zainteresowanie
chodziło mu chyba o to żebyś wybrał sobie kilka pasujących do siebie akordów np a C G a i nagrać siebie grającego to przez kilka minut i potem dograć swoją improwizację ze skal a moll C dur i G dur i przechodzić między tymi skalami przy przy każdym akordzie ^^ innymi słowy gdy na wcześniejszym nagraniu będzie słychać że grałeś na a moll to i z tej skali improwizuj przy następnym akordzie zmieniasz skale. wiem trochę zagmatwane ale myślę że zrozumiałeś/aś ^^
OK, dzięki lis1994. Pracuję nad tym...
Może to głupie pytanie ale jestem kompletnie zielony i nigdy nie chodziłem do szkoły muzycznej. Konkretnie chodzi o to: czy jak ustawie w metronomie metrum 4/4 o tempie 90 to ćwierćnuta trwa ,,raz''? i czy to jest to samo jak ustawie tempo 200 to ćwierćnuta nadal będzie trwała ,,raz''?
W takim metrum cała nuta trwa 4 uderzenia, więc 1 uderzenie metronomu to ćwierć nuta, niezależnie od tempa. W 200 bpm będzie trwała o wiele krócej niż w 90.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc