Temat: Pytania do tematu Techniki gry na gitarze
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu Techniki gry na gitarze.
Gitara dla początkujących
Ukulele dla początkujących
Ćwiczenia słuchu dla gitarzystów
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu Techniki gry na gitarze.
Dobra to ja troche o techniki chcialem sie dopytac mianowicie o Hammer On i Pull Off.
Skoro mam napisane np. 1H3 to znaczy to ze wpierw szarpie strune trzymajac palec na pierwszym progu a nastepnie uderzam w trzeci prog nie odrywajac palca z pierwszego ?
A teraz polaczone z Pull Off.
3H5P3 - Szarpie na trzecim, uderzam na piatym i odrywam palec z trzeciego progu tak ?
Mam pytanie czy techniki : Hammer On i Pull Off można grać na klasyku? Bo jest on cichszy niż akustyk i elektryk i nie wychodzi tak wyraźnie...
Skoro mam napisane np. 1H3 to znaczy to ze wpierw szarpie strune trzymajac palec na pierwszym progu a nastepnie uderzam w trzeci prog nie odrywajac palca z pierwszego ?
Dokładnie tak :-)
A teraz polaczone z Pull Off.
3H5P3 - Szarpie na trzecim, uderzam na piatym i odrywam palec z trzeciego progu tak ?
Niedokładnie tak, odrywasz palec z piątego progu, w praktyce sprowadzi się to do tego, że w tym ćwiczeniu uderzasz i odrywasz jednym i tym samym palcem (wskazujący będzie na 3 progu, a serdeczny uderza i odrywa się).
Hammer On i Pull Off można grać na klasyku? Bo jest on cichszy niż akustyk i elektryk i nie wychodzi tak wyraźnie...
Nikt Ci nie zabroni, może być trochę ciszej, ale jak najbardziej można.
Mam pytanie co do techniki muffled string. Jak mam przytłumić struny lewą ręką? Docisnąć delikatnie palcem strunę, ale tak, żeby nie dotykała gryfu? O to chodzi?
Tak, o to chodzi Ja z reguły przytrzymuję wszystkie struny całą dłonią.
Czy mógłbyś wytłumaczyć jak się wykonuje ''bend''??
Znalazłem takie coś, ale nie rozumiem o co chodzi ;p
Jest techniką polegającą na "podciągięciu" struny o półton lub ton wyżej. Bendujemy zawsze przynajmniej dwoma palcami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bend
tu masz napisane jak to robić
Uwaga odkopuję (archeolog się znalazł xD)
Można by dopisać o vibrato gdzie palec 'drży' ale nie poprzecznie, tylko wzdłuż gryfu, i puszczamy kciuk i mocno dociskamy palec. Że po jednym progu tylko się tak trochę drży ten palec... BB King tak robi często. Fajna sprawa jak się improwizuje.
W sumie można, tylko jak to wytłumaczyć bez pokazywania... Chyba film byłby najlepszy
Można by dopisać o vibrato gdzie palec 'drży' ale nie poprzecznie, tylko wzdłuż gryfu.
Poprzecznie i wzdłuż to to samo xD
Gitarzystek napisał/a:Można by dopisać o vibrato gdzie palec 'drży' ale nie poprzecznie, tylko wzdłuż gryfu.
Poprzecznie i wzdłuż to to samo xD
?????
poprzecznie - z góry na dół (pionowo) bo gryf idzie poziomo
wzdłuż - poziomo, bo i gryf leży poziomo
Witam
Mam bardzo duzy problem z moimi palcami nie sa rozciagniete a doszedlem do momentu hammer on pull off w kursie napisali zeby grac na palcach 1-2 na progach 1-3 i nie potrafie tego zagrac bo nie mam rozciagnietych palcow juz sadze ze po takim materiale moge sie uczyc tabow swoich ulubionych zespolow ale wszedzie sa power chordy i musze miec rozciagniete palce macie moze jakies cwiczenia nie koniecznie na gitarze ktore mi pomovga rozciagnac palce?
Jak masz zrobić hamera na progach 1-3 to wiadomo, że o wiele wygodniej i ergonomicznej jest użyć palca 1 i 3?
nawet 1 i 3 mi bardzo ciezko idzie a w kursie jest ze mam zlapac 1 i 2
a w kursie jest ze mam zlapac 1 i 2
Gdzie? Bo ja wszędzie widzę 1 i 3...
ja mam pytanie co do palm mutingu (chyba tak to sie pisze? chodzi mi o PM ;P)
np. piosenka Riot zespołu Three Days Grace. intro tej piosenki ma ciagły PM. moze mi ktos wytlumaczyc, jak je robic ?
Kant łapy na mostek i graj.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc