Witajcie serdecznie. Z góry przepraszam jeżeli takie pytanie się pojawiło, ale...
Gram generalnie 3 tydzień więc nie zabijajcie mnie z tego "powodu".
Otóż w niektórych piosenkach, np. "Proud mary" Tiny Turner, "birthday song" Jon'a Lajoie, czy najbardziej to widać w "Lubię mówić z Tobą" Akurat, po ostatnim uderzeniu w jabky sekwencji bicia jest "wyciszenie dźwięku". Gdy gram właśnie Proud Mary, czy Birthday Song to bez problemu sprawdza się uderzenie otwartą ręką (nie gram kostką) "od góry" w struny, jednak przy "lubię mówić z TObą" gdzie dźwięki są wyciszane praktycznie natychmiast jak zabrzmią... Jest to za wolne. Nie jestem w stanie tego tak szybko zrobić. I tu jest moje pytanie - jak wyciszyć w ten sposób dźwięk? Na filmikach z biciem zupełnie tego nie widać, dlaczego podejrzewam że jest to albo zewnętrzną stroną kciuka (razem z kością śródręcza), ale wtedy akord nie zdąży nawet zabrzmieć gdy ja to robię, albo nadgarstkiem w dół, co jest... Dość nienaturalne.
I drugie pytanie - jak wspominałem, gram palcami (zainspirowany grą np. Warszawiaka z Karsina, który raz bije normalnie akord, później sobie "ciąnie" za dwie struny i dość fajnie to brzmi itede itepe) i jest różnica czym biję? Zauważyłem że radzi się początkującym (i inni tak robią) żeby w dół bić jakby bokiem (w sumie paznokciami) palca wskazującego, podczas gdy ja używam do tego palca małego, serdecznego i rzadziej środkowego.
Pozdrawiam.
J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15