Temat: Mój początek, a raczej początki
Witam
Z gitarą mam bliską styczność od ok. roku (rok będzie 20.08.11), gdy w ten dzień dostałem swoją gitarę. I obiecałem sobie, że nauczę się grać i gdzieś po tygodniu czy dwóch zrezygnowałem z grania i odłożyłem gitarę ... w końcu znów zabrałem się do rozpoczęcia nauki gdzieś 9.08.11r, czyli 9 dni temu i obiecałem sobie (już teraz mocno zmotywowany), że w końcu nauczę się grać i na początku nauczyłem się kilka chwytów: e, E, D7, d, D, C, a, G, A. Z A-dur mam jeszcze problem, bo gram na akustyku i z trudem mieszczę te palce na gryfie. Potem szukałem odpowiedniej dla mnie piosenki na początek i chciałem zagrać "Gdybym miał gitarę" i gdy gram na sylaby to jakoś to wychodzi, ale jak chciałem zagrać jak w tym filmiku to nie bardzo to wychodzi
http://www.youtube.com/watch?v=WaSYAEnd … re=related
I zrezygnowałem z tej piosenki i tak szukam dalej i dalej i znalazłem piosenkę - tym razem religijną "Ktoś cię dzisiaj woła" i znów to była gra praktycznie na sylaby, ale już to lepiej mi wychodziło i tak od wczoraj przeskoczyłem do piosenki "Czarny chleb i czarna kawa" i to był strzał w 10, bo mogłem to już zagrać z takim prawdziwym biciem i nie miałem problemu z chwytami i jednocześnie śpiewać do tej piosenki, ale później znów nadeszły poszukiwania jakieś piosenki ... i szukam szukam i jak jakąś znajdę to nie mogę tego zagrać z powodu bicia, próbuję, próbuję i nic - i znów bym musiał na sylaby grać, a chciałbym bez przerwy grać prawą ręką, a nie tylko na sylaby. I gdy się pytam kogoś o bicie to mi mówią inni, że sam muszę do tego dojść, a kurcze nie umiem wyczuć tego bicia, a w końcu od czegoś trzeba zacząć, jedynie jakie mi bicia utknęły w pamięci to:
- dół, dół, góra, góra, dół, góra
- dół, góra, dół, góra, dół, góra .... itd.
I żadnych innych nie znam
Próbowałem grać bicie np. dół, dół, góra, góra, dół i kurcze nie potrafię tego zagrać, bo mi ten rytm nie pasuje, zawsze próbuję na lekko przyciśniętych strunach tak, żeby się żaden dźwięk nie wydawał (pewnie wiecie o co chodzi), albo na dźwięku a (tak jakoś mi się przyjęło) i kurcze nie potrafię innego bicia zagrać.
Czy ktoś zna jakiś sposób jak nauczyć się bić gitarowych lub podać jakieś proste, ale na prawdę proste piosenki, bo jak na razie nawet do piosenki "Whisky" czy też "Autsajder" nie potrafię zagrać bicia.
Proszę o jakieś rady