Temat: Whisky - Dżem bicie
Witam !
uczę się tej piosenki http://ogniskowo.pl/category/whisky-dzem/
zwrotkę zagram
ale przy refrenie od C -dur nie wiem jakie jest bicie
Wie ktoś konkretnie jakie jest bicie ??? i mógłby podać byłbym wdzięczny
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam !
uczę się tej piosenki http://ogniskowo.pl/category/whisky-dzem/
zwrotkę zagram
ale przy refrenie od C -dur nie wiem jakie jest bicie
Wie ktoś konkretnie jakie jest bicie ??? i mógłby podać byłbym wdzięczny
Ile razy mamy mówic, że bicie musisz wyłapac sam i proszę początkujących, żeby nie spamowali i nie denerwowali pozostałych użytkowników forum pytaniami o bicie !!!
No jak sam???
Jak on tam na dole pokazuje jak grać zwrotkę i kawałek refrenu...to co za problem jak ktoś wie jak dalej zagrać i napisać??
Tak się najłatwiej nauczyć
I wgl chyba na tym polega ten dział ehh...
Niestety jesteś w błędzie, nikt tobie bicia nie poda a ten dział jest do rozstrzygania wątpliwości co do np. adnotacji a nie 'bicia'
Tak się najłatwiej nauczyć
'Dasz człowiekowi rybę - nakarmisz go na dzień, Nauczysz go łowić ryby - Nakarmisz go na całe życie'
Łatwo nie znaczy dobrze
A czemu nie poda ?
To po co jak ktoś robi filmiki np na yutube, lub różne kursy to pokazuje hee??
Jak by mnie ktoś poprosił ja bym podał...
A tu pół refrenu tylko brakuje...
A czemu nie poda ?
przeczytaj przedostatnie zdanie w moim poprzednim poście
Wolisz dniami ślęczeć nad piosenką i szukać w google 'jakie jest bicie do x' czy może znając akordy i rytm żeby bicie przyszło dosłownie samo? Bicie trzeba umieć wysłyszeć i dopasować
Też jestem na etapie wyłapywania bicia do różnych piosenek, co oczywiście dla początkującego nie jest łatwe, dlatego kombinuję na różne sposoby aż zaskoczy.
Przekonasz się ile to daje satysfakcji jak sam do tego dojdziesz
Rozgryziesz jedną piosenkę, później kolejną, a po pewnym czasie bicie nie będzie dla ciebie żadnym problemem, więc nie czekaj na gotowe tylko próbuj do skutku.
To ciekawe po co są różnego rodzaju kursy ja tam wszystko jest pokazane
Wyluzujcie trochę
Jak samemu będziesz umiał wyłapac bicie, będziesz mógł też "kombinowac" z piosenką, żeby nie była "jak flaki z olejem", tylko, żeby była niesamowita, żeby wyrażała Ciebie.
PS. Co masz z matmy ??
nom rozumiem troche mi już wychodzi
Ale po co ci matma ?
Jak jesteś dobry z matmy to na pewno będziesz bardzo dobrze łapał rytm
Bicie można pokazać do paru przykładowych piosenek, żebyś załapał ideę i coś zaczęło wychodzić, ale potem najlepiej próbować samemu do skutku, w końcu to tylko machanie ręką, więc na pewno się uda ;-)
Ja jak gram z kimś utwory 'ogniskowe' to odczuwam straszną irytację. Wszyscy, dosłownie wszyscy grają takie same bicie do każdego akordu. Opcjonalnie zmieniając w refrenie.
Strasznie ubogo wtedy brzmi i tak nudno. Miło jest, jak w pewnym momencie przejedziesz sobie coś szybko, coś wolniej, raz po basowych, raz w stronę gryfu, ale nie abstrakcyjnie kompletnie, tylko w rytmie oczywiście.
I rada: Tup nogą jak słuchasz piosenki. Albo ręką. Albo czymś innym. Głową odradzam.
@Bluskaj, odkłanie takie same mam odczucia. Ja już nawet nie umiem garć tego, prostego do bólu bicia na 4/4. Tzn umiem, ale jak idzie jakaś piosenka to na pewno nie zaczynam od tego, tylko od razu urozmaicam. To jest coś jak z nauką jazdy samochodem. Każdy kto zaczynał naukę, miał na pewno problemy z ruszaniem, tzw. "kangur" (to po prostu nieprawidłopwe ruszanie, kierowcy wiedzą o co chodzi ). Daję sobie rękę uciąć, że teraz każdy kto ma prawko, nie umie już tego zrobić. Tzn ja tam nigdy nie miałem z tym problemu, ale nie o to chodzi tak samo jest z graniem. Każdy kto umie grać, nie umie już zagrać tego oklepanego bicia (co nie znaczy, że ono jest złe).
@ixi24, jak już załapiesz o co chodzi, to nawet nie będziesz umiał zagrać źle. Ja wiem, że to może zawiłe, ale ja sam nie umiem tego dosłownie wytłumaczyć, to trzeba po prostu czuć. Z czasem załapiesz i będziesz się śmiał z innych, że to takie proste, a oni nie mogą tego zakumać.
hehe no ciekawe, ale zobaczymy
Jeśli nie umiesz czytać nut to nie ma jak podać Ci bicia.
@Bluskaj: A ja głową polecam! Black Metal to wojna więc headbanguj grając nawet bluesa i country!
Tupiesz głową?!
Ja wymyśliłem swego czasu bardzo fajny sposób znaczenia rytmu i ogólnego zarysu utworu. Ale to musiałbym rozrysować razem z legendą...
Lepiej by faktycznie było się wartości nut nauczyć niż tego mojego.
Ale rozrysuj Może będzie śmiesznie A i czegoś się dowiemy!
@Bluskaj: Ołkej, nie do końca miałem to na myśli xD
Znajdę ten cholerny kabel do drukarki to pokażę. Mistrzem painta nie jestem, a myszka jakby nie ta.
w końcu to tylko machanie ręką, więc na pewno się uda ;-)
:> nie, tu nie ma podtekstu :d
Ja uczę się na gitarze grać od około 2 miesięcy i u mnie z kolei jest problem z tym, że słyszę bicie, lecz zmian akordów nie.
Najlepiej obejrzyj jakiś cover danego utworu z necie.
Strzałeczki to kierunek bicia, półnutę liczymy do dwóch ( to ta z pustym brzuszkiem ) ćwierćnutę do 1. Czyli uderzamy na raz w dół, liczymy do dwóch i na 3 znowu w dół a na 4 w górę. No i ćwiczymy aż jesteśmy to w stanie zagrać płynnie wg oryginalnego tempa. Tyle jeśli chciałeś fragment od C.
Ja osobiście na bicie mam taki sposób może ci to pomoże : Słucham piosenki i w jej rytm znając już akordy gram cały czas w dół a potem dopiero tak jakoś samo mi sie urozmaica i ładnie to brzmi ;D
wow
krethh napisał/a:
może Kubba nie ogarnia angielskiego? ;C
Ja nigdy nie miałam problemów z biciem, po prostu zawsze improwizuję i jakoś leci, a jak nie leci to gram standardowo powoli tylko w dół i też idzie zagrać. Może dobrym sposobem byłoby posłuchanie piosenki 6789375934 razy i w powietrzu sobie machać prawą ręką jakbyś grał na niewidzialnej gitarze, próbować jakoś wyłapać bicie, spróbuj czegoś takiego
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc