Myśle, że Mpx chodziło bardziej o porównanie Skyway do Special 2.
Generalnie chodzi o to, że na prawie każdym forum gitarowym użytkownicy niezbyt pochlebnie wypowiadaja się na temat Special 2. Ponoć jest bardzo dużo wadliwych gitar(potocznie zwanych bublami) z tego modelu.
Oczywiście nie oznacza to, iż każde wiosło modelu special 2 takie jest(i z innej strony: nawet gdy kupujesz Gibsona made in USA nie masz 100% pewności że wszystko bedzie super[masz 99,(9)%]).
Jednak jeśli istnieje spora szansa, że kupisz gitare wadliwą, to czy nie bardziej opłaca się wydać pieniądze na inny model o którym nie słychac tak wielu negatywnych opini(i tym samym zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia defektów typu wyginanie sie gryfu)?
A tak subiektywnie- niedawno też kupowałem elektryka i testowałem mase różnych wioseł-od Ibanez-ów, przez Epiphone(i Gibson-y) po Fendery(i Squier-y), a nawet Yamahy. I generalnie jeśli chodzi o Les Paul-e: niby każdy był ok, ale w każdym coś mi nie pasowało. A to brzmienie nie te, a to jakoś mi w łapie gryf nie leżał, a to że niewygodnie na udzie leżał, itp. itd. Oczywiście dla kogoś innego to co dla mnie było wadą mogło by być zaletą. Wniosek jest taki, iż powinieneś udać się do sklepu muzycznego i potestować wiosła które Ci sie podobają. Nikt nie powie Ci jaka gitara bedzie dla Ciebie najlepsza(jeśli powie to kłamie ;p). Jeśli grać nie umiesz to poprostu chwyć gitare do ręki, zobacz czy nie masz problemów ze złapaniem gryfu, czy Ci nie przeszkadza itp., a sprzedawce poproś żeby coś zagrał(sprawdzisz brzmienie). Do tego przeprowadz kilka testów, czy wiosło nie ma wad produkcyjnych(typu: sprawdzenie czy gryf prosty, czy progi nie brzęczą-ale nie będę tego opisywał-w necie jest masa poradników tego typu-poszukaj)-i już-jeśli pasuje to kupuj, jeśli nie to nie bierz.
I jeszcze jedna rada-jeśli jakieś wiosło naprawde Ci się podoba, ale jest dla Ciebie za drogie-lepiej poczekać, pozbierac i kupić, niż kupić coś tańszego do czego nie jesteś przekonany(co nie znaczy że zawsze droższe=lepsze).