Temat: Piosenka na a i E
Czy znacie jeszcze jakąs piosenke na akordy a-moll i E-dur oprócz Gdy nie ma w domu dzieci?
Mam nadzieje ze w dobrym miejscu umiescilam post.
Pozdrawiam
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy znacie jeszcze jakąs piosenke na akordy a-moll i E-dur oprócz Gdy nie ma w domu dzieci?
Mam nadzieje ze w dobrym miejscu umiescilam post.
Pozdrawiam
Czemu tylko na te? o.O
Jak długo grasz?
Bo jestem bardzo bardzo początkująca.
Znasz jakies inne piosenki?
Bycie bardzo początkującą, czy też nie, nie ma zbyt wielkiego znaczenia Skoro znasz już a-moll i E-dur, warto poćwiczyć C-dur, G-dur i D-dur. Z pięcioma akordami zagrasz już całkiem sporo piosenek: Naiwne pytania i Whisky Dżemu, Zombies The Cranberries, Czarny chleb i czarna kawa (na stronce jest filmik, polecam przejrzenie materiałów w zasobach ), Times like these Foo Fighters, Knocking on heavens door (w wersji oryginalnej, nie Guns'n'Roses), Wish you were here Pink Floydów i I've got a feeling (Oryginalnie The Beatles, łatwa i fajna wersja znajduje się w anime "Beck" Polecam ). Jeśli potrenujesz trochę uproszczoną wersję F-dura to zagrasz też całe Otherside Red Hot Chili Peppers (jeśli uważasz, że jeszcze nie chcesz F-dura, to możesz grać zwrotkę, która w większości składa się z a-molla i E-dura).
Przede wszystkim nie zniechęcaj się, jeśli na początku coś ci nie wyjdzie, ćwicz codziennie i idź na przód
Chodzi Ci o to, żeby były w tonacji e/E ?
Jest wyraźnie napisane, że chce piosenki na akordy "a" i "E" więc zapewne nie chodzi o tonację tylko o same akordy.
Dzięki Serum. Spróbuje ale jeszcze bez F-dura. Chce powoli bo mam stara gitarę (20-30lat to ona ma) jak załapie to kupie nową. Nie wiem czy to ma znaczenie, zapewne okaże sie poźniej
ZiEMi4N masz rację.
Dzieki
Jest wyraźnie napisane, że chce piosenki na akordy "a" i "E" więc zapewne nie chodzi o tonację tylko o same akordy.
A co Twoim zdaniem oznacza 'na akordy a i E'? Trochę niejasne i głupie określenie, nieprawdaż?
Na te główne akordy czyli G,C,E,e,D,d,A,a zagrasz spokojnie z 50 piosenek. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz jeszcze np. Chryzantemy złociste, nie płacz ewka w tonacji G-dur, baju baj, gaz gaz, mniej niz zero, naiwne pytania, i soft a do trenowania chwytów barowych polecam kombinuj dziewczyno (2 akordy, ale barowe F i B) lub kocham cie kochanie (zwrotka)
Od biedy da się akompaniować triadą harmoniczną w jednej tonacji do dosłownie wszystkich piosenek ogniskowych.
Ja bym proponował nauczyć się akordów podstawowych najpierw, zmieniać je i dopiero za piosenki brać, ale co ja się tam znam...
@Grzesiek,
"na akordy a i E" dla mnie to jest bardzo przejrzyste i nie doszukiwałbym się tutaj drugiego dna, naprawdę.
@grzesiek
Nie jest wazne co ja pod tym rozumiem ale sam autor. Staralem sie go tylko zrozumiec i jak widac udalo sie. Mowi ze na akordy to na akordy, a ze pokrywa sie to z tonacja praktycznie to inna bajka
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc