2,041 (edytowany przez brotherwillkillbrother 2012-02-27 00:41:57)

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Najpierw to cześć , nowy na forum jestem , a teraz do rzeczy.
Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna gitary akustyczne , przeczytałem chyba wszystkie posty w tym wątku i nie tylko i udało mi się zawęzić możliwości do dwóch modeli:

Yamaha F310
Fender CD60

Jeszcze było tam kilka polecanych firm tj. Marris , Takamine , Ibanez etc , lecz nie zagłębiałem się zbytnio co to.

Długo zastanawiałem się nad tym czy potrzebne mi to wcięcie (cutaway) , ale postanowiłem ,że trzeba by sporo dopłacić , a że to będzie moja pierwsza gitara , nie będzie to miało raczej dla mnie znaczenia.

Gotówka jaką dysponuje to oczywiście okolice cen tych wymienionych gitar.

2,042

Masz może jakieś pytanie?

zapomnialem...
Obie gitary są na podobnym poziomie jak rozumiem ?
Dla takiego laika jak ja będzie to dobry wybór , któraś z nich ?
Możecie mi wskazać równorzędne modele tych kilku innych firm ? (cenowo oczywiscie)

2,044

Wybór dobry. Najlepiej oczywiście iśc i ograc. Zobacz może jeszcze marris d220M.

2,045

Hejcia smile  Znalazłam stronę internetową sklepu muzycznego w moim mieście i z tego co tam widziałam zainteresowało mnie parę gitar. Jaka wg was powinna być dobra. Szukam dosyć
dobrej gitary, która długo posłuży i będzie ładnie grać. To będzie moja pierwsza gitara.

1. SQUIER SA-105 BK   http://www.music-joker.wloc.info/produk … -sa-105-bk
2. T.Burton Riverside W-C BK http://www.music-joker.wloc.info/produk … ide-w-c-bk

Która była by taka dobra na początki i jak dalsze granie ?
Widziałam też T.Burton Greengo W-CS  i mam pytanie czy duża jest różnica
między tą Greengo a Riverside ?  ( Czy ta gitara Greengo jest w kolorze czarnym?)

Czytałam, że czarne gitary szybko się niszczą chodzi o wygląd czy to prawda ?

2,046

Niszczą może nie, ale znać na nich wszystkie ślady po dłoniach, co nieładnie się prezentuje pod światło.

"Naszą największą zaletą nie jest to, że nigdy nie upadamy, ale to, że zawsze potrafimy się podnieść." Ralph Waldo Emerson
--------------------------------------------------
Schecter Diamond Series Omen 6 i Fender Frontman 25R smile

2,047

Oj tam, Alias, będzie się przecierać najwyżej smile Poza tym: pokaż mi gitarę, na której nie ma śladów po palcach. Na każdej widać.
GiGi: osobiście słabość mam do Squiera, bo to taki tańszy Fender. Już o tym pisałam kilka razy, że to dobra gitara, natomiast co do T.Burtona - słyszałam bardzo dużo dobrych opinii, ale sama nie miałam okazji na nim grać. 
To nieprawda, że czarne gitary szybciej się niszczą, spokojnie smile Jeśli Ci się podoba, to dlaczego nie?

2,048 (edytowany przez Herkules 2012-03-14 23:36:01)

Cześć.
Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej. Mam coś już tam upatrzone ale pytanie: decydować się tam gdzie jest najtaniej czy tam gdzie są najsolidniejsze warunki (opinie klientów).
Jak potem wygląda ew. reklamacja w sklepach internetowych?
Trochę się bujam ale nie chce umoczyć kasy za bardzo i potem nie mieć problemów z ew. reklamacjami.

I tak zupełnie poza... praktykujecie ogranie w sklepie klasycznym a potem poszukiwanie najlepszej ceny w sklepach internetowych? smile

2,049

by ty wy, herkules, nie ten temat

Oabliss here ~~
Takamine G320 i pickup Shadow SH330 Soon

2,050

Ups... sorki... to ja wyrzuce akustyczna smile W sumie problem jest ten sam: sugerowac sie cena czy opiniami klientow. Czy ograc na sklepie normalnym i kupic w internetowym czy kupic w normalnym ze wzgledu na pomoc sprzedawcy.

2,051

to zalezy, mozesz sugerowac sie opiniami, nie wszystko złoto co sie świeci, wiec tansze moze byc lepsze, poszukaj po internecie dobrych opinii na temat gitary, potem mozesz isc do muzycznego i wyprobowac czy ci siądzie gitara i sprawdzic ile w internecie kosztuje, jak duzo taniej to osobiscie przezinternet bym zamawiał

Oabliss here ~~

2,052

Herkules napisał/a:

I tak zupełnie poza... praktykujecie ogranie w sklepie klasycznym a potem poszukiwanie najlepszej ceny w sklepach internetowych? smile

Efekty, akcesoria, wzmacniacze... tak.
Gitary - nie (przynajmniej ja). Wolę dostać egzemplarz osobiście sprawdzony przeze mnie.

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,053

Witam!
Gram na gitarze elektrycznej i akustycznej już kawałek czasu. Akustyk był tylko i wyłącznie do nauki, więc już kilka lat ma. Jednak ostatnio (2-3 miesiące temu) zabrałem się za niego i trochę zacząłem grać, jednak cała gitara jest ogólnie nieźle zjechana (jak już mówiłem, ma swoje lata) i chciałbym kupic sobie elektroakustyka. Niestety mieszkam w czarnej dziurze i mam daleko do sklepów muzycznych, więc będe musiał zamówić ze sklepu internetowego. Jednak przy wyborze gitary elektrycznej poradziliście mi bardzo dobrze (sprzęt spisuje się bez zarzutu), dlatego też mam nadzieję, że pomożecie mi przy wyborze e-akustyka pomiędzy:

1. Epiphone AJ 100 CE NA - http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -100-ce-na
2. Crafter HTC-24EQ NT http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … tc-24eq-nt
i ewentualnie
3. Cort SFX-E NAT http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g … -sfx-e-nat

Tak jak mówiłem, mam strasznie daleko do sklepów muzycznych, aby je ograć, dlatego zdam się na waszą wiedzę. Jeśli nie ogrywaliście żadnej z powyższych, to chciaż po specyfikacji/firmie  doradźcie, ponieważ na e-akustykach nie znam się zbytnio. smile
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

2,054

@up celowalbym z twojego wyboru w craftera badz corta smile

Oabliss here ~~

2,055

A ja w Corta, bo ma lity top.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

2,056

tez bym sie skusil na corta tongue

Oabliss here ~~

2,057

Wielkie dzięki za odpowiedzi smile
A co do tego Craftera - co o nim sądzicie? Bo coś mnie kusi, żeby go wziąć.

2,058

Lity top i elektryka za 6 stów - pierdu pierdu..

2,059

poradźcie coś dla początkującego smile
1. Fender CD60
2. Yamaha F310
może jakieś plusy i minusy, walczyłem z klasykiem ale gryf dla mnie za szeroki... któraś z tych będzie ok ? (nie mam możliwości sprawdzenia "na żywo" więc skorzystam z dobrodziejstw internetu i wiedzy ekspertów).
z góry dziękuję

2,060

Witam,

Od dwóch miesiecy gram na gitarze akustycznej i chciałam wymienić ja na nową, ponieważ moja nadaje się do wywalenia. Chciałam prosić o pomoc w wyborze nowej. niestety mój budżet jest bardzo ograniczony. Co myślicie o tych gitarach:
Cort AD810 NS
Ibanez V50JP
Morrison BD100
Morrison MGW305
z góry WIELKIE DZIĘKI big_smile
Pozdrawiam

2,061

Jestem w posiadaniu Ibaneza v50 i szczerze polecam. Gitara tania, a jakość, jak dla mnie, zadowalająca.

2,062

Znajdzie się coś lepszego od F310 za ok. 700zł?

2,063

Ja mam Gitarę Akustyczną Squier By Fender i nie narzekam fajnie brzmi (tylko ze mam metalowe  struny.)

http://www.argos.co.uk/static/Product/p … SQUIER.htm

2,064 (edytowany przez Duszek*91 2012-04-05 08:59:07)

strzala500 napisał/a:

Ja mam Gitarę Akustyczną Squier By Fender i nie narzekam fajnie brzmi (tylko ze mam metalowe  struny.)

http://www.argos.co.uk/static/Product/p … SQUIER.htm

Bo i tu nie ma na co narzekać. Gitara jak na swoją wartość bardzo tania. A jak się nauczysz, to wymienisz na coś lepszego, nikt nikomu nie każe grać na jednej gitarze całe życie. Ja tam mam takiego właśnie Squier'a do tej pory i chociaż dorobiłam się już czegoś znacznie lepszego, Squier'a nie oddam nigdy smile Jak się zadba, to posłuży długo.

Wyobrażasz sobie takie dziwo, by w gitarze akustycznej struny były inne niż metalowe? smile

2,065

Moze to i głupie pytanie ale dla mnie jest istotne...

Czym się różni Squier by Fender STRAT i Fender Stratocaster?

2,066

Squier by Fender to chińskie, budżetowe wersje oryginalnych Fenderów (amerykańskich i meksykańskich). Dawniej Squiery były produkowane w Japonii, te egzemplarze często wygrywają właśnie z meksykańcami, a nawet z amekrykańcami. Były też produkcji koreańskiej (również lepsze niż obecna chińska produkcja). Główna różnica między nimi to oczywiście cena i jakość.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

2,067

Witam kupuje nową gitarę klasyczną(w ewentualności może być akustyczna) to będzie moja pierwsza, jestem w tym zielony i Proszę o pomoc . Mam do wydania maksymalnie 500 zł. Myślałem nad yamacha'a c30 m albo c40. Może doradzicie mi coś innego a jak nie to która z wyżej wymienionych jest lepsza

2,068

Jeśli chodzi o mnie, to w przypadku Yamahy obydwie są niemal takie same. Mnie ich brzmienie nie pasuje, ale jeśli grałeś i Tobie odpowiadają, to bierz. Chyba, że znajdziesz coś lepszego. Może jakiś Epiphone?

Grzesiek, myślę, że tych "chińskich, budżetowych wersji" nie musi się wstydzić Leo Fender smile

2,069 (edytowany przez paulina13 2012-04-10 10:51:28)

Witam smile Zastanawiam się nad kupnem gitary do 400 zł  Tylko błagam, nie piszcie za tyle nie ma dobrej gitary  bla bla...(ten tekst już znam na pamięć i zacznie mi chyba śnić się po nocach), ale doradzcie coś w miare niezłego.Wierzcie, że gdybym tylko miała możliwość dołożenia kasy to bym sie nie wahała. A no i co sądzicie o gitarze Cort ad810? Czy jest lepsza od Squiera sa105 ?

2,070

Wiesz co, na tym Corcie niedawno grałam. Nie wiem, może ja nadal jestem zakochana w Squier'ze, ale mnie Cort nie pasuje. Musisz się wybrać do sklepu z jakimś muzykiem, albo najlepiej samemu trochę... Pobrzdąkać, to się przekonasz, która Tobie najbardziej odpowiada. Innej opcji nie widzę. Aha - za 400 złotych dla początkującego gracza niezłą gitarę znajdziesz, więc się nie przejmuj. Najlepiej, to oprócz grania przyjrzyj się tej gitarze "od zewnątrz", bo gość w sklepie może być taki cwany i upchnąć towar, którego by doświadczonemu nie sprzedał. Więc po prostu złap jakiegoś muzyka smile

2,071

Nosz właśnie w tym problem, że żadnego muzyka żeby złapać. Ze sklepem sytuacja jest lepsza, co prawda w moim mieście jest jakiś ''sklep'' w którym nic nie ma, ale mogę namówić rodziców i skoczyć do Poznania, bo troche boje sie tak przez internet, tak w ciemno. I oczywiście dziękuje za rade smile

2,072

A może klasyczna, pare dni temu pytałem o yamahe no i w sumie mi nie odpowiedzieli ale zamówiłem sb yamahe c30m no i jest jak dla mnie rewelacyjna dla początkującego wspaniała.Cena do 360 na allegro kupisz już nawet z futerałem , no i nie musisz się obawiać zakupu przez internet bo po pierwsze paczka oznakowana jest jako szkło a po drugie są nawet na niej znaczki że musi byc otwarta przy kurierze smile

2,073

No właśnie mogę od koleżanki kupić klasyczną, również Yamahę, ale nie za bardzo mi odpowiada, bo się uparłam na akustyka. Nie wiem na serio co mam zrobić. Kurde, czy może wziąć tą klasyczną...? Niee. Z drugiej strony taniej by wyszło, rodzice by byli niezmiernie uradowani. Raczej nie dam im tej przyjemności big_smile Ja chce akustyka, koniec i kropka. Nie wiem, chyba się skuszę na tego Squiera, coś mnie do niego ciągnie

2,074

Paulino, dobrze, żeś się na akustyka zdecydowała - ja po prostu kocham to brzmienie. A jeśli nie Squier (choć go polecam), to może jakiś Epiphone? Cudo podobne do Squier'a, bo to tańszy odpowiednik Gibsona, ale według mnie równie dobry jak Squier.
Aha, jeśli w Twoim sklepie nic nie ma, to namów rodziców jednak na ten Poznań, bo jeśli tam jest więcej niż jeden salon muzyczny (szczerze przyznam, Poznania nigdy na oczy nie widziałam), będziesz miała w czym wybierać - nie mówię tu o jakichś zasadniczych różnicach w cenie, bo tych raczej nie będzie dużych, ale o "dodatkowych bonusach".

2,075 (edytowany przez paulina13 2012-04-12 14:33:09)

No przejadę się do tego Poznania (miasta w którym z pewnością jest wiele sklepów tego typu) przy okazji, ale dopiero za 2 tygodnie. Niestety, nie należę do cierpliwych, więc te kolejne 2 tyg. będą się ciagły w nieskończoność. No, ale trudno. Dla gitary jestem w stanie przetrwać. big_smile
A, Duszek*91, ile czasu już grasz?

2,076

Duszek*91 napisał/a:

Paulino, dobrze, żeś się na akustyka zdecydowała - ja po prostu kocham to brzmienie.

Zwłaszcza jeżeli do tego dochodzi używanie pudła jako perkusji wink

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick

2,077 (edytowany przez Duszek*91 2012-04-12 20:02:35)

GeNeX, Ty już pewnie masz w tej kwestii doświadczenie, nie? Ale ja bynajmniej nie miałam na myśli używania pudła w charakterze perkusji, przynajmniej nie pudła gitary akustycznej. Klasyczna bardziej się do tego nadaje...
Paulino, nie jestem w stanie dokładnie określić, kiedy zaczęłam, ale według moich skromnych obliczeń przy wielce prawdopodobnym założeniu, że mogłam popełnić błąd, to... Z końcem kwietnia będzie trzy i pół roku.
smile
Ale to wcale nie oznacza, że mnie nie zdarzają się wpadki. Moja droga, 15 minut temu przy wymianie strun właśnie w Squierze pękła mi najcieńsza struna. Radośnie nastroiłam 5, a ta ostatnia prysła... I człowiek miał ochotę na kolanach prosić Boga, by choć raz pozwolił cofnąć czas... A ponieważ Bóg tak mnie nie lubi, że tego nie zrobi, wzięłam lepszą gitarę, a tego Squier'a z żalem musiałam odstawić, bowiem w zapasową strunę e1 się nie wyposażyłam przez głupotę, z której się chyba nie wyleczę. smile

2,078

[video]http://www.youtube.com/watch?v=-oVzB0zRBU0[/video]

Miałem na myśli takie użycie pudła jako perkusji, obejrzyj całe.
Klasyczna się do tego niezbyt nadaje tongue

2,079

Ponawiam pytanie: znajdzie się coś lepszego od Yamahy F310 za ok. 700zł?

2,080

Znajdzie się.