Temat: Problem z akcja strun
Chce naprostować gryf ale nie wiem w którą stronę kręcić. w tej chwili gryf jest wygięty od 1-4 progu w górę a reszta jest prosta. prosze o pomoc. Dodam ze moja gitara to T.burton greengo
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chce naprostować gryf ale nie wiem w którą stronę kręcić. w tej chwili gryf jest wygięty od 1-4 progu w górę a reszta jest prosta. prosze o pomoc. Dodam ze moja gitara to T.burton greengo
jak jest potrzeba to moge dołączyć zdjęcie.
Pokażże to zdjęcie, proszę
http://www.blizinski.pl/gitara/Regulacja_gryfu
Google nie boli.
widziałem mase takich stron... mam problem innego typu. pierwsze 4 progi sa lekko zagięte do góry a reszta jest na jednej płaszczyźnie z pudłem. zachwile postaram wie wrzucić zdjecie
oto to zdjecie. Przepraszam za jakość ale baterie w aparacie mi sie rozładowały i robiłem telefonem. http://imageshack.us/photo/my-images/17/obraz019qm.jpg/
chce sie tylko dowiedzieć czy żeby go wyprostować powinienem dokręcać śrubę czy odkręcać?
Na początek radziłbym zdjąć struny i zostawić gitarę na dobę lub dwie, być może samo trochę "odda" i wyrówna się nieco.
Zmierz i podaj jak wysoko struny są nad gryfem na pierwszym i dwunastym progu.
Czy w ogóle obijają się one o progi?
Żeby wyprostować trzeba zakręcać.
Struny nie bija o progi. Problem jest w tym że nie mam za bardzo czym zmierzyć tej odległości. Wiec powinienem poluzować struny i zostawić ja na dzien lub 2 ?
Ale bez mierzenia widać, że nad pierwszym progu struna jest nisko a na 12 jest juz troche wyżej od gryfu
@up: Jasna sprawa bo tak zawsze będzie Chodziło mi o konkretne wartości ale nic to.
Skoro w niskich pozycjach struny nie obijają, to problem nie jest duży.
Zrób tak jak mówiłem, zdejmij struny na dobę lub dwie, być może samo się wyrówna nieco.
Następnie załóż je i próbuj dokręcić pręt, kręcąc kluczem od siebie.
Rób to delikatnie z wyczuciem i nie kręć kółek tylko dokręć odrobinę, naprawdę niewiele, a później zostaw pudło na jakieś pół godziny i zbadaj rezultat.
Proces możesz powtórzyć z tym, że jeśli po dwóch, trzech razach nie będzie poprawy to zaprzestań żeby czasem nie ukręcić pręta na amen.
Daj znać jak poszło.
po dobie gryf sie wyprostował lecz gdy założyłem struny znów się trochę wykrzywił wiec go troche wiecej dokrece
Przeczytaj post #11 z tego wątku i staraj się tak postępować podczas ściągania/zakładania strun.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc