Witajcie. Jak zwykle nowy na forum i szuka pomocy:)
Sprawa przedstawia sie nastepująco: poszukuje gitary dla mojej kobiety, zdecydowanie klasyk 4/4 bo akustyka nie dociśnie porządnie -sprawdzilismy, pozatym wiem z doswiadczenia.
gitara ma być pomocą w przedszkolu-szkole- proste piosenki z dzieciakami itp, gra akordowa, żadne klasyczne utwory jak narazie. Plus oczywiscie granie dla siebie.
Moje doswiadczenie z gitarami jest marne, mam swojego "akustyka" made in USR, z lekko krzywym i potwornie szerokim gryfem - gryf "akustyka " szeroki jak w klasyku:)
coś tam umiem zagrać, ale raczej od 10 lat gitary w lapie nie mialem-poza dniem dziejszym, wizyta w 3 sklepach w szczecinie.
Oczywiscie do gitar przymierzała sie też moja kobitka.
To co nam sie spodobalo /zwróciło naszą uwage:
Yamacha -40 -czytalem o niej, zeczywiscie na te pieniądze do nauki ok, ale szukamy czegos wiecej.
yamachy C 70 nie było, za to była C80 i tutaj mile zaskoczenie.
ładnie to brzmi , w miare ładnie wykonane. okolo 800zl za c80
nastepnie oglądalismy Admiry- juanita i rosario- klasyka klasyki chyba? Piekne wykonanie , ładnie leży w ręce, dżwiek głeboki i miekki, i to bardzo miękki , ale jest cicha a jak zaznaczyłem wyżej, bedzie do grania z dzieciakami spiewającymi wiec musi być chyba troche głośniejsza ?Wyrażniejsza w brzmieniu? ceny 750 i 799zl
kolejny typ : nazwa jaka nic mi nie mówi: luthier , wewnątrz dopisek ever play , wersja cedrowa - ładne ciepłe brzmienie i donosniejsze niż admiry , cena 690zl.
podobno lity top-cedr- nawet nawet fajnie to brzmi, bardziej podbite wysokie dźwieki, "żywsze" akordy i głośniejsza .
i ostatnie cudo jakie znalazłem, : takamine G128s obnizka w kilku sklepach, z 1199 na 800 a znalazłem nawet za 7 stów. I tutaj zagwózdka: ładnie wykonana, łajnie lezy w rece, wygodna, miękka, ładnie brzmi w moje opini, i jest donośna, lity top.
Tak na marginesie- słuchalem tego co mówili w sklepach, ze ta i ta to sklejka - a inne to lity top i to super i wogóle. Jestem żemieslnikiem-robota w metalu- i wiem że jak sie czlowiek uprze i ma maszyny,narzedzia i technologie to mozna zrobić kompozyty o dokladnie wybranych własciwościach -albo przynajmniej zniwelować troche nieporzadane- wiec kompozyt może być dobry/niezły , a sklejka kompozytem jest, stąd moje pytanie: czy zwracac tak bardzo uwagę na te lite topy? Czy raczej inne elementy są ważniejsze? Oczywiscie ze brzmienie na 1 miejscu.
i głowne pytanie: którą z wymienionych klasyków jest sens sie zainteresować poważniej? jak z jakoscią wykonania? jak z trwałością ?
powiem szczerze ze sklaniam sie ku tej Takamine ale finalnie i tak nie ja bede decydowal, potrzebuje tylko pomocy z forum żebyście podpowiedzieli której sie lepiej przyjrzeć.
Będe bardzo wdzieczny z apomoc. Bartek
ps.tak mi sie cos wydawało ze ever play gdzies slyszalem, czytalem- ogólnie kiepsko chyba.
Przeszukalem oferte tego co mają w sklapach w szczecinie, sa jeszcze gitary alhambra, jakosciowo czytam ze doskonale, jakies polecane tańsze modele?