2,081

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

Aha, dziękuję za odpowiedź. W takim razie zadam konkretniejsze pytanie:
jaką gitarę o jakości wykonania, brzmienia oraz wygody grania i innych cechom, dzięki którym oceniamy, jakże uwielbiany przez nas wszystkich instrument, lepszym, będziemy w stanie nabyć do kwoty 700 polskich złotych? W miarę możliwości (gitary oczywiwiście) chciałbym, żeby to narzędzie to tworzenia muzyki miało wcięcie w pudle rezonansowym, zwane w dzisiejszych czasach "cutaway'em", które bardzo ułatwiło by mi dostęp do progów, o wysokiej liczbie, leżących najdalej od kluczy, lecz nie jest to wymagane.

2,082

Odpowiem Ci na początek: idź i się przekonaj. Ale ponieważ mam coś w zanadrzu, napiszę jeszcze tak: jeśli cutaway nie jest wymagany, weź Fendera CD60 (więcej jak 600PLN za niego chyba nie zapłacisz, ale to zależy, gdzie). Jeśli natomiast bardzo zależy Ci na tym, by wcięcie jednak było, bierz T. Burtona Passage (tu już możesz zapłacić ciut więcej niż 700).
Osobiście polecam Fendera - na takiej gitarze gram i nie mam powodów do narzekania, a Twój limit to 700, więc w przypadku Fendera się zmieścisz i możesz zaszaleć - dokupić jakiś specyfik do czyszczenia strun, czy struny.

2,083

Zapłacisz za Fendera CD60 nie 600, ale 500 zł, jak OFC się dogadasz w sprawie jakiegoś rabatu wink

Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X

2,084 (edytowany przez Duszek*91 2012-04-15 10:23:07)

To zależy przeważnie od sklepu i od sprzedawcy. Ale jak weźmie więcej niż tylko gitarę, na przykład dokupi płyn, albo pokrowiec, to pewnie, że będzie rabat. Może nawet bardzo korzystny. Tak było w moim przypadku - zaoszczędziłam 90 złotych. Szkoda, że przy kupnie pierwszej gitary nie byłam taka cwana smile

2,085

Polecam T. Burtona greengo. Zakupiłam tydzień temu, po spiłowaniu siodełka i regulacji gryfu gitara brzmi rewelacyjnie. Siodełko spiłowałam sama a z regulacją gryfu udałam się do sklepu, w którym kupiłam gitarę i zrobili za darmo. gitara ma teraz obniżaną akcje strun i jest cud miód malina. za gitarę dałam 450 złociszy Polecam

2,086

Witam!

Chciałbym abyście mi podpowiedzieli która z tych gitar jest najlepsza (najlepiej brzmiąca itp.).
A gitary to:EPIPHONE AJ 100      T.BURTON MAIDEN W-C WRS          Yamaha F 310

Z góry dziękuje.

2,087

@piotrek9988: mniej więcej tak widzę twoje pytanie

"Witam!

Chciałbym się dowiedziec jaka zupa jest najlepsza (smak aromat itp.).
A zupy to: POMIDOROWA    ROSÓŁ    FLAKI

z góry dziękuje."

2,088

@piotrek9988

Te gitary które wymieniłeś, wszystkie są godne polecenia. W tym wypadku to musisz sam ograć gitarę i sprawdzić, która lepiej Ci pasuje i na której Ci się lepiej, wygodniej gra. smile

2,089

Piotrku, ja z tego zestawu wyrzuciłabym Yamahę - nie lubię tych gitar. Ale to Ty sam musisz iść i się przekonać, nikt za Ciebie dla Ciebie gitary nie wybierze. Ten instrument to takie ustrojstwo, które trzeba dotknąć i usłyszeć, ale samemu wydobyć z niego dźwięk - w końcu jakiś czas ma Ci dobrze służyć i dawać satysfakcję, a kto wie, może będzie z Tobą przez lata, jak w przypadku mojej pierwszej gitary.

2,090

Duszek*91 napisał/a:

Piotrku, ja z tego zestawu wyrzuciłabym Yamahę - nie lubię tych gitar. Ale to Ty sam musisz iść i się przekonać, nikt za Ciebie dla Ciebie gitary nie wybierze. Ten instrument to takie ustrojstwo, które trzeba dotknąć i usłyszeć, ale samemu wydobyć z niego dźwięk - w końcu jakiś czas ma Ci dobrze służyć i dawać satysfakcję, a kto wie, może będzie z Tobą przez lata, jak w przypadku mojej pierwszej gitary.

A to dlaczego nie lubisz Yamahy, duszku?
Jestem szczęśliwym posiadaczem F310 smile

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,091

Oj, GeNeX, to nic szczególnego, jedynie subiektywne odczucia - nie odpowiada mi dźwięk. Próbowałam grać na takiej gitarze, ale mnie ona zniechęca. Odkąd szarpnęłam a-moll wiedziałam, że taka gitara jest nie dla mnie.

2,092

Właśnie dlatego każdemu poleca się ogranie gitary przed kupnem smile

Greco '90 SG 61 Made In Japan + Blackstar HT Studio 20 + Yamaha F310 + thumbpick
GG: 5042784

2,093 (edytowany przez paulina13 2012-04-25 15:53:06)

Witam, mam pytanie co do gitary Epiphone DR 90 i Epiphone PR, 150 jak na razie to niezbyt wiele o nich znalazłam a jak już coś to po angielsku. Prosiłabym o radę która by była lepsza big_smile Już mam  taki mętlik w głowie, nie mam pojęcia co brać i czy w ogóle między gitarami które rozważam jest w ogole jakas różnica xd
A i ponoć ten Epiphone DR 90 lity top ma.

2,094

GeNeX napisał/a:

Właśnie dlatego każdemu poleca się ogranie gitary przed kupnem smile

I ja tak sądzę smile

2,095

Cześć. Mój kolega zaczyna grać na gitarze bo chce zacząć grać na basie , ale chce troche na klasyku pograć. Co polecicie leworęcznemu w niewielkiej cenie ? Jakość? Nie musi być to gitara  z górnej półki , tak tylko żeby poćwiczyć smile

2,096

Hej!
Postanowiłam kupić gitarę. Akustyczną.
Jestem ofiarą chińskiej "gitary" marki "gitara" kupionej na allegro jakieś wieki temu - i to dosłownie (struna przeżarła się przez mostek i wystrzeliła mi kołkiem prosto w twarz, po czym pudło majestatycznie odpadło od gryfu).
Żeby nie było - w rękach miałam również Admirę i Yamahę oraz bodajże T. Burtona (niestety szczegółowych danych nie znam), więc jako takie porównanie w brzmieniu mam. Ze SkyWay'a zrezygnowałam na wstępie. Jednak bardzo zastanawia mnie jeden model:
ROCKSON AG-1 BK
(znaleziony przypadkiem gdzieś na allegro, a potem dokładnie obmacany w sklepie).
Brzmi nieźle, struny leżą idealnie, nic nie odstaje i nic nie wypływa, ale to moje zdanie. No i wygląda nieźle, a kwestia estetyczna dla mnie jako kobiety jest ważna.
Co o niej sądzicie? Ktoś miał ją w rękach? Trafiłam na wyjątek z wystawy, czy to również szajs?
Nie planuję kariery wirtuoza gitary, raczej skończy się na graniu SDM'u na ogniskach.

Wciąż śni mi się Hagstrom...

2,097

Zacznijmy od tego ile zamierzasz wydać?

2,098 (edytowany przez lemonick 2012-06-12 12:51:11)

To nieistotne. Wiem, że porządny akustyk to cena 400+, szukam gitary, którą będę mogła zabierać na wyjazdy i ogniska bez obaw, że się porysuje, bo trochę szkoda mi Yamahy.
Pytam o Rocksona, bo te gitary jakby nie istniały. Są w tym samym przedziale cenowym, co SkyWay, ale moim amatorskim zdaniem brzmią o wiele lepiej i są lepiej wykonane. Wszyscy jak jeden mąż odradzają konkretne firmy za chłamowatość sprzętu, ale o Rocksonie nikt się nie wypowiadał.
Ktoś w ogóle ma gitarę tej firmy? Albo zna kogoś, kto ją ma?

Zadziwia mnie jej konstrukcja. Pudło rezonansowe i gryf wyglądają jak od klasyka. Ciekawe, czy pręt ma tylko w teorii, co jest bardzo prawdopodobne - może jednak powinnam dokładniej ją zmacać? A do tego:

• strona producenta nie istnieje,

• żadnych informacji o tymże sprzęcie wszechwiedzący wujek Google nie podaje, a szukam od wczoraj,

• podobno to ta sama chińska fabryka, co J&D - to raczej przemawia na jej niekorzyść.

Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje.

Wciąż śni mi się Hagstrom...

2,099

Sprawdz czy ma dziure w gryfie odstronny pudla jelsi tak to ma pret(ta dziura sluzy do regulacji preta)
i 2 sprawa jak ogrywalas, uwazasz ze brzmi ok to kup. Ja sam mam gitare ze sklejki(za 200zl) jest fajna, bo trzyma stroj gora 2 dni, ale stroi prawidlowo.

Satani, satani in amus dignita
Satani, satani e vade retro sagitta
Schecter Omen 6 + Crate Fw 15 R + Krank Distortion Maximus[DIY]

2,100

Szukam gitary elektroakustycznej w cenie maksymalnej ok. 800 zł. Upatrzyłem sobie Fendera CD-60 CE. Czy to dobry wybór, a może znajdę coś lepszego w tej cenie?

2,101

Koniecznie chcesz elektroakustyczno? To nie znaczy ze bedziesz brzmial jak na elektryku

Satani, satani in amus dignita
Satani, satani e vade retro sagitta
Schecter Omen 6 + Crate Fw 15 R + Krank Distortion Maximus[DIY]

2,102

Wiem, mam elektryka i klasyka, teraz chciałem kupić akustyka, a że od czasu do czasu gram dla nieco większej publiczności, to możliwość podłączenia gitary przydałaby się, ponieważ gitara + mikrofon nie brzmi zbyt głośno, czy wyraźnie. W tym modelu, co podałem dodatkowym ułatwienieniem jest cutaway. Czytałem, że w tej cenie elektroakustyczne brzmią gorzej niż akutyczne, to prawda?

2,103

To nie jest tak, że gitary elektroakustyczne w jakiejśtam cenie brzmią gorzej. Odlicz sobie cenę elektroniki (zobacz jaka jest w gitarze) i zobaczysz ile będzie kosztowało samo pudło - będzie brzmiało jak akustyk za tę cenę. Zawsze wersja elektro- jest droższa o te 200zł około (W tym przedziale cenowym).

@Lemonick,

mam gitarę elektryczną j&d i chyba wykonana była porządnie. Piszę chyba bo na wszelki rzut oka wszystko jest fajne i w porządku, ale jak się zajrzy pod klapkę elektroniki to głowa boli, ale to chyba wina poprzedniego właściciela.

J&D l80 + T. Burton Greengo + Randall RX75RG2 + Coxx Cg-15

2,104

Czyli Fender CD-60CE w tej cenie będzie dobrym wyborem? Różnica między akustyczną i elektroakustyczną tej gitary to ok. 400 zł.

2,105 (edytowany przez bartek 2012-06-13 20:24:54)

Witajcie. Jak zwykle nowy na forum i szuka pomocy:)

Sprawa przedstawia sie nastepująco: poszukuje gitary dla mojej kobiety, zdecydowanie klasyk 4/4 bo akustyka nie dociśnie porządnie -sprawdzilismy, pozatym wiem z doswiadczenia.

gitara ma być  pomocą w przedszkolu-szkole-  proste piosenki z dzieciakami itp,  gra akordowa, żadne klasyczne utwory jak narazie.  Plus oczywiscie granie dla siebie.

Moje doswiadczenie z gitarami jest marne, mam swojego "akustyka" made in USR, z lekko krzywym i potwornie szerokim  gryfem  - gryf "akustyka "  szeroki jak w klasyku:)
coś tam umiem zagrać, ale raczej od 10 lat gitary w lapie nie mialem-poza dniem dziejszym, wizyta w 3 sklepach w szczecinie.
Oczywiscie  do gitar przymierzała sie też moja kobitka.
To co nam sie spodobalo /zwróciło naszą uwage:

Yamacha -40 -czytalem o niej, zeczywiscie na te pieniądze do nauki ok,  ale szukamy czegos wiecej.
yamachy C 70 nie było, za to była C80   i tutaj mile zaskoczenie.

ładnie to brzmi , w miare ładnie wykonane.  okolo 800zl za c80

nastepnie  oglądalismy Admiry- juanita i rosario-  klasyka klasyki chyba?  Piekne wykonanie , ładnie leży w ręce, dżwiek  głeboki i miekki, i to bardzo miękki , ale jest cicha a jak zaznaczyłem wyżej, bedzie do grania z dzieciakami spiewającymi wiec musi być chyba troche głośniejsza ?Wyrażniejsza w brzmieniu?  ceny 750 i 799zl

kolejny typ : nazwa jaka nic mi nie mówi: luthier , wewnątrz  dopisek ever play , wersja cedrowa - ładne ciepłe brzmienie   i donosniejsze niż admiry , cena 690zl.
podobno lity top-cedr-  nawet nawet fajnie to brzmi, bardziej podbite wysokie dźwieki, "żywsze" akordy i głośniejsza .

i ostatnie cudo jakie znalazłem,  : takamine G128s  obnizka w kilku sklepach, z 1199 na 800 a znalazłem nawet za 7 stów. I tutaj zagwózdka: ładnie wykonana,  łajnie lezy w rece, wygodna, miękka,  ładnie brzmi w moje opini, i jest donośna, lity top.

Tak na marginesie- słuchalem tego co mówili w sklepach, ze ta i ta to sklejka - a inne to lity  top i to super i wogóle.  Jestem żemieslnikiem-robota w metalu- i wiem że jak sie czlowiek uprze i ma maszyny,narzedzia i technologie to  mozna zrobić kompozyty o dokladnie wybranych własciwościach -albo przynajmniej  zniwelować troche nieporzadane- wiec kompozyt może być dobry/niezły , a sklejka kompozytem jest, stąd moje  pytanie:  czy zwracac tak bardzo uwagę na te lite topy?  Czy raczej inne elementy są ważniejsze?  Oczywiscie ze brzmienie  na 1 miejscu.

i głowne pytanie:  którą z wymienionych klasyków jest sens sie zainteresować poważniej? jak z jakoscią wykonania? jak z trwałością ?
powiem szczerze ze sklaniam sie ku tej Takamine  ale finalnie i tak nie ja bede decydowal, potrzebuje tylko pomocy z forum żebyście  podpowiedzieli  której sie lepiej przyjrzeć.
Będe bardzo wdzieczny z apomoc. Bartek

ps.tak mi sie cos wydawało ze ever play gdzies slyszalem, czytalem- ogólnie kiepsko chyba.
Przeszukalem oferte tego co mają w sklapach w szczecinie, sa jeszcze gitary alhambra, jakosciowo czytam ze doskonale, jakies polecane tańsze modele?

2,106

Jeśli brzmienie na pierwszym miejscu to wiedz, że największy wpływ na brzmienie gitary ma właśnie top - płyta wierzchnia. Czyli teoretycznie lity top ma brzmieć wyraźnie lepiej niż sklejka - w praktyce jest różnie.

Jakościowo wszystkie wymienione modele prezentują się nieźle.
Jeśli chodzi o trwałość, wytrzymałość to jak zdarzy ci się zaniedbać troszkę gitarę tzn. przesuszyć albo cuś to większe kłopoty będą z litym topem niż sklejką (wiadomo, ilość drewna w drewnie), ale wszystko jest do odratowania smile

Aha, no i jeżeli chcesz bardziej donośnego brzmienia to szukaj świerkowego topu, są głośniejsze niż cedrowe.

Alhambry stoją wysoko. W tych pieniądzach dostaniesz model C1, ewentualnie C2, ale to cedry bodajże wink

Osobiście brałbym takamine - świerk na topie.

2,107

Witam.
Zastanawiam się nad kupnem gitary akustycznej i po przewertowaniu forum i przeczytaniu wielu często sprzecznych opinii wybrałem dwie gitary (cena koło 700zł) Washburn d10s lub Takamine g220.

Byłem w sklepie i próbowałem grać na obu.
Wygodniej grało mi się na g220 ale dźwięk wydaje mi się cieplejszy lepszy był na d10s.

Biorąc pod uwagę dźwięk brałbym d10s ale boje się, bo wygoda gry na tej gitarze jest mniejsza.

W związku z tym, że choć nie młody wiekiem na gitarze stawiam pierwsze kroki nie odczuwam, nie słyszę
zapewne, która gitara gra pełniej, ma ciekawszy dźwięk.

Pytanie więc dla osób, które ogrywały d10s czy również miały takie odczucia, że nie jest wygodna
(być może jak się rozegram to będzie mi się na niej grało łatwiej).
Czy w przypadku tych dwóch gitar lity top w d10s będzie ciekawszym wyborem czy brać g220 bo łatwiej mi się teraz gra ?.

--
pozdrawiam

2,108

Dzieki za odpowiedź, wiadomo że jak zaniedbasz  to i sklejka i lita bedzie szwankować. Chodzilo mi raczej o trwałość w czasie, czy  lakier nie peka, gryfy nie wichrują sie w smigła i inne tego typu niespodzianki?

Odnosnie tych litych cedrowych w luthier-ever plava - slyszalem, porównywałem z admirą  i dżwięk żywszy,  nie tak miekki jak admira ale miły dla ucha i głośniejszy przy tym samym sposobie gry . Wersja z litym swierkiem już nie tak miła w graniu, dźwiek  "ostrzejszy"  nie tak miękki. Tyle że czytałem niepochlebne opinie o  ever playu ,jesli szwankują po jakimś czasie to lepiej odpuscic -koszt 690 i dolozyć 100-200 i kupic sprawdzona.

Namierzyłem w szczecinie yamachy 70 i 80  c80 za 7 stów , obejrzymy je   a takamine też ogramy w miare  moich mozliwości.  tak czy inaczej dzieki z apodpowiedź , licze jeszcze na jakiś głos zyczliwy:)

2,109

Ponawiam pytanie: czy Fender CD-60CE jest najlepszą gitarą elektroakustyczną w cenie do 800 zł?

2,110

pytanie w stylu 'czy baton snickers jest najlepszy w cenie do 2zł'

każdemu odpowiada co innego

2,111

Ja preferuję Snickersa. W takim razie, czy według Ciebie Fender CD-60CE jest najlepszą gitarą elektroakustyczną do 800 zł?

2,112

bartek napisał/a:

Chodzilo mi raczej o trwałość w czasie, czy  lakier nie peka, gryfy nie wichrują sie w smigła i inne tego typu niespodzianki?

Takie niespodzianki masz w momencie gdy nie dbasz o gitarę.
Gryf może być krzywy fabrycznie, ale jeśli jest taki jak trzeba to zmienić kształt może w przypadku gdy nieumiejętnie obchodzisz się z instrumentem.
Podobnie z lakierem. Będziesz trzymał wiosło koło grzejnika to ci płyta popęka i lakier odejdzie.
Jak zadbasz o przyzwoite warunki do przechowywania to nie będzie problemu.

Jednym zdaniem: Kupisz dobry instrument, to posłuży ci jakieś kilkanaście lat, a zaszkodzić mu możesz tylko ty sam bądź twoja niewiedza wink
Ryzyko jest niewielkie. Wystarczy kilka praktycznych rad smile

2,113

@KOLO_: eh.. moim zdaniem snickers jest najlepszy, chociaż w sumie ten pyszny karmel w marsie, mniam, chociaż nie... ta mleczna czekolada w mliki wayu <33333

innymi słowy każda gitara ma swoje plusy i minusy, na pewno znajdzie się jakaś gitara pod 'jakimśtam' względem lepsza, ale gorsza w czym innym, w każdym razie ten Fender będzie przyzwoity

2,114 (edytowany przez Kolo__ 2012-06-15 19:12:17)

Panki napisał/a:

@KOLO_: eh.. moim zdaniem snickers jest najlepszy, chociaż w sumie ten pyszny karmel w marsie, mniam, chociaż nie... ta mleczna czekolada w mliki wayu <33333

Nigdy jakoś nie przepadałem za Marsem, wolałem Snickersa. Kiedyś jeszcze lubiłem Twixa, ale mi się znudził. Milky Way też dobry.
Ok, myślę, że "przyzwoity" znaczy "dobry", więc zdecyduję się na tę gitarę. Dzieki za pomoc. smile

Edit.
Mam właściwie jeszcze jedno pytanie.
Ta i ta gitara różnią się wyglądem, mimo takiej samej nazwy. Pomyślałem, że to błąd, ale po wyszukaniu w internecie zdjęć tej gitary wyświetliły się gitary i takie, i takie. Czym, w takim razie różnią się te dwie gitary?

2,115

mają tylko inny kolor 'łezki' czy jak to się tam nazywa, tego ochraniacza pod paznokcie/ kostkę
i chyba boki też wyglądają jakby trochę inaczej, ale może to wina światła/ustawienia gitary/fotoszopa[?]

2,116

Dostrzegłes akurat najmniej istotne szczegóły. Chodziło mi głównie o to
http://img834.imageshack.us/img834/412/beztytuuopx.jpg.

2,117

Kształt mostka, to sprawa indywidualna każdego modelu gitary. Jeśli chodzi o ten dodatkowy element po prawej, to jest to preamp do przetwornika piezo zamontowanego własnie w mostku. Krótko mówiąc, to gitara elektro-akustyczna.

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

2,118

grzesiek2805 napisał/a:

Kształt mostka, to sprawa indywidualna każdego modelu gitary. Jeśli chodzi o ten dodatkowy element po prawej, to jest to preamp do przetwornika piezo zamontowanego własnie w mostku. Krótko mówiąc, to gitara elektro-akustyczna.

Wiem to wszystko, ale to dwie te same gitary (przynajmniej mają taką samą nazwę). Właśnie dlatego nie rozumiem czemu się różnią.

2,119 (edytowany przez Panki 2012-06-16 22:11:04)

mają elektronikę zamontowaną w innych miejscach, i tyle

+ten z gc nie ma zaczepu na pasek

2,120

Słuchajcie potrzebuję NATYCHMIASTOWEJ POMOCY!!!!
Chcę się nauczyć grać i już nawet od miesiąca oglądam różne rodzaje gitar akustycznych, bo taka mnie interesuje....w najbliższej miejscowości gdzie są "jakieś" gitary samo badziewie.....może uda się w internecie za (jak na początek) drobną sumkę do 400zł kupić coś co mnie może nie powali na kolana ale umożliwi spełnienie chociaż jednego z marzeń:)
T. Burton Greengo bardzo fajna podejrzewam ale nie na moją kieszeń.....może coś odrobinkę tańszego ale też wartego uwagi??