Temat: Pytanie leworęcznego :D
Chciałbym zacząć uczyć się gry na gitarze i w tym momencie pojawia się mały problem. Jestem leworęczny i nie wiem jaką gitarę wybrać - leworęczną czy praworęczną. Wiem, że to pytanie przewijało się na forum zapewne z milion razy, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to, o co dokłanie mi chodzi.
Mianowicie: chciałbym się nauczyć grać na akustyku, a potem na basie i grać sobie solowo na basie (coś w tym stylu: http://www.youtube.com/watch?v=TF4sJHBIYEo ). Słyszałem, że osobom leworęcznym grającym na gitarze praworęcznej jest łatwiej z chwytami (ponieważ używają do tego sprawniejszej ręki) a przy graniu na leworęcznej łatwiejsze byłoby palcowanie/kostkowanie itp. Właśnie przez to ciężko mi się zdecydować, ponieważ nie wiem która czynność chwyty/palcowanie wymagałaby sprawniejszej ręki
Ponadto słyszałem plotki, mówiące, że osoba leworęczna grająca na praworęcznej gitarze "nie osiągnie pełni swojego potencjału/talentu/whatever". Co o tym myślicie?
Dodam, że problem zakupu gitary leworęcznej to dla mnie kwestia drugorzędna, ważniejszy będzie komfort grania oraz to, przy której będzie mi łatwiej osiągnąć wyższy poziom