Temat: Jaki rodzaj gitary wybrać?
Witajcie!
Jestem nowa na forum, jak i w świecie gry. Historia następująca:
Mój brat grał na gitarze parę lat temu. Niestety - szybko się zniechęcił (z powodu nauczyciela). Gitara od tamtego czasu stała i się kurzyła, budząc moje zainteresowanie. I tak w okolicy otworzono salę pod patronatem Szkoły Muzycznej, a mi po pewnym czasie udało się dostać na listę uczniów. I zaczęła się przygoda z muzyką. Ale tu pojawia się problem, jak i moje pytanie.
Gitara klasyczna, której stałam się posiadaczką, to owiany złą sławą Ever Play. Model EP-90/N. Sprzedawca w sklepie twierdził, że to ponoć najlepszy wybór dla początkującego. Jednak teraz, czytając różne opinie, nie byłabym tego taka pewna.
Wiem już, że zamierzam kontynuować naukę, doskonalić umiejętności i reprezentować je w nieco szerszym gronie (imprezy szkolne, lokalne, ogniska itd.) Ale też, że to będzie hobby. Pozostaję raczej laikiem. Mimo wszystko nie chcę rzucać tego w kąt i tu mam zapytanie: czy kupować nową gitarę? Czy na razie wystarczy ten nieszczęsny, ale całkiem dobrze mi służący EP?
Jeżeli miałabym zaopatrzyć się w nowy sprzęt, to jaki? Klasyk czy akustyk (bo domyślam się, że na elektryka jestem żółtodziobem)? Jeżeli klasyk, to polecano mi Hohner HC-06. Ewentualnie Admira Paloma, ale wolałabym coś tańszego, a jednak solidne. Z akustyków jest większy wybór: Washburn OG2, T.BURTON GREENGO, Ibanez v50, MARRIS D-220M, Yamaha F-310. Szczególnie interesuje mnie T.BURTON.
Co myślicie o tych modelach lub jakie inne polecacie?
Z góry dziękuję. :)