Witam!
To mój pierwszy wpis na tym forum, więc chciałbym skorzystać z możłiwosci i przedstawić się
Mam na imię Jarek, mam 27 lat. Zaczynam, a właściwie kontynuuję naukę gry na gitarze.
Wczoraj odebrałem gitarę z serwisu. Założono nowe struny (nylonowe, choć to gitara akustyczna* po wielu przejściach)
*Właściwie to sam serwisant nie do końca był pewny czym ta gitara jest. Kołki wskazywałyby na to, że jest to akustyk (klucze są w całości metalowe). Struny jednak są (i były) nylonowe, samo pudło jest niewielkie, gryf dość szeroki. Postanowiliśmy określić ją jako radziecką hybrydę Gra nieźle.
Mam problem dotyczący właśnie strojenia. Wiem, ze nowe struny będzie trzeba stroić co moment. I faktycznie, już gdy przyjechałem do domu okazało się, że dźwięki którę próbuję zagrać są nieczyste - po prostu rozregulowane. Nie mam stroika do gitary, więc korzystam ze stroika online:
PRO GUITAR TUNER >KLIK!<
Czy ktoś może potwierdzić, że on faktycznie dobrze stroi gitary? Wg mnie niemożliwe jest, by struna po 30 minutach od strojenia różniła się aż dwoma dźwiękami.
Zastanawiam się nad inwestycją w stroiki z półki "Polot i finezja". Chce wybrać jakiś prosty w obsłudze, który szybko mi pomoże nastroić gitarę i będzie sprawdzał się w podróży. Możecie polecić jakiegoś producenta bądź rodzaj? Słyszałem dobre opinie na temat stroików zakładanych na główkę gitary.
Dzięki z góry za pomoc.