Temat: Nothing Else Matters
Jak zagrać tą piosenkę? I jaka tabulatura jest dobra bo spotkałem się już z kilkoma i nie wiem za co mam się zabrać. Chodzi mi głównie o intro. Byle było by dobre. Ma ktoś jakiś link z odpowiednią tabulaturą?
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak zagrać tą piosenkę? I jaka tabulatura jest dobra bo spotkałem się już z kilkoma i nie wiem za co mam się zabrać. Chodzi mi głównie o intro. Byle było by dobre. Ma ktoś jakiś link z odpowiednią tabulaturą?
Chcesz zwykłą tabulaturę czy na guitar pro?
Na guitar pro już mam ale w sumie jak masz jakiegoś pewniaka to zapodaj.
P.S. Co znaczy taka kreseczka przechodząca z jednej liczby na drugą?
I taki przekreślony myślnik?
P.S. Co znaczy taka kreseczka przechodząca z jednej liczby na drugą?
I taki przekreślony myślnik?.
Więc tak: Jeśli chodzi o ten "przekreślony myślnik" to nie mam pojęcia o czym mówisz, a ta kreseczka to [jeśli dobrze cię rozumiem] slide, z jednego progu na drugi.
Na gp prawie zawsze są najpewniejsze. Proponuję Ci korzystać z tabulatur najlepiej ocenianych, te prawdopodobnie będą najlepsze.
Ale jak ich szukać? I gdzie? Bo mam na gp ale różne wersje dlatego proszę o tą najpewniejsze!
co do Nothing... to mam pytanie jak wykonać coś takiego 7^0 wiem ze to ma być pull off, ale jak ??
Ale jak ich szukać? I gdzie?
Na www.911tabs.com jest bardzo dużo tabów. Wyszukujesz dany utwór i szukasz tabulaturę najwyżej ocenianą
co do Nothing... to mam pytanie jak wykonać coś takiego 7^0 wiem ze to ma być pull off, ale jak ??
Normalne pull off, trącasz strunę na 7 progu i puszczasz.
Trudno jest tam znaleźć ten właśnie wstęp. Może ktoś ma coś gotowego? I pewnego?
Nie wiem jakie mam wybrać tyle tego tam jest. Potrzebuje kogoś kto to już grał i wie na 100% jaka to tabulatura.
Nigdy nie ma 100%! Możesz co najwyżej dążyć do tego, by zagrać to tak jak Metallica, ale każda tabulatura jest po prostu interpretacją utworu przez tworzącego zapis - jest to sztuka odtwórcza i nie zawsze spójna z oryginałem.
Jester ma rację. Mój kolega z zespołu nigdy nie gra solówek dokładnie tak jak w tabach, zawsze dorzuca coś od siebie.
Jeśli chodzi o taby z GP to ściągnij tabulaturę, odsłuchaj ją i stwierdź, czy to to, czego szukasz
Ja intro uczyłem się z tego:
http://www.chords.pl/chwyty/metallica/2 … tters/#271
i moim zdaniem brzmi całkiem solidnie. Dalszej części kawałka nie ruszałem.
Mam pytanie - jak to zrobić?
5p3/2
Z tego co się domyślam to chodzi o to, żebym szarpnęła strunę na 5 progu potem oderwała palec na 3 i przesunęła na 2... ale chyba robię jakiś błąd w rozumowaniu, bo wydaje się to awykonalne. Ktoś wie może jak to zrobić?
To nie jest awykonalne, tylko wygląda skomplikowanie. A twoje rozumowanie jest ok. Więc ćwicz, aż wyjdzie
Prosze bardzo. Moim zdaniem stronka REWELACJA!
http://farhatguitar.com/index.php?load= … p;part=335
Ale jak mam przesunąć palec na gryfie skoro tego palca już na nim nie ma? rozumiem, że w takim razie z powrotem mam go tam położyć? bo wtedy to chyba wyjdzie coś w stylu hammera, a nie slide'a chyba...
5p3/2
To proste. Dociskasz jednocześnie strunę na 3 i 5, trącasz, po czym puszczasz na 5, a palcem z 3 przejeżdżasz na 2.
no moze nie tyle puszczasz co uzywasz legato czyli kiedy spuszczasz palca lewej reki to tracasz ja jeszcze raz lewa i wychodzi Ci pull of czy jakos tak to sie zwie w tabach Tylko nie popelniaj tego bledu ze po porstu puszczasz palca musisz tracic ta strune jeszcze raz palcem u lewej reki
Dzięki wielkie, bo już nie miałam nadziei, że kiedyś uda mi się to zagrać
Pearl, masz jakieś dziwne sposoby. To jest najwyżej technika wzmocnienia głośnosci Pull-offa na akustyku, ale na elektryku się po prostu puszcza. nie kombinuj, bo mieszasz ludziom w głowach.
Spróbowałem tego, ale jak już mówiłem, to nie brzmi jak pull-off.
ehh Raph jak naraize nie mieszlem ludziom w glowach a im pomagalem technika legato jest jedna prawidlowa sa inne style ale ja tu mowie o prawidlowym legato. Jak nauczysz sie tak robic na elektryku, to jak bedziez gral na klasyku i akustyku gdzie tak Ci nie wybrzmi?
P.S mi sie nie wydaje zebys dobrze to zrobil i dlatego Ci nie wybrzmialo ;]
Wybrzmiało. Ale ma zupełnie inne brzmienie niż Pull-off. No, może nie aż tak zupełnie, ale inne.
Pearl ma rację. Bez "trącania" (nie do końca bym to tak nazwał, ale sam nie mam w tej chwili lepszego zamiennika) struny nie wyjdzie Ci dłuższa kombinacja pull-off'ów i hammer-on'ów razem. W solówkach często tak grają.
No tak wiem dziwne to określenie ale trudno opisać o co biega i może dlatego koledze nie wychodzi:P
Pearl, akurat z czytania ze zrozumieniem miałem piątki, więc o to się nie martw. Mówię tylko, że nie wybrzmiewa jak pull-off. Ale rzeczywiście, dzięki temu tematowi wiem, jak zagrać solo z Unforgiven... Oczywiście, jęsli w moim klasyku znajdę 20 próg
Jak zagrać tą piosenkę? I jaka tabulatura jest dobra bo spotkałem się już z kilkoma i nie wiem za co mam się zabrać. Chodzi mi głównie o intro. Byle było by dobre. Ma ktoś jakiś link z odpowiednią tabulaturą?.
mam tu parę filmików w częściach mam nadzieję że pomogą:
http://www.youtube.com/watch?v=2zq6mDlM … re=related
ja gram według tego, jak wejdziesz na tamtą stronke co jest w tytue wpisana to znajdziesz calkiem sporo piosenke, kazda można zwolnic, co naprawde ulatwia czasem nauke
Witam, czy ktoś potrafi wytłumaczyć "na chłopski rozum" kompletnie zielonemu "muzykowi" takie zapisy: 7h8/5 albo 5p3/2 czy 0h5p0 ?
http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/techniki-gry.html wszystko masz tu a jeśli ciągle nie łapiesz to napisz
A jak zagrać to:
Harm ----|
-|-------------12----------|--
-|-----12--12------0-------|--
-|-----12-------------0----|--
-|-------------------------|--
-|-------------------------|--
-|--0----------------------|--
?
Dla ścisłości dodam, że jest to fragment tabulatury, którą polecił Par. A tak swoją drogą: czy wg was ta tabulatura jest dobra?
Tu akurat odpuściłem sobie harma i gram zwykłe flażolety. No ale niech się inni wypowiedzą.
ja tam myslalem ze harm to n.harmonic czyli zwykly flazolet
ja tam myslalem ze harm to n.harmonic czyli zwykly flazolet
Też zawsze tak myślałem...
Ja taby biorę zawsze albo
www.chords.pl
www.ultimate-guitar.com
Bo to są naturalne flażolety oO
Aha, czyli wyszły moje braki w znajomości nazewnictwa, za to przypadkiem grałem dobrze ;D
http://farhatguitar.com/metallica_9/not … 0/part_335
I wszystko jasne...
Ja w tej piosence mam problem z zagraniem czegoś takiego:
Eb-7-----------7^0---------|---------7---8---7^8\5---7-5-/0------|
Bb---------0-------0-------|---------0---0-----------0-------5---|
Gb-----0---------------0---|-----0-------------------------------|
Db-------------------------|-------------------------------------|
Ab-------------------------|-------------------------------------|
Eb-0-----------------------|-0-----------------------------------|
Później pojawia sie cos takiego:
Eb-------------2^0---------|-------------0---0---0---|
Bb-5-------5-------5-------|---------5-------5---5---|
Gb-----5---------------5---|-----5-----------5---5---|
Db-------------------------|-------------------------|
Ab-0-----------------------|-0---------------0---2---|
Eb-------------------------|-------------------------|
Chodzi mi głównie o to co pogrubiłam, mógłby mi ktoś to wytłumaczyc ? Byłabym bardzo wdzieczna
Mhmmmm to "potem" to da sie zagrac zrobic poprzeczke. ze najpiwer dwoma palcami 55, a potem poprzecka i dociskasz na progu 2.
wykonalne.?
A to pierwsze to 7^ to jest bend, podciagniecie tak zwane 8/5 to masz slajde czyli od 8 progu jedziesz palcem do 5. taki slizg ;p
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc