Temat: Czy wszystkie akustyczne gitary mają "wypukły" gryf?
Mam pytanie jako laik-samouk.
Gram już od jakiegoś czasu (gram to może za dużo powiedziane - uczę się). Kupiłem Takamine G320, bo po ograniu kilku modeli w salonie ten podobał mi się najbardziej i dźwiękowo, i wizualnie. Teraz, gdy już jednak zacząłem grać nawet całe kawałki zauważyłem pewną rzecz. Mam w związku z tym pewne pytanie, bo wcześniej tego nie widziałem po prostu:
Gitara ma nieco wypukloną podstrunicę (w sensie progi są lekko zaokrąglone, przez co akcje na strunach 1 i 6 są wyższe od tych na stronach 2-5). Nie jest to wada gitary (choć w sumie nie wiem). Oczywiście nieznacznie, ale teraz zastanawiam sie czy dokonałem dobrego wyboru. Źle łapie mi się chwyty barre - robię poprzeczkę maksymalnie dociskając kciuk do gryfu jednocześnie układam palec wskazujący nieco na bok. Przez to podstawowy chwyt F mi nie wychodzi (nawet uproszczona wersja). Nie wiem czy to kwestia wprawy, ale poprzeczką na prawdę wygłuszam jedynie struny i źle się gra. W akcie desperacji postanowiłem zapytać Was o to, czy wszystkie akustyczne gitary mają taki "wypukły" gryf? W klasycznej gitarze barówki wychodzą całkiem ładnie (no ale struny są miękkie, gryf prosty).
Dzięki za odpowiedź !!