Temat: Własny utwór
Witam
Nadszedł ten moment w którym, oprócz grania coverów, żmudnych ćwiczeń i wkuwania teorii, poczułem wewnętrzną potrzebę stworzenia czegoś własnego, od razu zaznaczam, że mój staż nie jest zbyt długi, gram zaledwie rok z przerwami, ale myślę, że czym prędzej się za to wezmę tym lepiej, poza tym ostatnio trochę stanąłem w miejscu z nauką i może to pozwoli mi w jakiś sposób znowu ruszyć do przodu i nabrać większego zapału... jednak tworzenie własnych utworów to dla mnie czarna magia, nie mam na myśli, wymyślania melodii czy riffów, bo tutaj dam sobie radę, bardziej zastanawiam się jak to później wszystko połączyć w całość? jak wygląda sam proces tworzenia, czym nagrywać, jak nagrywać czy musi być jakaś określona liczba taktów w zwrotce/refrenie żeby brzmiało to dobrze, ogólnie bardziej "techniczna" strona komponowania, jak poskładać utwór w jedną całość? od czego zacząć i na czym skończyć, w skrócie - wszystko
Napiszcie jak to u was wygląda, czego używacie, jakich programów itp. byłbym również wdzięczny za linki do jakichś poradników, filmów itd.
edit: zapomniałem dodać, interesują mnie klimaty rock/blues/metal tylko instrumental, żadnego śpiewania
Pozdrawiam!