@Washburn. Nic takiego nie powiedziałem - żeby być dobrym gitarzystą należy o ogóle ćwiczyć. Ale zdecydowanie mylisz się co do jednego - na sprzęcie za 2000 zł, jak wykręcisz gain na 10 to bardziej zatuszuje on błędy, niż je uwypukli. Co innego jeżeli wpinasz się do jakiejś lampy dopalonej na przykład TS'em - tutaj charakterystyka brzmienia jest taka, że każdy błąd będzie słychać. I od razu dementuję - jeżeli w ogóle można było odnieść wrażenie, że to miałem na myśli - oczywiście nie uważam, że gitara elektryczna służy tylko do wysterowywania jej - oczywiście to jest bardzo uniwersalny instrument, jednak dla Kolegi Arghast'a, który chce szatanić - lepszy. Temu nie zaprzeczam Argument z akordami był bardziej po to, żeby ostrzec przed zatraceniem w riffach (może to ich problem, ale dlaczego nie służyć innym swoim doświadczeniem i nie przestrzec ich?) Sam po sobie jednak widzę, że ćwiczenia na gitarze akustycznej powodują znaczną poprawę techniki i precyzji gry. To prawda - jak zacznie grać to prędzej, czy później kupi...
@Arghast Niekoniecznie, to zależy gdzie będziesz chciał kupować Ja polecałbym Ci rozejrzenie się po sklepach - wzięcie gitary do ręki i wydobycie z niej kilku dźwięków, żeby następnie wypatrzyć, czy nie znajdziesz jej gdzieś indziej taniej. (Zaraz ktoś przywoła artykuł z któregoś numeru Gitarzysty z apelem, żeby - nawet jeżeli drożej - kupować w sklepach... Mniejsza z tym jednak.)
Bardziej chodziło mi o charakterystykę instrumentu, ale z tego co grałem na tym Vintage'u, to nie było to wiosło do szatana. Poza tym podchodzę z dystansem do Wilkinsonów - nie wiem, ale trochę nie mam do tych przetworników zaufania. Ale gdyby wykonać pewien upgrade, to z tą dechą powinno wyjść zawodowe wiosło, bo decha jest zacna. Wydaje mi się, że ta propozycja z Shecterem byłaby lepsza. Ktoś tu kiedyś miał takiego i bardzo chwalił
A gryf jest jak dla mnie cepowaty trochę, ale to odczucie subiektywne, więc nie dyskutuję.
Epiphone Futura CUSTOM Prophecy EX, Cort KX-5 Katana, Fender CD-60 + Laney IRT Studio (CRATE FW 15R) + Harley Benton G212 V30 + Digitech Bad Monkey + MXR M-116 Fullbore Metal + Zoom G3X