281

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

klasyk za 330 pln raczej nie będzie zły ale yamaha też jest niczego sobie więc obie raczej są dobre ale yamaha to chyba bardziej znana marka więc ja bym polecał yamahę szczególnie że facet pisze że była mało używana no i jeśli ci się znudzi to będzie ci ją łatwiej sprzedać smile

"Gitara jest ludzką duszą wysyłającą wiadomość poprzez sześć strun."
Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

282

Jakby była więcej używana to była by lepsza bo gitara rozegrana to gitara na całe lata bez awarii smile

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

283 (edytowany przez lis1994 2009-08-25 21:35:22)

może się już rozegrała smile ale czasem dłużej używana może mieć już jakieś większe defekty niż tylko ryski...

@mpx wiem że masz Schectera to morzę zainteresuje cie ta tapetka ;] http://media.photobucket.com/image/guit … guitar.jpg

Yamaha F-310
Schecter Omen Extreme DVS + Laney LV 100 + Soldano Atomic 5W [DIY] + Line 6 Floor POD

284 (edytowany przez mpx 2009-08-25 21:44:24)

może się już rozegrała smile ale czasem dłużej używana może mieć już jakieś większe defekty niż tylko ryski...

To się nazwy produkt niezgodny z opisem tongue Warto się dopytać człowieka, czy gitara nie ma żadnych większych wad, zresztą z nowymi gitarami też można mieć taki sajgon czego sam doświadczyłem tongue
Tapeta za mała jak na mój ekran 1440x900

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

285

hmmm jeśli chcesz mieć pewność co do jakości gitary to idź do sklepu muzycznego z kimś kto się zna bo takie kupowanie gitar przez allegro nie jest chyba odpowiednie a przynajmniej ja bym nie kupował gitary przez allegro ;]

@mpx: zawsze możesz ustawić ją "do środka" i dać czarny kolor pulpitu lub ewentualnie taki Les Paul ;] http://www.mxtabs.net/file/wallpaper/gu … 0x1200.jpg

Yamaha F-310

286

Znaleźliśmy sklep gdzie Yamaha C-30 nowa kosztuje 398 PLN obok niej jest niemiecki HOFNER nie podróbka Hohner - z tego co wyczytaliśmy to na HOFNER-e grał Paul McCartney. Przy wolnej chwili podjedziemy do sklepu i dowiemy się coś jeszcze na ten temat. Sklep sprawdzony przez znajomych podobno najlepszy u nas w mieście i najtańszy. Co do Hofnera to ma ona z tego co piszą bogatą historię a zdobyła firma uznanie za produkcję gitar jazzowych no i nie są to gitary z niskiej półki. Pojedziemy posłuchamy podotykamy i zobaczymy co nam doradzą.

287 (edytowany przez mpx 2009-08-26 14:39:23)

@lis1994: już mam taką http://wallpaperstock.net/the-les-paul_ … 800_1.html ale ta twoja tez fajna, zapisze sobie smile

@Misiu i Beri: Good choice

288 (edytowany przez lis1994 2009-08-26 14:52:06)

a gdybyś chciał się przerzucić na akustyka polecam Yamahe F-310 z resztą sam pewnie taką będę kupował za niedługo ;]

@mpx: a co powiesz na tą?? http://media.photobucket.com/image/guit … lpaper.jpg big_smile lub tą http://dark.pozadia.org/images/wallpape … 51605.jpeg w tej chodzi o pamięć dla Les Paula

Yamaha F-310

289

A mniej więcej ile trzeba wydać kasy żeby mieć dobrego e-akustyka?? Chodzi o to, żeby jako sam akustyk był dobry i żeby elektronika się do czegoś nadawała? 1000zł? więcej?

290

eee...?W jakim celu napisałeś tego posta,bo trochę nie rozumiem.

Yamahe F-310 polecam,sam na niej gram.Bardzo solidna gitara,a dźwięk z niej wydawany jest bardzo przyjemny dla ucha.

Vintage V100+Marshall VS100

291

polusia93 - Od 1000 w góre, gitary Takamine the best wink

@lis1994: Żeby nie offtopować kontynuujmy temat tu http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/f … 4469#p4469

292

bez celu juz usunołem ;]

Lepiej jest grac, niż palić i ćpać
gadu-gadu 2817551

293

Byliśmy dzisiaj w sklepie muzycznym i mieliśmy okazję posłuchać Yamahy i hiszpańskieho Miquela  Almeiry i szczerze to Yamaha wysiada przy nim a jest on o 50 pln droższy czyli 448 PLN no i jakość wykonania jest lepsza struny posiada Dadario więc jedne z najlepszych i brzmi niesamowicie nawet dla laika. A tak ona wygląda http://www.musiccenter.com.pl/sklep/git … php?id=257

294

Hej
Chciałbym kupić gitarę, żeby nauczyć się grać. Jestem kompletnie początkującym graczem i za bardzo się na tym nie znam. Troche o gitarach poczytalem ostatnio i upatrzylem sobie dwa modele: T.Burton Greengo i T.Burton Riverside. Która z nich byłaby lepsza do nauki ?

A i jeszcze rozmawiałem z kolegą trochę na ten temat i doradził mi, żeby gitara była "miękka". Co o tym sądzicie i która z tych dwóch byłaby lepsza ?

295

Dobrze doradził nikt chyba nie chce gitary twardej który się wrzyna w paluchy albo ma dzwięk jak wiertarka spalinowa ^^ z tych dwóch chyba T.Burton Riverside bo ma cutawaya ale odrazu przestrzegam ze często jest tak ze ceną cutawaya są czasami niedoróbki w gitarze (brzeminiu, progach itp.)

296

A jaka jest różnica między gitarą do nauki a gitarą nie do nauki? Miękka gitara czyli co ma mieć struny "dziewiątki"?

297

napiszcie co sądzicie o gitarze richwood rc-15 (chyba takie jest jej oznaczenie) i o tym elektro-akustyku stagg sw206

obydwie to używki ale ze zdjęć wyglądają na bardzo zadbane, potrzebuje porady

298

chcialabym klasyczna w cenie do 600

Muzyka jest jak sen. Przy niej odpoczywasz.;)

299

ta wydaje sie byc sympatyczna http://www.riff.net.pl/?p=13052&o=k … maha_cs-40

300

ja radze yamahe c-30m podobno dobra

Muzyka jest jak sen. Przy niej odpoczywasz.;)

301

Z tego co czytam to wychodzi na to, że najbardziej w tym wszystkim liczy się kasa, bez niej ani rusz . Czyli co, tacy jak ja mają zapomnieć o spełnianiu marzeń ? O graniu na gitarze ? Ni nie każdy ma wydać ponad 500 zł na gitarę, szczególnie wtedy kiedy rodzice nawet nie chcą słyszeć o gitarze, bo sądzą, ze to 'zachcianka' . Czyli twierdzicie, że bez kasy nie ma zabawy ? To trochę przykre .

302 (edytowany przez A.J 2009-09-03 19:06:02)

mugison napisał/a:

Z tego co czytam to wychodzi na to, że najbardziej w tym wszystkim liczy się kasa, bez niej ani rusz . Czyli co, tacy jak ja mają zapomnieć o spełnianiu marzeń ? O graniu na gitarze ? Ni nie każdy ma wydać ponad 500 zł na gitarę, szczególnie wtedy kiedy rodzice nawet nie chcą słyszeć o gitarze, bo sądzą, ze to 'zachcianka' . Czyli twierdzicie, że bez kasy nie ma zabawy ? To trochę przykre .

To zależy ile jesteś w stanie przeznaczyć na gitarę..
Oczywiście, cena w pewnym stopniu przekłada się na jakość grania, jednak nie jest to żadna reguła, zawsze jest szansa na trafienie perełki(i nie mówię tu o sklejkach)
Jeżeli już kupisz gitarę tanią, typu "allegro okazja gitara e.akustyczna za 199zł +dodatki" znacznie szybciej odechce ci się nauki niż próby jej kontynuacji

"Egoisutikku na oretachi ni cheers!"

303

Witam. Właśnie zamierzam nabyć swoją pierwszą gitarę. Póki co upatrzyłem coś takiego:
http://www.riff.net.pl/?p=16006&o=a … k_g_220_ns

Jakie są wasze z tą firmą? Czy ta gitara jest odpowiednia dla osoby początkującej? Wydaje mi się że w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć coś ciekawszego ale proszę o zdanie bardziej doświadczonych osób.

Pozdrawiam!

304

Takamine robi jedne z najlepszych gitar więc jak najbardziej bierz. wink

305

Wg mnie b. dobry wybór. Gdyby jeszcze była z cutwayem.. ale niech inni się wypowiedzą

Squier Affinity Stratocaster + Kustom KG 112 FX
http://www.lastfm.pl/user/lucky3311 -  zapraszam!

306

Dziękuję za szybą odpowiedź. Myślę, że zdecyduję się właśnie na tą gitarę.

307

człowieku sam bym chciał Takamine ;]

Yamaha F-310

308

Miło mi słyszeć same pozytywne opinie. Decyzja podjęta smile

309

Witam wszystkich gitarzystów.
Chcę zacząć naukę gry na gitarze i na początek chcę nauczyć się podstaw na klasyku. Przeszukiwałem internet w poszukiwaniu gitar i poszukuję jakiejś gitary dla początkującej osoby w cenie do 400 zł. Na allegro i w sklepach internetowych znalazłem gitarę firmy Yamaha modle C-30. Czy jest to gitara solidnie wykonana, na której dobrze się uczy?

Pozdrawiam
Meriu

310

Tak!

311

A znacie jeszcze jakieś odpowiedniki zamienniki dobrych marek w podobnej cenie ?

312

Jesli chodzi Ci ozamienniki typu firma freedom to raczej nie oplaca sie kupowac, najlepeiej brac cos z tych znanych firm a tanszych modeli.

313

Nom, a jakieś gitary lepszych marek ?

314 (edytowany przez mpx 2009-09-13 18:39:36)

Takamine,Alvaro,R.Mentes,T.Burton,Elixir, Marris, Yamaha - mozna by wiecej wymieniac ale te marki robia swietne gitary akystyczne jak i klasyczne, tylko one robia juz swoje gitary a nie zamienniki:P

315

Witam.. : )
Jestem żółtodziobem szukającym pierwszej gitary. (moje umiejętności ograniczają się do wyrzępolenia kilku akordów tongue) Rozglądam się od jakiegoś czasu po sklepach muzycznych i wpadł mi w oko taki eaku:

Morrison BD-100 CEQ2 (ze stroikiem wbudowanym) - w sklepie muzycznym kosztuje 580zł.
Morrison BD-100 kosztuje 430zł i jest to taka sama gitara, z tym że zwykły akustyk i bez cutawaya.

Kolega ma tą drugą i sobie chwali.
Z kolei kto inny przestrzegał mnie przed gitarami z tej półki cenowej, więc trochę się spietrałem... Można za tą cenę dostać coś, co parę lat posłuży i pozwoli od biedy na coś ambitniejszego niż brzdąkanie przy ognisku?

http://www.magazyngitarzysta.pl/sprzet/ … ak-20.html

Tu jest opis tej gitary. Co o niej powiecie, zważywszy że skołowanie kwoty większej niż te ok. 500zł nie będzie proste. (Aby kupić eaku, spróbuję uzyskać dofinansowanie od babci wink )
Ograliśmy ją dosyć solidnie, (poza tym kolega ma taką w domu) i wydaje się w porządku - ale! - egzemplarz wystawiony w sklepie ma dosyć powrzynane struny w mostek - czy to duży problem, czy prosić o inny egz?

Z góry dziękuję tongue

316

Meriu napisał/a:

Witam wszystkich gitarzystów.
Chcę zacząć naukę gry na gitarze i na początek chcę nauczyć się podstaw na klasyku. Przeszukiwałem internet w poszukiwaniu gitar i poszukuję jakiejś gitary dla początkującej osoby w cenie do 400 zł. Na allegro i w sklepach internetowych znalazłem gitarę firmy Yamaha modle C-30. Czy jest to gitara solidnie wykonana, na której dobrze się uczy?

Pozdrawiam
Meriu

Ja mam Yamahę C-40 i bardzo sobie ją chwale ( zresztą nie tylko ja;) bardzo łatwo się możne na niej uczyć zwłaszcza chwyty barowe;) i ma świetne brzmienie;] więc polecam

"Za każdym razem osiągaj jedno.
Za każdym razem ucz się jednego.
Do chwili, gdy nauczysz się wszystkiego."

317 (edytowany przez hatake77 2009-09-22 22:02:22)

Wiiiitam
Jestem początkującym gitarzystą mam gitarę , ale struny są z daleko.Szukam nowej i zastanawiam się nad Epiphone AJ 100VS a T.Burton Greengo WC BK nie wiem którą wybrać !!!!!!
Proszę o pomoc
P.S
MÓJ FUNDUSZ TO OD 400 DO 500 PLN

318

Polecam T. burtona smile Sam mam i nie narzekam tongue  To chyba najlepszy wybór w tym przedziale cenowym ( nowa gitara od 400 - 500 ).

319 (edytowany przez iska 2009-09-24 15:10:59)

Witam, planuje zakup pierwszej gitary klasycznej. Zastanawiam się pomiędzy Yamahą C-30 M i Yamahą C-40. Którą wybrać? Warto dorzucić trochę i kupić C-40 czy może C-30 M będzie wystarczająca?

320

Nie pomoże nikt? ; /
Możecie w ogóle powiedzieć cokolwiek o tej firmie (Morrison)?