441

Odp: [Gitara klasyczna i akustyczna] Co wybrać?

No niby tak, ale jakie są szanse, że chociaż jedną z tych mają w sklepie? tongue

442

Idź do sklepu i zobacz jakie są...jak ci się jakaś spodoba z ceną która ci pasuje to wiesz co dalej zrobić....

Muzyka wyraża wszystko, co nie może być wypowiedziane, ale o czym nie można milczeć.

443

Chciałabym kupić gitarę akustyczną , ale w ogóle nie znam się na gitarach -,- Gram dopiero od jakiś 3 miesięcy na gitarze klasycznej (jeszcze nie umiem zadobrze grać wink ) Ale moja gitara klasyczna kosztowała ok.200zł i jest niezbyt dobra hmm Wolałabym coś dobrego (może troche więcej kosztować) , ale ważne żeby fajnie brzmiały piosenki wink Poradźcie mi na jakie firmy mam zwrócić uwagę smile

444

Za troszkę więcej niż 200zł nie znajdziesz nic lepszego. Dołóż drugie tyle i kup Yamaha C30 o ile to ma być klasyk smile

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

445

Dzieki smile I tak nie wiem czy zamówiłabym z internetu, jakoś tak sie boje -,- Pójde porozglądam sie po sklepach smile

446

No i bardzo dobrze smile Osobiście zawsze lepiej wink Przynajmniej bedziesz miała pewność ze kupiłaś to co chciałaś i że nie bedzie to żaden bubel wink
Pozdro smile

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100
GG: 7365993

447

Byłam w sklepie muzycznym i nie mieli gitar t.burton (tych co chciałam) , ale facet polecił mi Yamahe(nie wiem jaki model) , i strasznie mi sie spodobała! Miała super brzmienie (facet pozwolił mi nawet na niej zagrać wink  ) i w ogóle jest śliczna wink Kosztuje 560 zł Wszystko mi wytłumaczył , to nic że prawie nic nie zrozumiałam wink Zrozumialam tylko że jest zrobiona z drewna świerkowego i ma metalowe stroiki (które podobno są bardzo drogie) Poszukam jej gdzieś w necie dam link

448

Jowcia - może to taka Yamaha jaką ja mam - f310 smile porządna gitarka!

"Kiedy pytają mnie jak długo będę grać, dlaczego ciągle tak? Nie, nie mówię nic, nie zrozumieją i tak, bo to mój świat. Mój świat!!!"

449

Oby w moim sklepie muzycznym było coś do 400 zł bo więcej raczej nie mogę wydać...

Świerzowa Polska RLZ.
GG: 1242441

450

No to chyba ta big_smile A ile twoja kosztowała?

451

Ja zakupiłem Marrisa w sobote odbieram z magazynu smile Już nie mogę sie doczekąc. Wczoraj ograłem ją cudowna sprawa...

452

A ile dałeś za tego Marrisa? Ja szukam czegoś do 400zł. Trochę się martwię bo T. Burtony w necie ok. 450 - 500 zł. Mam nadzieje że w sklepie muzycznym są tańsze.

Świerzowa Polska RLZ.

453 (edytowany przez michal90 2009-11-26 18:58:10)

519 zł na www.bratpol.com.pl  mam to szczescie iz mieszkam w toruniu to nie kupuję kota w worku tylko poszedłem i sprawdziłem gitare.W sobote odbieram poniewaz akurat bede w okolicy magazynu i beda juz do Niej pokrowce smile. powyzej 500 zł pokrywaja koszty wysyłki.

Jeśli Ci już bardzo zależy to dozbieraj jeszcze bo po co masz kupować jakiś badziew lepiej kupić coś raz a porządnie. Chyba ze gdzieś dorwiesz uzywaną to do 400 zł dostaniesz

454

Yo! Nawet nie masz gitary i już mi doradzasz. W sklepie muzycznym u nas mamy dośw. faceta, on doradzi. Poza tym preferuje T.Burtona bo kolega polecił...

Świerzowa Polska RLZ.

455

To, że nie ma gitary, to nie znaczy, że się na nich nie zna wink
Pozdro smile

Poza byciem gitarzystą, jestem wielkim fanem gitary. Kocham ten cholerny instrument. - Steve Vai
//Washburn WI24 (TESLA Plasma 2 set) -> VOX V845 -> Ashdown G60R, Epiphone DR100

456

E tam, zobaczy sięw sklepie muzycznym smile

Świerzowa Polska RLZ.

457

byłem w muzycznym, gadałem z kolesiem, ogrywałem T. Burtona i Marrisa i w przedziale do 500 zł Marris nie ma sobie równych.

458

Dobra, nie wiem pojadę jutro do sklepu to się okaże...

Świerzowa Polska RLZ.

459

Jowcia0210 napisał/a:

No to chyba ta big_smile A ile twoja kosztowała?

Ja dałam za swoją 515 zł, z neta. Jestem z niej bardzo zadowolona, chociaż dopiero uczę się chwytów i idzie mi to tak średnio, ale to z powodu braku większej ilości czasu. Ćwicze codziennie po około 20-30 min, to mało. W weekend wygospodaruje więcej czasu smile

"Kiedy pytają mnie jak długo będę grać, dlaczego ciągle tak? Nie, nie mówię nic, nie zrozumieją i tak, bo to mój świat. Mój świat!!!"

460

Witam jestem zainteresowany kupnem gitary akustycznej  hm... cena ... tak do 600 zł 
nie umiem grac .. po prostu ciągnie mnie do tego i tyle  ostatnio próbowałem kilku akordów na kolegi gitarze ....  takiej zwykłej i jakoś mi szło   niestety miałem problem jak każdy początkujący chyba  z dociskaniem strun na gryfie  tzn za dużo to wysiłku wymagało  nie to żebym sobie nie radził  ale ... chciałem poprosić o radę przy zakupie gitary  może są jakieś lepszej firmy gdzie te struny są lepiej (bliżej) umiejscowione i nie wymaga to tyle wysiłku 
ostatnio byłem w sklepie i sprzedawca ( wyglądał mi na mało zorientowanego) polecił mi gitarę elekto - akustyczną za 450 zł  MORRISON podobna do tej   
http://www.allegro.pl/item830843779_git … eq_bk.html

jak dla mnie nie była aż taka tragiczna  ale wolałbym dołożyć trochę i kupić coś lepszego chyba że ta jest dobra   
no i kolejne pytanie  czy elektro akustyk to dobry wybór czy po prostu samego akustyka

PROSZĘ O ODPOWIEDŹ  od razu zaznaczam że do najbliższy sklep jest 50 km od mojej miejscowości i nie mam możliwości sobie jeździć po sklepach i sprawdzać co jak gra 

pozdrawiam

461

E, jeżeli chcesz grać w domu kup zwykłego akustyka, polecam T. Burtona Greengo W-C albo jakiś podobny, ja sam mam Tensona za 330zł i jest dość dobry...

Świerzowa Polska RLZ.

462

Do 600 zł nie kupisz dobrego elektro akustyka, ale akustyka jak najbardziej. Ja osobiście dla początkującego polecam jakiegoś Ibaneza lub T.Burtona, ale to też zależy od twojego gustu i upodobań. A do wysiłku przy grze to trzeba bardzo wielku cwiczen zeby palce nie bolały i sruny nie brzęczały. Na początek da ułatwienia moge tylko polecić cieńsze (miększe) struny i później z biegiem czasu i cwiczen ewentualnie zmienic:) Takie jest moje zdanie.

463

Taaa, z biegiem czasu, mi pękła E1 przed chwilą - czyli w pierwszy dzień wink rozstroiła się i nie mogłem nigdzie znaleść dźwięku jaki ma być i przesadziłem xD

Świerzowa Polska RLZ.

464

a ta co podałem w linku  ???  nikt jej nie ma przypadkiem?

widzę że większość osób jest za T. Burton - więc może jak pojadę następnym razem  to rozejrzę się za tą 

co do "tej ciężkiej" gry  to wiem że miększe  struny  ale myślałem że może jakaś ma poprostu niższe te progi czy coś że jest łatwiej

465

Nie... jeśli już bierzesz gitarę z wyższej półki cenowej to one powinny być ustawione tak samo. O ile dobrze wiem 3 mm nad 12 progiem. Mogą się tylko różnić miekkością. Czyli cienkie strunki:)

466

Dobra dobra wszystko super..piszecie, która gitara najlepsza,jakiej firmy itd ale.. pytanie jest "klasyczna czy akustyczna" i na to pytanie chciałabym otrzymać odpowiedź..nie mam pojęcia jak gra się na gitarze i zamierzam sprawić sobie prezent na święta właśnie w postaci gitary ale nie wiem,na której będzie łatwiej mi się uczyć..a więc klasyczna czy akustyczna? Proszę o pomoc, do świąt mało czasu.. :d
Jedni piszą klasyczna, okej kupię klasyczną.Ale zaraz wpis że na akustyczna lepsza dla początkujących i już w końcu nie wiem! :d najlepiej niech udziela się ktoś kto gra/ł na akustycznej i klasycznej i wie, która lepiej nadaje się dla takiego laika jak ja ..;)
Z góry dzięki.

467

słuchaj agato, obie gitary mają wady i zalety:
Klasyczna:
- Miękkie struny
- Szeroki gryf (a ty raczej nie masz wielkich łap)
Akustyk:
- Z kolei węższy gryf
- Twardsze struny
Elektryk:
- Wąski gryf
- Miękkie struny
wink (ale pod żadnym pozorem nie bierz taniego elektryka)
także proponuje tobie klasyka.

468

Jeśli uczysz się od zera i nie możesz zdecydować się którą gitarę wybrać to polecam klasyka. Najlepszy na początek. Chyba, że już teraz wiesz co w przyszłości chciałabyś grać i to byłyby piosenki ogniskowe i w ten deseń to akustyk. Ale od razu mówie trudniej sie zacząć uczyć.

469

A ja polecałbym akustyka. Jest bardziej wszechstronny.

470

Ja też. Ma extra brzmienie, mam gitarę od wczoraj, daje chyba najwięcej satysfakcji ze wszystkich instrumentów na jakich grałem, a palce się szybko przyzwyczają. Nawet jak bolą brzmienie wszystko rekompensuje...

Świerzowa Polska RLZ.

471

Witam wszystkich smile
Mnie również sprowadziła tu chęć nauczenia się gry na gitarze, a miło jest coś wiedzieć zanim przystąpi się do zakupu instrumentu. Myślę, że najodpowiedniejsza będzie dla mnie na początek gitara akustyczna. Wiem, że ma twarde struny, mogą boleć palce itd. ale jestem skłonna do poświęceń. Mam dołączyć do kapeli znajomych jako wokalistka/gitarzystka, nie chcę jednak kupować od razu elektryka, z racji tego, żeby rozwijać swoje umiejętności od podstaw. Tak więc czytając powyższe posty uznałam, że wartym zainteresowania jest T.Burton W-C, którego posiada któryś z chłopaków na forum ( bodajże lucky...?) A więc co myślicie ? Dobra gitara dla początkującej rockmenki ?

472

Na gitarze elektrycznej też można rozwijać swoje umiejętności od podstaw, wystarczy grać na sucho bez wzmacniacza(można też z o ile wzmak nie kompresuje dźwięku zbytno, żeby było słychać wszystkie błędy). Według mnie skoro wiesz, że chcesz grać to bierz od razu elektryczną (o ile pozwalają Ci na to fundusze), potem sobie dozbierasz do piecyka (Jakiegoś VOX, albo Peavey'a 12"/10" głośnikiem).
Pozdro.

Epiphone Les Paul Standard Plus + Marshall AFD DIY ;] (full lampa) + Dunlop GCB-95

473

Kaśka napisał/a:

Witam wszystkich smile
Mnie również sprowadziła tu chęć nauczenia się gry na gitarze, a miło jest coś wiedzieć zanim przystąpi się do zakupu instrumentu. Myślę, że najodpowiedniejsza będzie dla mnie na początek gitara akustyczna. Wiem, że ma twarde struny, mogą boleć palce itd. ale jestem skłonna do poświęceń. Mam dołączyć do kapeli znajomych jako wokalistka/gitarzystka, nie chcę jednak kupować od razu elektryka, z racji tego, żeby rozwijać swoje umiejętności od podstaw. Tak więc czytając powyższe posty uznałam, że wartym zainteresowania jest T.Burton W-C, którego posiada któryś z chłopaków na forum ( bodajże lucky...?) A więc co myślicie ? Dobra gitara dla początkującej rockmenki ?

jako rock men ;-) ze swojej strony polecam Ci Marrisa mam od soboty i jestem pod wielkim wrazeniem piękne brzmienie, wygodny gryf, progi. kosztuje 60 zł drożej niż Burton ale opłaca się smile)... Wcześniej grałem na gitarze od soundera.. wiec teraz nie moge sie napatrzeć na normalny gryf xD

474

No właśnie akustyk czy elektryk, wieczna dyskusja. Myślę jednak, że jako pierwszą gitarę wolałabym akustyka, jest bardziej wszechstronny. Michal90, jaki model konkretnie kupiłeś i w jakiej cenie ? Dzięki za pomoc w każdym razie, niektóre rzeczy dobrze jest obgadać z bardziej doświadczonymi ludźmi big_smile

475

ja dzisiaj zakupiłem T. Burtona PASSAGE  i powiem szczerze ..............że  .... jestem bardzo zadowolony  co prawda jestem AMATOR  i dopiero się uczę  ale... wykonanie gitarki   świetne  i brzmienie niesamowite

do tego byłem z kolegą  przy zakupie UDAŁO MI SIĘ GO NAMÓWIĆ  a on gra od 9 lat na elektrycznej i akustyku  ...  i sam był pod wrażeniem  oczywiście  cena do jakości 

polecam te gitarki są naprawdę fajne  do tego on ma gitarę  Yamaha tylko że nie wiem jaki model  wiem źe ma 4 latka  fajna zresztą  ale  ma tej mojej o wiele łatwiej jest dociskać struny co dla mnie początkującego jest fajną sprawą   MINUS a w zasadzie .... dla niektórych plus  to to że ma wąski stosunkowo gryf  co jednak wzmaga do większego wysiłku koncentracji itd  ogólnie jest trudnej ale za to jak ktoś chce się przerzucić na elektryka  to będzie miał później dużo

OCZYWIŚCIE to opinia AMATORA  ale.... mówię tzn. pisze to co widzę i słyszę  jeżeli ktoś ma uwagi to niech pisze i się wypowiada ale nawiązując do koleżanki Kaśki  to polecałbym jej właśnie tą gitarkę  ja po przeczytaniu postów z tego forum  wybrałem właśnie T. BURTONA i jest OK

476

lulek86 napisał/a:

MINUS a w zasadzie .... dla niektórych plus  to to że ma wąski stosunkowo gryf

Jest taki, ponieważ gitary akustyczne mają właśnie taki wąski gryf, szreszy spotkasz jedynie w klasykach smile
Pozdro smile

477

Kaśka napisał/a:

No właśnie akustyk czy elektryk, wieczna dyskusja. Myślę jednak, że jako pierwszą gitarę wolałabym akustyka, jest bardziej wszechstronny. Michal90, jaki model konkretnie kupiłeś i w jakiej cenie ? Dzięki za pomoc w każdym razie, niektóre rzeczy dobrze jest obgadać z bardziej doświadczonymi ludźmi big_smile

Marris d220m za 519 zł opłaca się jak już mówiłem same zalety wink)

478

Tez mam t. burtona greengo i sprawuje się dobrze. Nie rozstraja się za szybko, nic się z nią nie dzieje, dobrze się gra i nawet nieźle brzmi tongue Jak za 400 zł to bardzo dobra gitarka smile

479

grzesiek2805 napisał/a:
lulek86 napisał/a:

MINUS a w zasadzie .... dla niektórych plus  to to że ma wąski stosunkowo gryf

Jest taki, ponieważ gitary akustyczne mają właśnie taki wąski gryf, szreszy spotkasz jedynie w klasykach smile
Pozdro smile

ja wiem  ale chodziło mi o ..... kurde  mój kolega  ma akustyka  właśnie Yamaha i u niego jest trochę szerszy gryw i o to mi chodziło    a ogólnie wiem że klasyki mają całkiem szersze

480 (edytowany przez nokaut74 2009-12-02 00:10:46)

A więc tak. Byłem dzisiaj w sklepie i gośc doradził mi taki model do nauki (klasyk) Santos Martinez SM44.(444zł) Co o tym sądzicie? Jestem laikiem i kompletnie się na tym nie znam.