Temat: Happysad - Słońce
Czy mógłby mi ktoś rozpisać intro i solo do tej piosenki bo bicie to jest chyba 4/4 jeśli się nie myle ?
Z góry dzięki pozdrawiam
Forum gitarowe
7 bezpłatnych lekcji video dla początkujących [ODBIERZ TERAZ]
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy mógłby mi ktoś rozpisać intro i solo do tej piosenki bo bicie to jest chyba 4/4 jeśli się nie myle ?
Z góry dzięki pozdrawiam
4/4 to nie bicie tylko metrum. Bicie jest bezpośrednio związane z czasem trwania konkretnego dźwięku, a nie z metrum.
Ale gdy matrum jest 4/4 to automatycznie długość trwania taktu liczy się do czterech. Grając akordami nie masz dźwięków pojedyńczych więc nie masz ich długości więc na chłopski rozum Ramzes miał racje z tym biciem na 4. Co innego gra z nut kiedy kazda nutka (dźwięk) ma swoją wartość (długość) i trzeba to uwzględnić.
Oczywiście o ile akord będzie trwał jedną ćwierć nutę to wtedy tak bicie będzie na 4. Gorzej jak akord będzie rozłożony na ósemki i szesnastki to wtedy to 4/4 nijak się ma do bicia...
Wtedy nie było by metrum 4/4 tylko np 6/8 .. czy jakoś tak. Różnie to bywa ale zazwyczaj przedkłada się to na bicia w takich prostych piosenkach.
A jak na triole to już w ogóle ;p
polusia93, haha jeśli masz metrun 4/4 to możesz zapisać 4 ćwierćnuty w takcie, ale równie dobrze możesz zapisać 8 ósemek i to to nadal będzie metrum 4/4, bo jak każdy wie 8 ósemek da 4 ćwierćnuty.
Przeczytaj sobie http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/c … iczne.html
Rozdział Metrum 4/4, gdzieś w połowie.
Oczywiście nie muszą to być pojedyncze dźwięki, równie dobrze może to być cały akord
Ale to nadal ten sam akord! przykładowo C. I czy go zapiszesz w 4 ćwierćnutach, 8 ósemkach, czy 16 szestnastkach to to nie są pojedyńcze dźwięki tylko nadal cały akord! Chyba ze na takt wchodzi jakiś kolejny akord wtedy będzie to co innego. Ja to mówie tylko w tym przykładzie gdy np C-dur obejmuje jeden takt w metrum 4/4
Ale my mówimy teraz o biciu. Metrum 4/4 nie oznacza że są 4 uderzenia danego akordu i tyle.
Ja tego nie powiedziałam. Chodziło mi o to, że liczy się do 4. Dobra koniec wymiany zdań. Nie będę się kłócić.
<FLAME WAR MODE ON!!!>
A ja jak mam takt 4/4 to liczę 1 i 2 i 3 i 4 i, czyli mówię osiem razy. mpx dobrze mówi, polejcie mu.
Grając akordami nie masz dźwięków pojedyńczych więc nie masz ich długości
Przykład na to że czas nie istnieje w fizyce.
bo to to samo co liczysz 1i2i3i4 czyli ósemkami co byś policzył 1,2,3,4 ćwierćnutami tylko podwójną ich długość. Dobra ja już się nie wypowiadam bo to juz off top
Heh ja sie zgadzam z mpx'em. Wiem, ze ma racje, bo też cos o tym wiem. Metrum 4/4 można rozłożyć na np. na 8 ósemek, 16 16-tek, itd. Jedno bicie, czyli pociągnięcie przez wszystkie struny można policzyć jako właśnie tą jedną nutę w danym metrum. Czyli jeśli jedno bicie będzie trwało ćwierć nutę, to bicie będzie się charatkeryzowało tym, że będzie wolne (oczywiście w dużej mierze zależy to też od tempa piosenki), potem jeśli rozdzielimy ćwiartkę ( ) na ósemki to już trzeba uderzyć dwa razy,co a tym idzie już musimy więcej machnąć ręką.
Ale z tego wszystkiego można też wywnioskować, że od taktu też zależy liczba bić. Bo np w metrum 6/8 już będzie więcej pociągnięć (licząc jedną nutę jako jedno bicie).
That's all
Podkreślam, że mowa tu o liczeniu uderzeń (tyle ile nut)
Edit: to tylko taki dziwny sposób na dobranie bicia. Osobiście nie polecam, bo będzie wyglądało tak "bezbarwnie". Lepiej dobrać samemu ze słuchu (jeśli ktoś umie), bo w taki sposób możemy wyrazić swoje emocje w danej piosence (z deka pojechałem, ale uważam, że mam rację ).
Tak, ale to dalej metrum 4/4 i to wcale nie oznacza że uderzam cztery razy.
To samo powiedziałam co napisałeś grzesiek, ale inaczej ubrałam w słowa. Chciałam tylko pomóc tym którzy nie umieją sobie wyobrazić (poczuć) rytmu piosenki i włozyc w to siebie... ale to też przychodzi z czasem.
Ale po prostu mi chodziło czy jest tam bicie 4/4 czyli VV^^V^ na jeden akord
Ja wiem, że metrum 4/4 nie oznacza liczby uderzeń, tylko znając wartości nut można wywnioskować jakie będzie bicie w danym metrum. Trochę logiki
4/4 nie jest żadnym biciem ramzes.
Fajnie mu rozpisaliście piosenkę......
On nie prosił o wykład w sprawie metrum..... ;]
(ja nie rozpisuje bo nie umiem xd ale wy moglibyście mu pomóc a nie.... )
Więc apeluje koniec tej mało dającej konwersacji tudzież małej wojny....
@nie ma sprawy ;] ktoś się musi zajmować całym tym tałatajstwem xd
Dzięki Sweex :]
Ramzes nie znasz żadnych bić na 4/4?? To chyba najprostrze jakie może być: Dół dól góra góra dól góra - oczywiście z odpowiednim akcentem
Jeszcze raz usłyszę coś o biciu 4/4 to dostane katapleksji.
Dobra poprawiam się: BICIE W METRUM 4/4 !
Z resztą powidziałem bicie NA 4/4 więc nie do końca można wywnioskować o co mi chodziło. Ale chodziło o to, co niby poprawiłem.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc